DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoveckan i Smögen 2022
Fotoveckan i Smögen 2022

Fotoveckan i Smögen

2022

Text & landbilder Stefan Beskow

Mitt i högsommaren, under vecka 29, hölls Fotoveckan i Smögen för andra året på Smögen Dyk och upplevelse. Det var en ökning av antalet deltagare med nästan 100% jämfört med 2021 års tävling! Förra året deltog 32 fotografer, och till årets tävling deltog hela 62 fotografer. Det måste man väl ändå kalla en succé utan att någon höjer på ögonbrynen. Även ur en internationell synvinkel är detta ett mycket bra deltagande för en undervattensfototävling.

►  De som var med förra året kände säkert igen sig i upplägget med fem dagars tävling och prisutdelning på lördagen, men det fanns även en del nyheter. Nytt för i år var att det fanns kategorier både för etablerade och oetablerade fotografer. Detta för att locka de som tidigare inte riktigt tagit steget fullt ut och börjat tävla. Det visade sig vara populärt, och det var betydligt fler oetablerade fotografer än etablerade som deltog. Att räknas som etablerad fotograf i tävlingen innebär att du tidigare varit placerad i en större tävling nationellt (till exempel SM eller NM) eller internationellt. Du räknas också som etablerad om din bilder belönats med ett prisvärde högre än 2000 SEK.

Redan från måndagen var det full rulle på dykcentret Smögen Dyk och Upplevelse, och trots att det kördes hela sex utfärder måndag till torsdag var det inte helt lätt att få plats på dykbåten. Dock finns ju möjligheten att dyka så mycket man vill i viken vid dykcentret, vilket utnyttjades till fullo. Att en av tävlingskategorierna dessutom var ”Viken”, med bilder tagna just i viken, gjorde att flera fotografer gjorde alla sina dyk här. Stämningen mellan fotograferna var överlag mycket god, och att ha möjligheten att umgås med likasinnade under en hel vecka uppskattades. Även om det trots allt rörde sig om en tävling, var det hela väldigt avslappnat och flera gånger observerades fotografer som hjälpte varandra med urval, bildbehandling etc. till själva tävlingen.

Tävlingstiden var måndag klockan 9.00 till fredag klockan 18.00, då alla bilder skulle vara inlämnade och juryns arbete tog vid. Ett mycket omfattande arbete detta år kan jag intyga. Det var många bra bilder att bedöma.

Klockan 16.00 på lördagen var det dags för presentation av resultatet och prisutdelning. Det var ett synnerligen imponerande prisbord med priser för ett uppskattat värde på över 250 000 SEK! Huvudsponsorerna var Ursuit och Waterproof, som båda sponsrade med bland annat varsin torrdräkt till prisbordet.

Förutom torrdräkter var prisbordet proppfullt med annat. Regulatorer, lampor, resor, presentkort. Det faktum att alla tävlande fick ett pris som faktiskt översteg tävlingsavgiften var såklart uppskattat. Under veckan var flera utställare på plats och det fanns möjlighet att prova och diskutera utrustning, en liten minimässa helt enkelt. Dessutom hölls föreläsningar under torsdag, fredag och lördagen.

På det hela taget var det en mycket lyckad vecka även detta år och det var många trötta men lyckliga undervattensfotografer som rullade hemåt igen på söndagen.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resultat Smögen Fotouge 2022

Masterpris Etablerad gick i år till Ronny Einarsson med motiveringen:
Vanligt motiv som utförts på ett mycket bra sätt. Fotografen har lyckats få en bild som...

Läs artikeln i DYK #71:

SOME images:
Fotoveckan i Smögen 2022, Fotoveckan i Smögen 2022
Fotoveckan i Smögen 2022
, Fotoveckan i Smögen 2022
Fotoveckan i Smögen 2022
, Fotoveckan i Smögen 2022

Läs även