DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Min första egna kamera - en Minolta Instamatic-kamera med inbyggd blixt. Den var vattentät ner till 10 meters djup.
Min första egna kamera - en Minolta Instamatic-kamera med inbyggd blixt. Den var vattentät ner till 10 meters djup.

UV-Fotoskole

– Lektion 1: Kameraguide

Text och foto: Torbjörn Gylleus

Att välja fotoutrustning för undervattensbruk kan vara en djungel att ta sig igenom, och här får du en liten överblick och hjälp med val när det gäller kamerasystem.

Utvecklingen har gått framåt
Min far hade en innovativ dykkompis som byggde egna kamerahus i början av 60-talet, och de fotade en hel del tillsammans i våra nordiska vatten med varierat resultat. Ibland blev det dock förvånansvärt bra bilder med tanke på att inställningar gjordes före dyket. Det var en tysk kamera av märket Robot där filmen drogs fram av en fjäder, och den enda kontrollen på UV-huset var en slutare. Som liten tyckte jag det var spännande att bläddra i album med svartvita bilder som pappa själv fotat och framkallat under de tidiga åren.

Framförallt bilder från krigsvrak på den svenska västkusten med vapen, människokranier och andra artefakter fångade mitt intresse som barn. Jag sparade veckopengen och köpte så småningom en gul Minolta Instamatic-kamera med inbyggd blixt, vilken var vattentät till 10 meters djup. Jag försökte fota gäddor i sjön, men det blev mest en massa upplysta partiklar på en grön bakgrund. Jag gick istället över till att fota i en pool med något bättre resultat. Jag började själv dyka våren 2000, och två år senare köpte jag ett UV-hus till min digitala kompaktkamera, vilket fungerade hyggligt om man gick nära motivet.

Så småningom skaffade jag en ny kompaktkamera med extern våtlins för vidvinkel, och nu blev det möjligt att fota större objekt som exempelvis vrak. Mitt intresse för UV-foto tog fart på allvar när jag 2006 köpte ett undervattenshus till min systemkamera inför en resa till Truk Lagoon.

Redan den första dagen slutade dock blixtarna fungera då saltvatten läckte in i kontakten. Det är jag faktiskt tacksam för idag, eftersom jag så fick lära mig att fota med enbart naturligt ljus, och ett par av bilderna, som jag tog för elva år sedan, är jag fortfarande riktigt stolt över.

Sedan dess har jag hunnit avverka fyra kamerariggar och är inne på min femte. Något man bör ha klart för sig innan man hoppar på det här tåget, är att undervattensfotografering oftast blir en både dyr och beroendeframkallande hobby.

Så, vilken kamera ska man då välja om man ska skaffa ett system idag? Som du kanske anar så är svaret inte så enkelt, utan det beror på hur och vad du vill fota, och vilka krav du har samt hur du har tänkt utveckla din fotografering. Som i de flesta sammanhang så handlar det om olika kompromisser. Jag kommer här att beskriva de vanligaste systemen med några för- och nackdelar.

KAMERATYPER

Actionkamera
Vi börjar med att nämna actionkameran, eftersom det är den i särklass vanligaste kameran bland dykare i dag. Utvecklingen har gått snabbt framåt när det gäller actionkameror, där framförallt GoPro har dominerat marknaden. Det som gjort kamerorna så populära bland dykare är att de är extremt små, har en kraftig vidvinkel samt att de varit möjliga att ta med under vattnet utan att behöva skaffa dyra UV-hus, när det gäller sportdykardjup.

Prestandan har blivit bättre med senare modeller som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

KRAV TILL EGENSKABER

Några generella egenskaper och krav du bör ställa på en kamera, om du tänkt använda den för undervattensbruk, listar vi nedan.

UV-HUS Tillgängliga UV...

Fakta

REDAKTIONENS VALG

Här kan du läsa våra rekommendationer vid nyköp av kameror för undervattensbruk i respektive kategori.
(februari 2017)

Actionkamera
GoPro Hero4 Silver och...

Läs artikeln i DYK #3:
DYK NetMag #3




SOME images:
Vraket är s/s Gustav Wasa utanför Oxelösund i Östersjön. Olympus EM-5 & Panasonic 8mm ISO 1600, f/3.5, 1/60 sek Blixtar Sea&Sea YS-110a
Vraket är s/s Gustav Wasa utanför Oxelösund i Östersjön. Olympus EM-5 & Panasonic 8mm ISO 1600, f/3.5, 1/60 sek Blixtar Sea&Sea YS-110a
, Min första egna kamera - en Minolta Instamatic-kamera med inbyggd blixt. Den var vattentät ner till 10 meters djup.
Min första egna kamera - en Minolta Instamatic-kamera med inbyggd blixt. Den var vattentät ner till 10 meters djup.
, Visst är det fotografen som komponerar och tar bra bilder - inte tekniken, men enligt min mening så har utrustningen betydelse. Självklart bör du ha öga för komposition, förstå och behärska fotografins grunder, men du har mycket hjälp av ny teknik och en bra utrustning. Maskinrummet på Shinkoku Maru, Truk Lagoon Sony A7R II & Sigma 15mm ISO 2500, f/4, 1/15 sek Endast naturligt ljus
Visst är det fotografen som komponerar och tar bra bilder - inte tekniken, men enligt min mening så har utrustningen betydelse. Självklart bör du ha öga för komposition, förstå och behärska fotografins grunder, men du har mycket hjälp av ny teknik och en bra utrustning. Maskinrummet på Shinkoku Maru, Truk Lagoon Sony A7R II & Sigma 15mm ISO 2500, f/4, 1/15 sek Endast naturligt ljus
, Actionkamera
Actionkamera

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser