DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Trädverk i Balestjärnen Plats Balestjärnen mitt i Världsarvet Höga Kusten Utrustning Nikon D80, Tokina 10-17 mm, 2st YS110 Exponering 1/100sek, f6.3, ISO 160 Kommentar Högt beläget på Balesberget ligger det en tjärn med mycket klart vatten. Tjärnen har ett högt PHvärde vilket medför att de trädverk som ramlat ner där igenom åren bevaras mycket väl. Denna bild togs en dag med perfekta förhållanden. Ljushet som trängde ner genom ytan skapade en fantastisk stämning, vilket jag tycker denna bild återspeglar på ett bra sätt.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Reklambild Plats Hitra, Norge Utrustning Nikon D80, Tokina 10-17 mm, 2st YS110 Exponering 1/100, f5.6, ISO 100 Kommentar Det kan vara omväxlande och utvecklande att ta arrangerade bilder. Detta är ett försök att skapa en annorlunda reklambild till en tidning. Det var lite jobb med att få ner postlådan i vattnet, samt behålla en tidning som inte gick sönder. Tycker bilden blev komisk och i ögonfallande.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv HMS Klas Uggla Plats Strax söder om Ulvön Utrustning Nikon D80, Tokina 10-17 mm, Stativ Exponering 0,3 sek, f3.5, ISO 500 Kommentar Den svenska torpedkryssaren HMS Klas Uggla är ett av mina favoritvrak i Höga kusten regionen. Bilden är tagen med hjälp av stativ och utan blixt. Där av rörelseoskärpan på dykaren samt den överexponerade lampan. Tycker ändå att bilden förmedlar en skön dykkänsla.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Styrratt och dykare Plats Bjuröklubb Utrustning Nikon D80, Tokina 10-17 mm, 2st YS110 Exponering 1/25, f3.5, ISO 500 Kommentar Vraket efter Robur II har en helt otroligt vacker styrratt. Vattnet var relativt mörkt och sikten 3-6 meter. En förutsättning för att ta denna typ av bild är att man har en parkamrat som har tålamod nog att vara modell en längre tid.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Dugong Plats Marsa alam, Röda havet Utrustning Nikon D80, Nikon 60 mm, 2st YS110 Exponering 1/200, f9, ISO 100 Kommentar En bild på en Dugong som är på väg upp till ytan. Kunde lägga mig under den och få Dugonen som en siluett mot solen. Underbart djur att dyka med.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Nakensnäckan Dendronotus frondosus Plats Hitra, Norge Utrustning Nikon D80, Nikon 60 mm, 2st YS110 Exponering 1/200, f16, ISO 200 Kommentar Vid marcofotografering kan det vara intressant att bara fota detaljer. Denna bild återspeglar detaljerna från en större nakensnäcka. Det är helt fascinerande att i närbild se hur naturen har skapat dessa underbara små varelser.
Mattias Sellin – ständigt på jakt
Motiv Modellfoto Plats Badhus Utrustning Nikon D80, Tokina 17-50 mm, 2st YS110 Exponering 1/50, f5, ISO 100 Kommentar Detta är en bild från en modellfotografering under ytan. Katya var mycket tålmodig och kämpade på bra i det kalla vattnet. Ibland kan det vara bra att komma ifrån det traditionella undervattensfotandet och fotografera saker som exempelvis detta.

Mattias Sellin

– ständigt på jakt

Så länge Mattias Sellin kan minnas har undervattensvärlden fascinerat honom. Han började dyka 1998 som 20-åring men det dröjde ända fram till 2001 och en liveabord till Similan Islands, innan han för första gången provade en kamera under ytan. Undervattenskameran var en analog Sea & Sea som han och en god vän hade hyrt för två dyk. Mattias fastnade direkt. Efter hemkomsten från Thailand inhandlades egen fotoutrustning. Jakten på den perfekta bilden hade börjat. En jakt som Mattias aldrig tror kommer att få ett slut, det är alldeles för fascinerande och roligt.
Idag är Mattias 31 år, utbildad dykinstruktör och bor i Örnsköldsvik, beläget mitt i världsarvet Höga Kusten.
Att resa är ett stort intresse, vilket har tagit honom till många fascinerande dykplatser i världen. Favoritdykplatserna är än så länge Filippinerna och Malaysia, men inte långt efter på listan kommer den norska kusten och svensk vrakdykning.
Att tävla i undervattensfoto finner han mycket utvecklande. Bästa placeringen än så långe är en 3:e placering i vidvinkelklassen på Nordiska Mästerskapet 2007. När det gäller val av fotoobjekt är Mattias verkligen en allätare. Han uppskattar vrak för den spänning och spektakulära känsla som de kan förmedla i bilder. Tropisk koralldykning för dess färger och mångfald i djurliv.
Det starkaste minnet är från Sipadan i Malaysia.
”Jag fick ett helt fantastiskt dyk på Barracuda point, hade förmånen att uppleva två jättestim med barracudor. De bildade två enorma tornados i vattnet. Gång på gång kunde jag simma rakt in i stimmet och fota så mycket som bara kameran och jag orkande med. Minst sagt ett magiskt ögonblick för mig.”

Mer info finner du på: www.highcoastdiving.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser