DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: En liten stjöstjärna som hänger på ett blad. Plats: Jordfall, Gullmarn. Kamera: Nikon D300, Nikon 105mm Macro. Blixt: En Sea&Sea YS-110 från höger, manuellt läge. Exponering: f/20, 1/100 sek, ISO200 Kommentar: Sjöstjärnor... ja man har ju sett en del bilder på dem. Jag hittade en liten rackare som försökte gömma sig och isolerade den med hjälp av en liten bländare och riktat ljus en blixt.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: En stensnultra. Plats: Lyngö, Västkusten. Kamera: Nikon D300, Nikon 105mm Macro Blixt: 2 x Sea&Sea YS-110, TTL. Exponering: f/5,6, 1/250 sek, ISO200 Kommentar: En vanlig stensnultra. Jag tycker om att experimentera med bildutsnittet och la ett dyk på att fotografera detaljer på fiskar.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv Strandvraket i sjön Hinsen. Plats: Hinsen, Hofors. Kamera: Nikon D300, Tokina 10-17mm Fisheye Blixt: Endast naturligt ljus. Exponering: f/8, 1/100 sek, ISO200 Kommentar: Vid sjön Hinsen ligger ett vrak precis under ytan. Soliga dagar är det ett fantastiskt ljusspel här. Denna bild får representera mina dyk på hemmaplan.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: Liam Häggström hoppar i vattnet. Plats: Parkbadet, Sandviken. Kamera: Nikon D300, Tokina 10-17mm Fisheye Blixt: Från höger en Sea&Sea YS-110, TTL. Exponering: f/14, 1/100 sek, ISO200 Kommentar: En blivande dykare? 5-årige Liam, en glad och pigg kille, tyckte om att bli fotograferad under en session med babysim. Hans vattenvana blev man ju som dykare genast avundsjuk på.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: Munnen på en havsnejlika. Plats: Hällebäck, Gullmarn. Kamera: Olympus C-5050Z, UN PCU-01 Macro . Blixt: Endast dyklampan som lyser genom stammen. Exponering: f/2,3, 1/30 sek, ISO100 Kommentar: Genom att lägga ifrån mig dyklampan så att den lyste in mot stammen på en havsnejlika och därefter fotografera munnen på den hittade jag ett motiv som jag sedan arbetade vidare på.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: Tångräka. Plats: Väderöarna, Västkusten. Kamera: Nikon D300, Nikon 105mm Macro. Blixt: 2 x Sea&Sea YS-110, TTL. Exponering: f/14, 1/125 sek, ISO200 Kommentar: Vad gör man under en lunchrast ute på Väderöarna? Jo man hittar en liten pöl där man kan trycka ner huvudet och kameran och jaga små räkor och snäckor. I Svenska Mästerskapen 2008 kom bilden 3:a i makroklassen.
Joakim Andersson – Stort intresse för det lilla
Motiv: Dykare Patrik står upp-och-ned på isen. Plats: Stora Logärden, Hofors. Kamera: Olympus C-5050Z, INON UWL-100 med dome Blixt: 2 x Sea&Sea YS-90DX. Exponering: f/5,6, 1/125 sek, ISO100 Kommentar: Alla som ställt sig upp och ned under isen kan nog inte låta bli att flina lite. En lustig känsla som jag vill försöka fånga hos min parkamrat Patrik. I Nordiska Mästerskapen 2007 kom bilden på 4:e plats i vidvinkelklassen.

Joakim Andersson

– Stort intresse för det lilla

Att sjunka ner i det mörka Östersjövattnet är rogivande, åtminstone för Joakim Andersson från Sandviken. När han dessutom har med sig kameran liknar han det med en form av aktiv meditation. Joakim är 37 år och arbetar på dagarna med avancerade datasystem. På fritiden dyker han (naturligtvis), tränar aikido och driver dessutom företaget BluePix som bland annat fotograferar babysim. Han har dykt i 8 år och fotointresset vaknade direkt i samband med en resa till Australien då en vilja triggades att visa familj och vänner allt det vackra han såg under ytan. Då var det med hjälp av en vattentät engångskamera. Mycket har hänt sedan dess och makromotiv är just nu det största intresset, gärna abstrakta motiv till förmån för färg och form. Trots detta finner Joakim något speciellt med utmaningen att fotografera i Östersjön och insjöar.
Joakim provade att skicka in bilder till det nordiska mästerskapet 2007 och där placerades en av hans vidvinkelbilder på 4:e plats. Detta gav mersmak och på SM året därpå fick Joakim utmärkelsen bästa debutant. Men tävlandet i sig är inte viktigt, utan att skapa bilder är mer intressant. Ett riktigt bra original och därefter bearbetning med hjälp av grafiska verktyg är något som Joakim kommer att utveckla de närmaste åren. Några av hans bilder har blivit publicerade i nordiska tidningar, bl.a. omslaget på Marmennell (Norska dykarförbundets tidning). Joakim har börjat engagera sig i SSDF:s UV-fotokommitté så eventuellt får vi se mer av honom där.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser