DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Genom att placera blixten bakom kameran och rikta den rakt fram blir vattenrymden mellan motiv och kamera minimalt belyst.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Det är lättare för kameran att hitta fokus på grunt vatten där det finns mycket ljus. Tänk på att alltid ha med dig fokusljus, även på dyk i dagsljus.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Ett externt blixtset kan man köpa till vilket UV-hus som helst och det består av en extern blixt, en bottenplatta och en extern blixtarm.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Bilden är tagen på grunt djup utan blixt.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Bilden är tagen med blixt på samma plats. Det bästa sättet att få fram färger och kontrast är att använda en eller två blixtar.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Den pyttelilla, ca 1 cm långa, trollhummern på bilden är tagen på natten i Röda havet. Utan fokusljus och blixt går det inte att ta den bilden.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Filtret ger en större möjlighet att återskapa färger genom vitbalansering.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Bilden till höger är tagen med rött färgfilter. Filtret ger en större möjlighet att återskapa färger genom vitbalansering.
Fotoskolan 2 – Färg & fokus
Vitbalansering manuellt görs med fördel mot en vitabalansskiva men kan även göras mot ljus sand eller ljusa motiv. Glöm inte att när du byter djup måste ud göra om vitbalanseringen.

Fotoskolan 2

– Färg & fokus

Text & foto: Magnus Lundgren
Efter att i första delen pratat om hur man kommer igång med UV-foto och de viktigaste grunderna och är det dags att gå vidare. Vill ni lära er att ta färgstarka bilder? I del två går vi igenom olika tekniker att återskapa de naturliga färgerna under ytan. Det blir också fokus på att sätta fokus. Hur tar man skarpa bilder? Vad som krävs och hur man gör. Det är alltså dags att ta bilder med naturens egna färger i krispig fokus.

En känd gammal fotograf levde efter devisen ”är bilden inte bra – gå närmare”. När man undervattensfotograferar stämmer det i allra högsta grad. Tumregel nummer ett är att vara nära motiven. Håll alltid detta faktum färskt i minnet. Låt inte annan information eller teknik grumla er hjärna så att ni plötsligt är för långt ifrån. Att gå nära är en grundförutsättning.

Stort problem
Där ni dyker, i havet, sjön eller poolen, är vattnet ett ”stort” problem i dubbel bemärkelse. Vatten innehåller partiklar och diffuserar ljus. Vattenkroppen blir till en mer eller mindre tjock dimridå framför kameran. Ju bättre sikten är desto mindre är dimridå-effekten. Så den mest begränsande faktorn med undervattensfotografering är just vattnet. I praktiken betyder det att är man långt ifrån motivet blir det oskarpt och färglöst. Återigen, ursäkta tjatet, det är viktigt att gå nära.
Dykdjupet avgör vilken kvalitet det är på ljuset runt omkring. Ju grundare man är desto bättre ljuskvalitet. När vi kommer en bra bit ner har vi plötsligt färre färger i det naturliga ljuset. På djupet försvinner de flesta färger i princip helt. Omgivningen antar en blå eller grön ton beroende på vattenkroppens färg. Tar man bilder i naturligt ljus på djupet blir det månlika bilder med extremt blå- eller grönstick.
En annan aspekt på detta fenomen är att när man UV-fotograferar har man ständigt ett färgtonat filter monterat mellan motivet och kameran. Avståndet till motivet avgör hur tjockt filtret är. Är man två meter från motivet på den svenska västkusten så har man ett två meter tjockt grönt filter på. Återigen, ju närmare motivet du är desto mindre påverkan.

Naturliga färger
Det är egentligen fel att säga att man sätter färg på bilderna. Kameran ges snarare möjlighet att återskapa naturens egna färger. Det är färger som till och med vårt avancerade och automatiska öga kan ha svårt att se en bit djupare ner. Så hur gör man? Är det svårt? Vilka alternativ finns det?
Ett enkelt sätt att få tillbaka färgerna i bilden är att använda kamerans manuella vitbalansering. Då använder man sig av det rundvarande ljuset och stänger av blixten. Denna metod är precis som när man fotograferar på torra land. Det krävs solljus för att fungera väl, man skall ha solen i ryggen och så vidare. Att fotografera med rundvarande ljus fungerar i större utsträckning i tropiska hav där man oftast har mer ljus tillgängligt.
För att vitbalansera manuellt riktar man kameran mot något vitt eller vitaktigt, till exempel en vitbalansskiva, genom det färgade vattnet i det färgade ljuset. Du lär då kameran vad som är vitt just där på det djupet med det ljuset. Det blir som en nulägesanalys. På grunt vatten i miljöer med mycket ljus fungerar denna metod väl men inte så bra där vi har lite ljus. Manuell vitbalans är alltså en funktion som är väldigt bra att ha på sin önskelista när man köper en kompaktkamera.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser