DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Hitra –norsk mångfald
Skulle du ha dykt här? Bränningarna på Sæbuøya var ett skummande inferno. Vi måste skrika till varandra för att höras – och vi dök bara några meter under det här!
Hitra –norsk mångfald
Eremitkräftor sitter ofta i kolonierna av dödmanshand.
Hitra –norsk mångfald
Det kryllade av olika sorters trollhumrar på nattdyken.
Hitra –norsk mångfald
M/S Sandsvalen är ett bra mål för dykare med lite mer erfarenhet.
Hitra –norsk mångfald
Ungefär en halvtimmes båtfärd väster om Knutshaug finns en spännande liten grotta. Den är väl värd att besöka. Öppningen är generöst tilltagen och faran att simma vilse är liten. Grottan går bara 10-12 meter in i berget.
Hitra –norsk mångfald
En långarmad trollhummer poserar dekorativt på ett tångblad.
Hitra –norsk mångfald
Småsejen står i stora stim ovanför tareskogen. Mellan tarestjälkarna finns mycket intressant att se.
Hitra –norsk mångfald
Öppna vidder, klart vatten och massor av färgsprakande liv. Norsk dykning när den är som bäst.
Hitra –norsk mångfald
M/S Kletten ligger enkelt tillgänglig på 18 meters djup. Ett vrakdyk som passar alla – om bara vädret tillåter.
Hitra –norsk mångfald
Hitra –norsk mångfald

Hitra

–norsk mångfald

Text och foto: Christian Skauge

Knappast några andra dykmål kan bjuda på lika stor variation och så många fantastiska upplevelser som Hitra. Där finns strömdykning i toppklass, enorma mängder med kammusslor, marulk och annat att mumsa på, överdådig naturdykning, grottor, vrak, väggar och spännande nattdykning. Vi tillbringade en hel vecka i området och fick flera oförglömliga dyk.

Vi dök i två av de häftigaste strömmarna på Hitra – Vettastraumen och Storstraumen. Den förstnämnda går genom det långa smala Dolmsundet mellan Hitra och Dolmøya. Helst dyker man där när strömmen är som starkast. Då är den mellan 3 och 4 knop. Bottnen är ganska flack och till stora delar täckt av ståtliga dödmanshand. Man får en snabb åktur. Den blir mellan 700 och 800 meter. Maxdjupet är några och tjugo meter. Håller man sig in mot Dolmøya klarar man snabbturen på bara 15-18 meter. Det står massor av fisk i strömmen – speciellt när det är mörkt. Nattdyk i Vettastraumen kan varmt rekommenderas! Där finns stortorsk på 15-20 kilo och sej och bleka på runt 10 kilo. Hälleflundra på 12-15 kilo har också siktats. Öster om bron kan man avsluta dyket i natursköna omgivningar med vackra stenformationer, sandbotten och mängder av liv.
Storstraumen är åtskilligt kortare än Vettastraumen. Den är bara 200-300 meter lång och ganska grund. Maxdjupet är inte mer än 6-7 meter. I stället är den desto vildare! Erfarna strömdykare har fått sig en rejäl omgång där. Vid springflod kan strömmen bli bortåt 12-15 knop. Då undviker till och med de mest garvade strömdykarna att ge sig ner… Bäst är det när strömmen går ungefär på halvfart. Man får en otroligt härlig ”flygtur” över den vajande tareskogen. Den täcker bottnen tillsammans med knallgula brödspongier och rosa kalkalger. Efter fartsträckan kommer man ut på ett område med sandbotten och smärre bergknallar. Där är det 12-14 meter djupt. Man kan ligga länge och titta på allt spännande som samlats vid strömmens utlopp.

Varden
Ett av de bästa ställena vi besökte kallas bara för Varden. Det ligger på ungefär 20 minuters båtfärd från Knutshaug. Varden står mitt ute i havet. Under den döljer sig en ”alptopp” med härlig ström på utsidan, enorma sejstim, massor av marulk och branta bergformationer. Mot slutet av dyket kommer man runt ett hörn. Där lugnar strömmen ner sig. Man kan plocka dussinvis med stora kammusslor på sandslänterna nedanför bergväggen. Längre upp står tareskogen tät. Där finns massor av liv. En av kanalerna leder upp till en grund oval lagun med kritvit skalsand på bottnen. Där var det så vackert att tankarna leddes mot korallrev och färggranna fiskar!
På Varden gjorde vi ett spännande jaktdyk. Vi letade efter stor marulk. Vid de tidigare dyken hade vi sett flera sådana. Den här gången var det ingen som ville bli middag. Vi letade och letade. Det bar iväg djupare och djupare… Där! På en hylla på 37 meter låg den – jättebamsingen bland alla marulkar. Besten skulle visa sig väga ”bara” 14 kilo. Nere i vattnet såg den ut som en korsning mellan en drake och en urtidsödla. Kniven kom fram. Efter några minuters häftigt sprattlande gav den upp. Då upptäckte vi att den var för bred för att gå ner i fångstkassen… Undertecknad tvingades simma med marulken i handen i 45 minuter. Flera gånger drogs jag ur kurs när fisken i sina dödskramper började slå...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta


Hitra är Norges sjunde största ö. Den ligger i Sør-Trøndelag fylke ungefär 9 timmars bilresa från Oslo eller drygt 2 timmar från Trondheim. Ön har varit bebodd i 11 000 år och idag bor här 4 100 invånare. Totalt ingår 2 500...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser