DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Har du rätt försäkring? – vi går igenom utbudet
Har du rätt försäkring? – vi går igenom utbudet
1 av 1

Har du rätt försäkring?

– vi går igenom utbudet

Av Stefan Beskow
Du står där, glad i hågen och väntar på ditt baggage. Resan har du planerat och längtat efter i flera månader och nu ska du bara hämta ditt baggage för att sedan sätta dig i den väntande bilen som ska ta dig till dykbåten för en vecka ute till havs. Så långt är allt väl. Men så stannar väskbandet och din dykväska har fortfarande inte dykt upp! Vad händer nu? Är hela veckan förstörd?

Otaliga dykare reser varje år utomlands för att besöka andra länder för att dyka och i de allra flesta fall går allt som planerat. Det som många inte tar med i beräkningen är att mycket faktiskt kan gå fel även om du planerat allt in i minsta detalj för att undvika missöden. Du kan bli sjuk, bli bestulen, dränka kameran och mycket mer. Listan kan göras i princip oändligt lång. Ändå tror jag inte att så många faktiskt funderar så mycket om deras försäkring täcker eventuella missöden som kan inträffa. De flesta som reser utomlands gör det med hemförsäkringen som enda försäkring, men räcker det? Täcker just din hemförsäkring dig om det oväntade skulle inträffa? De flesta hemförsäkringar har ett hyfsat grundskydd för den ”vanlige” utlandsresenären, men när det kommer till dykning är det extra viktigt att veta vad du kan förvänta dig av din försäkring, detta av flera olika anledningar. Dykare reser ofta med dyr utrustning, fotograferar du dessutom under vattnet kan du ha med dig utrustning på resan som motsvarar ett värde av en bättre begagnad bil! Då är det extra viktigt att veta vad som händer om dina älskade dykprylar försvinner på resan. Dykning är en ganska dyr aktivitet som ofta är förbokad och betald redan hemifrån. Vad händer egentligen om man blir sjuk när man är på resmålet? Finns det möjlighet att få pengarna tillbaka då eller är allt förlorat? Sist men inte minst är det extra viktigt att veta vad som händer om olyckan mot alla odds skulle vara framme och du drabbas av tryckfallssjuka eller någon annan dykrelaterad skada som leder till att du måste behandlas i tryckkammare. Är du dessutom långt ifrån en tryckkammare och om olyckan medför långa transporter med exempelvis helikopter kan försäkringsbolaget vara din bäste vän om du inte själv vill betala de astronomiska belopp som en längre nödtransport av sådan karaktär kan innebära.
Så vad behöver du för försäkring och räcker den du redan har? ”Det beror på” är svaret. Kommer du att göra djupa dyk, reser du med egen utrustning, hur mycket kommer du att dyka? Utöver hemförsäkringen erbjuder vissa utbildningsorganisationer/förbund även försäkringar för sina medlemmar. PADI-instuktörer och även divmasters som är aktiva har en ansvarsförsäkring i sin medlemsavgift. Denna är framförallt framtagen om det skulle inträffa en olycka i samband med utbildning och den täcker då eventuella domstolskostnader och skadestånd. SSDF:medlemmar är försäkrade genom Folksam och den försäkringen ger ett utökat skydd för dykare, bland annat innehåller försäkringen ett skydd för tryckskillnadsskador som uppkommer utomlands med upp till 5 basbelopp (lite drygt 200.000 kr) som kanske den viktigaste punkten. Dessutom erbjuder SSDF sina medlemmar att lösa DAN:försäkring månadsvis som komplement till ovanstående.
Om inte hemförsäkringen känns tillräcklig för den dykning du tänker göra går det ofta bra att komplettera den med en extraförsäkring, speciellt om du tänker dyka intensivt. En av de...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser