DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Jan Andersen – minimalisten
Jan Andersen – minimalisten
Jan Andersen – minimalisten
Titel Den lilla clownfamiljen Plats Perenthian Island i Malaysia Kamera Sony DSC-W7 med Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt ljus Kommentar Clownfiskar rör sig i små snabba ryck. Det krävs lite tur för att få bra komposition i bilden.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Här bor jag Plats Gubal i Röda Havet Kamera Sony DSC-P1 Belysning Inbyggd blixt Kommentar Den lilla eremitkräftan visar stolt fram sin flotta bostad i en mjukkorall. Bilden är tagen på ett nattdyk.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Förbiflygning Plats Koh Tachai i Thailand Kamera Sony DSC-W7 med Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt ljus Kommentar Djävulsrockorna vid öarna 13 sjömil norr om Similan är mycket stora. Fisken som har sökt skydd under rockan är en jättestor taggmakrill. Det säger en del om storleken.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Korallrev Plats Ras Disha i Röda Havet Kamera Sony DSC-W7 med Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt ljus Kommentar Ett av de fina och oskadade korallreven med vimpelabborrar som det finns så gott om i Röda Havet.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Helsminkad Plats Abu Galawa i Röda Havet Kamera Sony DSC-P1 Belysning Inbyggd blixt Kommentar Papegojfiskar ser alltid glada ut. Den här har satt på sig läppstift och är redo att gå på fest. Bilden är tagen på ett nattdyk. Papegojfisken ligger faktiskt och sover.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Närkontakt Plats Sha’ab Samadai i Röda Havet Kamera Sony DSC-P1 Belysning Naturligt ljus Kommentar Här hade jag tillsammans med några av mina klubbkamrater nöjet att snorkla i halvannan timme med en flock långnosade delfiner. De var förmodligen mer än 100 individer.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Rusningstrafik Plats Abu Ramada i Röda Havet Kamera Sony DSC-W7 med Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt ljus Kommentar Gula havsbarber ”på väg till jobbet”.

Jan Andersen

– minimalisten

Jan Andersen bor norr om Köpenhamn. Han har varit medlem i Vedbæk Sportsdykkerklub sedan år 2000. Hans intresse för undervattensfoto väcktes strax efter certifieringen. I första vändan var foto bara ett medel att bättre minnas upplevelserna nere i vattnet. Han hade inga större ambitioner att göra bilder värda att titta på för andra. Jan var först i klubben med att skaffa en digitalkamera för undervattensbruk. Det blev den lilla kompaktkameran DSC-P1 från Sony med tillhörande hölje. Den digitala metoden ger som bekant enklare möjligheter att redigera bilder och rätta till färgerna. Bilderna blev också bättre med tiden. Efter några år och många tusen bilder var det inte längre möjligt att komma vidare med den enkla utrustningen. Blev då nästa kameraköp en stor digital systemkamera med dubbla blixtar? Man skulle ju tro det. I stället blev det bara en nyare kompaktkamera från Sony. Den hade möjlighet att montera olika objektivtillsatser.
”Jag har alltid ansett det viktigt att ha en tämligen lätt utrustning. Då kommer kameran verkligen med på alla dyk. Stora och tunga kameror riskerar att bli liggande uppe på båten – precis när djävulsrockorna eller hammarhajarna råkar komma förbi” berättar Jan. Därför är Jans bilder fortfarande tagna med enbart naturligt ljus. Enda undantaget är extrema närbilder. Då använder han kamerans lilla inbyggda blixt.
”Utan extraljus från blixt är det alltid nödvändigt att efterbearbeta bilderna i datorn för att få ut något sevärt av dem” fortsätter Jan.
Bilderna är huvudsakligen tagna i Röda Havet, Thailand och Malysia. Han har också fotograferat i cenoterna i Mexiko. Högst på önskelistan över framtida resmål står den fjärran belägna colombianska ön Malpelo. Den är berömd för bland annat sina stora stim av hammarhajar och silkeshajar.

Jans bilder finns att se på:
www.undervandet.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser