Det mest spektakulära vraket ligger på max. 30 meter och kallas Kwarcit eller Boris, eftersom det var ett ryskt fiskefartyg.
Kap Verde
– Semesterdykning i Atlanten
Möjligtvis söker man sig inte i första hand till en liten sandö som ligger långt ute i Atlanten, men nu blev det precis en resa dit igen. Första resan, just efter pandemin, var en riktig succé, trots att vi fick Covid på vägen hem.
Till ön Sal reser man normalt som sol- och badturist. Där finns inte så mycket annat att göra, kan man tro. Växtligheten är obefintlig och det blåser jämt. Men det skulle finnas några dykcenter där på södra delen av ön. Ja men då så!
► På vår första resa kollade vi upp Eco Dive School, som verkade vara ”The place to be”. Men under 2021 och 2022 hade de dragit ner på allt, på grund av COVID, och de kunde inte ta emot fler dykare. Stället som vi slutligen dök med hette Atlantic Star och låg på Hilton-hotellets område. Året därpå provade vi att dyka med Eco Dive School igen, och vi fick plats utan problem. En intressant reflektion är att alla som jobbar här inom dykbranschen också samarbetar på ett eller annat sätt. Det är en liten ö där alla känner alla. Det visade sig också fungera bra med all service runt omkring. Man blev både hämtad och lämnad med bil om det så behövdes, och de fixade också dykflaskorna åt oss.
I Santa Maria – byn där alla turister bor – finns en liten sliten pir som går ut från sandstranden, och det är där det mesta händer. Här möts fiskare, dykare, säljare och turister, och på förmiddagen kan man hamna mitt i fiskrenset. Härifrån hämtas man med gummibåt, som har plats för sex dykare plus guide. Färden går sedan till några rev, som ligger lite utspridda runt den södra udden, och det tar maximalt en halvtimme att komma till den mest avlägsna dykplatsen. Det var dock långt ifrån alla dykplatser som gick att besöka så här års. Vi blev förvarnade om att det kunde vara höga vågor och ganska strömt.
Muränor och grottor
Upplägget – oavsett dykcenter – är att man gör två dyk efter varandra utan att komma i land. Efter lunchen blir det eftermiddagsdyk, men däremot inga nattdyk alls. Om det är för farligt eller om guiderna inte vill jobba sent är svårt att avgöra.
Det vanligaste är att man dyker från båt. Landdyk görs endast för utbildning och check-dives. Man rullar alltså i från gummibåten, och när man ska upp tar man av sig paketet i vattnet, skickar upp fenorna och klättrar uppför en liten stege. Man får räkna med ett kort ytintervall, och ibland ganska kraftig sjö. Den som lätt blir sjösjuk bör ta ett piller, och den som söker en toalett måste hitta annan lösning. Strömmens styrka varierar, och guiderna kollar alltid läget innan man hoppar i. Sikten är fantastiskt bra, men även den kan variera. De flesta reven ligger på mellan 16–24 meters djup. De yttre reven kan gå ner till mer än 40 meter och det finns även några mindre grottor. Det typiska är att reven bildar lite överhäng, och nere mellan sandbottnen och överhängen myllrar det av liv. Här trivs muränor av alla möjliga slag. Många är av arten Gymnothorax, som även finns i Medelhavet. I grottorna gömmer sig stora havsspindlar och mot väggarna finns så många trumpetfiskar och Big-Eyes att man knappt kan fotografera. Med lite tur hittar man enstaka nakensnäckor. Lite mer spännande blir det på de yttre reven, där det finns chans att se amhaj, spjutrockor och stora feta sandålar.
Vrakdyk med varierande sikt
Två vrak ligger på dykbara djup. Det mest spektakulära vraket ligger på max 30 meter och kallas Boris, eftersom det var ett ryskt...
Fakta – Kap Verde
Ön Sal är en av de tio kapverdiska öarna. Den har en ganska liten yta på 216 km², men den hyser däremot landets största internationella flygplats.
...