DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Jennie Soriano – passion för hajar
Jennie Soriano – passion för hajar
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Sjöko Plats Crystal River, Florida Utrustning Nikon D7000, Tokina 10-17mm, ingen extern blixt, naturligt ljus Exponering 1/160s, f6,3, ISO 640, 17mm Kommentar Möten med sjökor är som taget ur en scen från dinosauriernas tid, det känns overkligt och underbart på samma gång. Populationen i Crystal River är väldigt nyfiken och kommer gärna nära för att ge en kram, och det menar jag verkligen bokstavligen.
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Cristina Zenato med sin hajfamilj Plats Sharkjunktion, Grand Bahama Utrustning Nikon D7000, Tokina Fisheye 10-17mm, en Sea & Sea YS-110a blixt Exponering 1/125s, f 6,3, ISO 640, 14mm Kommentar Under mina resor till Bahamas har jag fått uppleva något av det bästa jag varit med om, riktigt nära kontakt med hajar. Dessa upplevelser har jag min mentor och en av världens mest framstående hajexperter, Cristina Zenato, att tacka för. Med sin ödmjukhet och respekt för hajarna får hon komma dem nära, det ger henne bland annat möjlighet att dra ut elaka fiskekrokar som fastnat i deras mungipor. Här är hon i full färd med att dela ut pussar medan den karibiska revhajen vilar I hennes knä.
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Karibisk rev haj Plats Shark junktion, Grand Bahama Utrustning Nikon D7000, Tokina Fisheye 10-17mm, en Sea & Sea YS-110a blixt Exponering 1/60, f 10, ISO 500, 14mm Kommentar Dyker man runt Grand Bahama får man räkna med att stöta på haj, det är nästintill oundvikligt och det är en fantastiskt härlig känsla att se dem sakta och mäktigt röra sig I vattnet. Vissa är mer nyfikna än andra och det är bara att passa på att ta bilder när de visar intresse för dig.
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Nakensnäcka Flabellina Plats Gulen, Norge Utrustning Canon EOS 500D, EF-S60 mm f 2.8 Makro USM, en Sea & Sea YS-110a blixt, SOLA 600 fokuslampa Exponering 1/160s, f 22, ISO 400 Kommentar Tidig vår förvandlas Gulen dykkecenters husrev till ett paradis för nakensnäcksälskare och just denna helg hade det samlats speciellt intresserade från hela Skandinavien. Forskare och duktiga marinbiologer var på plats med luppar och mikroskop, tillsammans hittade vi över 50 arter. Jag låg länge och väl och studerade denna Flabellina under tiden den mumsade I sig hydroider och inte alls verkade bry sig om min närvaro.
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Filfisk Plats Dauin, södra Visayas, Filippinerna Utrustning Canon EOS 500D, EF-S60mm f 2.8 Makro USM, en Sea & Sea YS-110a blixt, SOLA 600 focuslampa Exponering 1/160s, f 8, ISO 400 Kommentar Dauin är Filippinernas motsvarighet till Lembeh Straits i Indonesien, det vill säga här erbjuds högklassig så kallad muckdiving. Vid första anblicken verkar det inte finnas mycket att se på denna grå sandbotten, men när ögonen anpassar sig och ställer in sig på att leta smått, riktigt smått, då upptäcker man en helt ny värld och finner de mest udda och välkamouflerade små djuren. Den här filfisken gömde sig tillsammans med sin familj i mjukkorallerna och försvann så fort jag kom i närheten med min kamera, men nyfikenheten tog över och den simmade gång på gång ut ur sitt gömställe för att ta en närmare titt på mig.
Jennie Soriano – passion för hajar
Motiv Pygmésjöhäst Plats Puerto Galera, Filippinerna Utrustning Canon EOS 500D, EF-S60mm f 2.8 Makro USM, en Sea & Sea YS-110a blixt, SOLA 600 fokuslampa Exponering 1/125s, f 10, ISO 400 Kommentar Den här typen av pygmésjöhäst är inte större än en tumnagel, de är inte lätta att upptäcka så när vi efter manga dyk väl lyckades blev glädjen desto större. Men även när man hittat dem så är de svåra att få bra på bild eftersom de gärna vänder ryggen till så fort man kommer nära med sin kamera. Man får också välja antal avtryck rätt så att man inte tar för många bilder vid ett och samma tillfälle av respekt gentemot den skygga sjöhästen som trots allt inte kan fly från kamerablixtar och fokuslamor.

Jennie Soriano

– passion för hajar

Oavsett om solen skiner, vinden viner eller snöflingorna faller så är det alltid lika härligt att glida ner I det vattnet runt Lysekil. Denna lilla kuststad som med sin charm och marina artrikedom förtrollat alla Sveriges dykare, så även mig. Det var denna magi som fick mig att ta beslutet att flytta hit, nu har jag fantastiskt bra och lättillgänglig dykning året runt, bara några stenkast från min dörr.

Jennie är 34 år och tog sina första andetag under ytan I Östersjön 1996. Sedan dess har hon hunnit med att arbeta som dykguide i Röda havet, Thailand och Spanien, gjort dykresor världen över och är sedan några år tillbaka en av medlemmarna i Svenska Sportdykarförbundets UV-foto kommitté där hon arbetar för att öka intresset och möjligheterna för dykare som vill utvecklas inom UV-foto i form av workshops, fotohelger och inte minst tävlingar såsom SM, NM och VM. Jennie har sporadiskt fotograferat I manga år med kompaktkameror men det var först för tre år sedan när hon köpte sin första DSLR-kamera som det verkligen tog fart och nu dyker hon sällan utan sin Nikon. Till vardags arbetar Jennie till sjöss och har ett brinnande intresse för allt som har med marin miljövård och bevarande av arter att göra. För att fördjupa sitt kunnande och skaffa kompetens har hon ägnat sig åt studier inom marinbiologi och fiskekologi. 

– Det här med att tänka på miljö och att vara rädd om våra hav är viktigt för mig och något som jag försöker tillämpa I alla arrangemang som jag medverkar i. 

Hennes allra största passion är utan tvekan hajar och detta år har hon gjort några resor ner till Bahamas där hon har gått kurser hos hajexperten Cristina Zenato, som lärt henne mer om hur man dyker med dessa djur på ett säkert och respektfullt sätt. 

– Mitt starkaste dykminne är när jag sitter på botten I stålbrynja och är omringad av ett tjugotal karibiska revhajar som nyfiket simmar fram för att undersöka mig. Cristina studerar mig på avstånd och ser att jag förstår, förstår min egen attityd och kroppshållning, förstår att det påverkar hela händelseförloppet och just I denna stund känner jag ett lugn inom mig och aldrig någonsin har jag varit så tillfreds med att bara vara.

Många av Jennies framtidsplaner och projekt kommer att involvera just hajar och som ambassadör för dykresebyrån Scuba Travel kommer hon att medverka I en del hajexpeditioner.

Jennies favorit bland världens dykplatser är Filippinerna som med sin artrikedom och fantastiska möjligheter till att studera de allra minsta marina djuren på nära håll, antingen genom ett objektiv eller bara med blotta ögat, är nästintill oslagbart.

Läs mer om Jennie här

www.uwphotos-soriano.com

UTRUSTNING

Nikon D7000 med hus och portar från Nauticam.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser