DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mozambique – Oväntad skönhet
Mozambique – Oväntad skönhet
Mozambique – Oväntad skönhet
Mantisräkans facettögon är lika vackra som de är komplexa.
Mozambique – Oväntad skönhet
En biffig potato cod (Epinephelus tukula) glider förbi. Dessa bjässar kan bli upp till två meter långa.
Mozambique – Oväntad skönhet
Ett gäng soldatfiskar omger en ensam sötläpp (plectorhinchus flavomaculatus).
Mozambique – Oväntad skönhet
Mantorna som omgav oss mätte uppskattningsvis 4-5 meter mellan vingspetsarna.
Mozambique – Oväntad skönhet
En zebrahaj tar igen sig på botten medan pilotfiskarna väntar på nästa avfärd.
Mozambique – Oväntad skönhet
Den som drömmer om ett möte med valhaj bör skriva upp Mozambique på önskelistan.
Mozambique – Oväntad skönhet
En resa till Moz ger nyttiga inblickar i en vardag som inte liknar vår egen.

Mozambique

– Oväntad skönhet

Av Andre Crone
Vi vaknade vår sista dykdag i Tofo Beach till ännu en underbar soluppgång över Indiska Oceanen. Vi måste nästan nypa oss i armen. Vågorna kluckade sakta mot stranden precis utanför vår hydda. En dykdag kvar. Visst – vi hade hört berättelserna, sett bilderna och kollat filmerna. Ändå kunde vi inte tro att det var sant förrän vi faktiskt var där. Här var vi nu. En dykvecka låg bakom oss. Vi hade redan fått möta mer än sjuttio mantor och tolv valhajar. På nära håll!

Frestelsen med ”högvilt” hade lockat oss dit. Närmare bestämt hade vi kommit för att få se och fotografera valhaj. Under det senaste året hade vi fått höra så mycket om Tofo. Därför såg vi fram emot resan med högt ställda förväntningar. Familj och vänner bekymrade sig mera för vart vi åkte än varför. Deras syn på saken var lite annorlunda. ”Är ni galna?” ”Ni kan ju råka ut för vad som helst!” och så vidare… Reaktionen var nästan samstämmig. Den grundade sig på dunkla minnen av nyheter från landet. Brutalt krig, bottenlös fattigdom, svält och översvämningar. Under vår vistelse i Mozambique begrep vi hur illa den bilden stämde. Vad som är ”allmänt känt” om landet är totalt föråldrat. Och dykningen var bara inte av denna världen!

Outforskade dykområden
Tofo Beach ligger drygt 500 kilometer norr om huvudstaden Maputo. Till provinshuvudstaden Inhambane tar det ungefär 20 minuter att köra. Inhambane är en av de äldsta städerna i södra Afrika, den är genomsyrad av kultur och historia. Kontakterna med arabiska köpmän sträcker sig tillbaka till 1000-talet och självaste Vasco da Gama seglade in i Inhambane Bay år 1498.
Mozambique har den näst längsta kustlinjen bland Afrikas länder. Den sträcker sig från gränsen mot Sydafrika i söder till Tanzania i norr. Där emellan gränsar nationen mot Swaziland, Zimbabwe, Malawi och Zambia. På vår resa fick vi bara en kort glimt av landets södra del. Vi reste landvägen från Johannesburg. Möjliga fina dykområden finns i många delar av landet men de är oåtkomliga och därför outforskade dykmässigt. Där finns varken vägar, telefonförbindelser eller bebyggelse. Efter den portugisiska kolonialmaktens uttåg på 1970-talet fanns bara minimal infrastruktur uppbyggd. Resterna förstördes nästan helt under inbördeskriget som slutade så sent som 1992.

Höga förväntningar
För drygt en vecka sedan anlände vi till Johannesburg i Sydafrika. Där mötte vi våra guider och anträdde färden upp till Tofo. Roy Cougle, hans fru Lucie och deras kompanjoner äger och driver The Mozambique Experience som anordnar dykresor till Tofo. Roy, som skulle bli vår guide, kom till landet som journalist för mer än tio år sedan. 1998 började han dyka i området just som dykturismen höll just på att komma igång. Roy visade sig vara en värdefull källa till information om traktens historia och dykställen.
Första natten tillbringade vi i den mycket trevliga Casa Lisa Lodge strax norr om Maputo. Nästa dag anlände vi till Tofo. Vi gjorde oss klara för vårt första dyk på Manta Reef och vår första chans att få se valhaj. Våra förväntningar blev skyhöga under genomgången. Roy förklarade hur det går till att snorkla med valhajar. Men han sade inte ”Om vi får se valhaj…”. I stället var han noga med att formulera det ”När vi får se valhajarna…”
Mindre än en timme senare var vi på väg mot Manta Reef. Redan på färden dit gick vi i vattnet med vår första valhaj – någonsin!...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser