DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Manta Plats Rangiroa-atollen på Tahiti Kamera Canon D20 i Aquatica-hölje med 10-22 mm Exponering 1/200 sekund bländare 9 Kommentar Efter tjugo års försök lyckades jag äntligen få se manta. Den fyra meter breda jätten tonade fram mot den blå fonden, simmade förbi mig, vände och passerade … bara några få meter bort. Den var sååå graciös. Jag var hypernervös tills jag hade kollat bilderna på stor skärm.
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Valhaj Plats Mahe på Seychellerna Kamera Canon D20 i Aquatica-hölje med 10-22 mm Exponering 1/200 sekund bländare 5 Kommentar Det var mycket spännande att ligga i ytan och se den nio meter långa valhajen komma upp ur det svarta djupet. Vi hade blivit tillsagda att hålla avstånd – men tillsägelsen hade inte nått fram till valhajen. Den var mycket nyfiken. Jag fick paddla på rejält för att inte krocka med den.
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Långnosad tofsabborre, Oxycirrhites typus Plats Röda Havet Kamera Nikon 90X med 90 mm Macro i Aquatica-hölje Exponering 1/60 sekund bländare 16 Kommentar När jag ska ta närbilder letar jag efter både ett bra motiv och en lämplig bakgrund. Form och färger ska helst passa ihop. Jag är säkert ingen bra dykkompis när jag är på jakt efter närbilder. Jag koncentrerar all uppmärksamhet på bottnen.
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Hälften/hälften-bild Plats Møns Klint Kamera Nikon D3 i Aquatica-hölje med 14-24 mm Exponering 1/250 sekund bländare 13 Kommentar Det var mitt första dyk med Nikon D3 i det nya Aquaticahöljet. Vid Møns Klint hittade vi någorlunda lä. På väg ner till stranden kom jag att tänka på varför jag har dykt från båt de senaste åren. Man är ju nästan död innan man har kånkat all utrustning ner till strandbrynet…
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Räka i sjöanemon Plats Lysekil Kamera Canon F1 med 50 mm Macro i Aquatica-hölje Exponering 1/60 sekund bländare 16 Kommentar Under en rad av år dök jag tillsammans med en kompis som studerade marinbiologi. Vi åkte mycket till Lysekil. Det är ett otroligt spännande ställe med många dykmöjligheter – både i Gullmarsfjorden och ute i skärgården.
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Havssköldpaddor Plats Sipadan Island Kamera Nikonos V med 28 mm Exponering 1/90 sekund bländare 11 Kommentar Det var bara sköldpaddor överallt. En gång fick jag en rejäl dask i nacken när jag oförhappandes kom i vägen för en sköldpadda. Den här bilden tog jag när det plötsligt hördes en massa plaskande i ytan. Jag grep mask, snorkel och kamera och blev vittne till förspelet till sköldpaddornas parning.
Peter Hauerbach – gammal dykräv kan lära sig nya knep
Motiv Delfinflock Plats Röda Havet Kamera Nikonos V med 15 mm Exponering 1/250 sekund bländare 4,0 Kommentar Delfinflocken lekte runt vår båt. Delfinerna stannade kvar när vi hoppade i vattnet. Det var en makalös upplevelse att möta dem i deras eget element. De var supersnabba och graciösa. De kom susande förbi oss på alla sidor tills de var nöjda. Sedan försvann de i det blå.

Peter Hauerbach

– gammal dykräv kan lära sig nya knep

För 54-årige Peter Hauerbach var det Jacques-Yves Cousteaus TV-filmer som tände intresset för dykning. Ungdomens somrar tillbringade han med rumpan i vattnet iförd snorkel, mask och fenor utanför sommarstugan vid Sejerøbugten.
Peters andra passion var fotografering. Efter att ha gått på Fotoskolan i Stockholm tog han sportdykarcertifikat i Köpenhamn. Beväpnad med Nikonos III, 35-millimeters objektiv och en vidvinkelförsats dök han i många år tillsammans med sin klubb i Öresund. Drivkraften var att visa icke-dykande vänner och läsare det liv och de former han såg under ytan.
Han skapade sig en nisch som yrkesfotograf med resereportage för danska och utländska tidningar. Han försummade inget tillfälle att få med undervattenbilder. En fotokurs med undervattensfotografen David Doubilet gav extra blodad tand.
Maskinparken utvidgades med ett Aquatica undervattenshölje för Canon F1. Det minskade inte precis bagagevikten på resorna. Idag har Peter blivit digital. Han kämpade för analoga bilder i många år. Till slut måste han ge med sig. Först för sina dagliga fotouppdrag på landbacken. För tre år sedan också på undervattenssidan. På senare år har Peter gått tillbaka till Nikon. Nu fotograferar han med en Nikon D3.
”Digitaliseringen på undervattensområdet har verkligen inneburit en revolution” berättar Peter. Han förklarar: ”Med samma zoomobjektiv kan man täcka allt från vidvinkel till närbild. Dessutom kan man ändra ljuskänsligheten i vattnet. Och man kan kolla bilden omedelbart. Slutligen kan man ta nästan hur många bilder som helst på samma minneskort – utan att öppna undervattenshöljet.”
Peters största upplevelser på undervattenssidan är vithaj utanför Sydafrika, vilda delfiner i Röda Havet, snorkling med valhajar vid Seychellerna och mötet med mantor vid Rangiroa-atollen på Tahiti.
”Det var otroligt fascinerande att se de stora mantorna glida genom vattnet” minns Peter. Han hade haft manta på sin önskelista i många år.
Tillsammans med sin bättre hälft journalisten Ulla Lund reser Peter Hauerbach världen runt och gör resereportage med tyngdpunkten lagd på natur, miljö och dykning. Just nu håller de på med ett projekt om mangroveskogar och kustnära korallrev. Materialet ska användas till en stor utställning och föredrag på resemässan på Bella Center i januari 2009, en undervisningsportal, en större folder, artiklar om resor och naturvetenskap samt en bok.
Han har fler bilder på sajten www.globalpresse.dk
 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser