DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Manta, Manta birostris, nattetid Plats Raja Ampat i Indonesien Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/30 sekund, bländare 2,8, ISO 1600 Blixt enbart ljus från ytan Kommentar Att ställa skarpt på den här mantan var en utmaning i bläcksvart mörker och nymåne. Jag ville inte använda blixt. Mantan vältrade runt i ljuset uppifrån fartyget. Slutligen kom den upp tillräckligt grunt för att jag skulle kunna ta en bild fylld av mystik.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Kelpskog Plats Monterey i Kalifornien Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/40 sekund, bländare 5,6, ISO 100 Blixt en Sea&Sea YS-120 på halv effekt Kommentar Dykningen i Kalifornien har uppmärksammat mig på att det finns mycket mer än tropiska rev att dyka på. Att dyka i kelpskogar är en av de mäktigaste upplevelser man kan få i vattnet – bara man står ut med kylan. Den här bilden togs en dyster och kall mulen dag. Ljuset var uruselt. Därför höll jag mig grunt och ägnade mig åt den vajande kelpen.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Vass i en sötvattensdamm Plats Pilgrim Lake vid Cape Cod i Massachusetts Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/60 sekund, bländare 11, ISO 100 Blixt två Sea&Sea YS-120 på halv effekt Kommentar På Cape Cod växte jag upp och lärde mig simma och snorkla. Jag hade inte varit där på åratal. I fjol somras var jag på uppdrag åt en tidskrift och fick tillfälle att besöka mina gamla hemtrakter. Vad jag finner mest intressant med bilden är reflexerna i vasstråna uppe vid ytan.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Fläckig örnrocka, Aetobatis narinari Plats Blue Corner i Palau Kamera och objektiv Nikonos V Exponering 1/60 sekund, bländare 22, ISO 50 Blixt enbart naturligt ljus Kommentar Klassisk silhuettbild. Med sina eleganta rörelser har örnrockor länge varit mina favoritmotiv. Den här speciella rockan har bott på samma ställe i många år. Den brukade alltid släppa mig nära inpå livet.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Karibiskt rev och kajakpaddlare Plats Blackbird Caye på Belize Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/60 sekund, bländare 13, ISO 100 Blixt enbart naturligt ljus Kommentar Under de senaste åren har jag varit på Belize flera gånger. Jag har tillbringat mycket dyktid uppe på grunt vatten bland de underbara skogarna av djupröda, blå och lila solfjäderskoraller. Stenkorallerna runt Belize mår inte så bra. Solfjäderskorallerna frodas däremot. Bilden visar den ofta bortglömda skönheten längst uppe under ytan.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Plats Crystal River i Florida Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/60 sekund, bländare 5,6, ISO 100 Blixt enbart naturligt ljus Kommentar Crystal River är ett av världens bästa ställen att fotografera den utrotningshotade västindiska sjökon. Just den här bilden är tagen vid en av de källor där sjökorna tillbringar natten. Den påminner mig om hur de fridsamma men ömtåliga djuren strosar runt i sitt ständigt skiftande landskap med böljande färgspel.
Ethan Daniels – med känsla för ljuset
Motiv Härmarbläckfisk, Thaumoctopus mimicus Plats Lembehsundet på Sulawesi i Indonesien Kamera och objektiv Canon 5D med 15 mm Sigma Fisheye Exponering 1/60 sekund, bländare 14, ISO 100 Blixt två Sea&Sea YS-120 på halv effekt Kommentar Lembeh är ett av mina favoritställen för att få bilder av de mest extrema exemplen på naturligt urval i havet. På sista dykdagen i oktober i höstas hittade min guide en härmarbläckfisk som jag kunde plåta med vidvinkel. Det hade varit min högsta önskan i två dagar. Vid ett tillfälle simmade bläckfisken upp i vattnet och landade nästan på min kamerakupol!

Ethan Daniels

– med känsla för ljuset

Redan från början visste Ethan att han skulle bli biolog. Att studera levande varelser är det enda som någonsin helt har fångat hans intresse. Idag är Ethan 35 år och han är fortfarande förtrollad av biologi och speciellt havets ekologi. Under det senaste årtiondet har han kombinerat passionen för fotografering med intresset för havets mångfald av liv. Ethan jobbar nu som dykguide, naturvetare och fotojournalist i Berkeley i Kalifornien. Där dristar han sig ofta ner i de närbelägna kelpskogarnas kylslagna vatten.
Tidigare bodde Ethan på Palau i 9 år. Där arbetade han som biolog, guide och fotograf. Ännu har han inte riktigt vant sig vid att bo på amerikanska fastlandet. Flyttningen gav honom ändå tillfälle att ta bilder i tempererade hav. De är minst lika vackra och fascinerande som tropiska rev. Ethans favoritdykställen ligger nuförtiden längs Kaliforniens bergiga kust. Dit kommer han mera sällan på grund av östra Stilla Havets nyckfulla väder. Mellan dyken i Kalifornien är han regelbundet reseledare på turer till Raja Ampat, Palau, Sulawesi, Myanmar och andra resmål i Indiska Oceanen och västra Stilla Havet. Ett urval av Ethans bilder finns på hans nätsajt www.oceanstockimages.com.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser