DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Epson Red Sea Competition – Och vinnare är …
Ibland är det de enkla detaljerna som gör en bild. Här en fjärilsfisk i närbild.
Epson Red Sea Competition – Och vinnare är …
En örnrocka gled förbi, något som fick fotografernas kameror att smattra.
Epson Red Sea Competition – Och vinnare är …
Det krävs ett gott öga för att hitta de små räkorna som lever sina liv på de smala piskkorallerna.

Och vinnare är

… Israel, Israel, Israel

Av Klas Malmberg

Efter att ha blivit utsedd till Sveriges representant genom DYK´s fototävling, lämnade jag ett grått och regnigt Göteborg för att tävla i Epson Red Sea Competition i ett soligt Eilat. Själva resan i sig är ett äventyr när ett 30-tal utländska fotografer ska passera den israeliska tullen. Det blev många timmar som spenderades med att förklara att en blixt inte är en bomb, men det är en helt annan historia.

Eilats kuststrecka är en 7 km lång sandbotten som har små korallblock utspridda i olika högar. Kanske inte det mest inspirerande området för en dykare och undervattensfotograf men skenet kan bedra. Området är ett naturreservat där det hålls hårt på regler om att vårda korallerna. Om man skadar korallen så kommer man att bötfällas och även bli diskad instruerade de oss klart och tydligt!

Tävlingsdag 1
Efter timmars diskussion, inställda informationsmöten och mycket väntan lyckades jag till slut få en parkamrat och var lycklig dykare i 40 minuter tills parkamratens luft var slut. Med mina 130 bar kvar i flaskan kändes detta lite snopet. Dansken René Andersen hade också en luftslukande parkamrat och dessa flåsare kunde sammanstråla för en uppstigning medan vi två fortsatte fotografera. Många utländska tävlande hamnade i liknande situationer och den vanligaste lösningen var att dyka ensam…

Tävlingsdag 2
Senare än beräknat fick vi som representerade olika länder våra tilldelade fotoobjekt. I mitt fall blev det diagonal fjärilsfisk, Chaetodon fasciatus. En och en halv tävlingsdag kvar – det blev full fart ut i vattnet för att jaga fisk.

Tävlingsdag 3
René och jag fortsatte vår dykning tillsammans och kunde med nöjdhet lämna in våra fem bilder i fiskklassen efter många och långa dyk.

Avslutningsdag
Israelen Noam Kortler vann största priset på 10 000 dollar samt även fisktävlingen där han donerade priset till en jurymedlem (SOS Sea turtles foundation). Noam är en dykinstruktör som mer eller mindre bor i tävlingsområde och han tog fantastiska bilder på sin hemmaplan. En rättvis vinnare men även naturreservatet i Israel blev vinnare! Noam och en annan person lyckades tyvärr att skada korall under tävlingen och i Noams fall ledde detta till att Naturreservatet får 5 000 dollar av hans prispengar till bevarande.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser