DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio
Portfolio – Cary Yanny
Portfolio – Cary Yanny
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Anemonfisk PLATS Jahir 2 KAMERA OCH OBJEKTIV D300 60mm EXPONERING 1/125 sek, f160 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR Det tog mig en och en halv timme att få till den här bilden. Anemonen såg så vacker ut när jag simmade över den men det tog tid eftersom fisken hela tiden simmade ut och in ur anemonen. Men med gott om tålamod så blev det bra till sist.
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Glossodoris nakensnäcka PLATS TK2  KAMERA OCH OBJEKTIV D300, 60mm EXPONERING 1/60 sek, f22 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR Den här bilden krävde inte så mycket tålamod eftersom de inte rör sig så snabbt, men jag ville gärna försöka få ett annorlunda foto. Här i Lembeh har vi hundratals olika typer av nakensnäckor och det är något av en utmaning att få till lite mer kreativa bilder av dem.
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Nyfödd flamboyant cuttle fish PLATS Are Bajo 1, Lembeh KAMERA OCH OBJEKTIV D 300, 60mm EXPONERING 1/125 sek, f16 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR Den här bilden var svår att ta. Efter elva år i Lembeh såg jag för första gången hur den här lille rackaren kom ut ur ägget och skiftade till den här färgen. Den var inte mer än en centimeter lång och väldigt svår att få skarp.
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Babyfilfisk PLATS TK2, Lembeh KAMERA OCH OBJEKTIV D300, 60mm EXPONERING 1/125sek, f2.8 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR Den här fina lilla filfisken försökte kamouflera sig bakom en mjukkorall. Den är omkring fyra centimeter lång och fortsatte att flytta sig runt korallen samtidigt som den låtsades vara osynlig.
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Liten coconut octopus PLATS Are Bajo 1, Lembeh KAMERA OCH OBJEKTIV D300, 60mm EXPONERING 1/60 sek, f5.6 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR På den här platsen vimlar det av bläckfiskar av olika slag: mimic, wonderpus och massor av coconut octopus. Den här lilla krabaten hade precis samlat ihop skalen och försökte nu lista ut hur de kunde kombineras tillsammans med det stora kokosnötskalet.
Portfolio – Cary Yanny
TITEL Coconut Wreck  PLATS Lembeh Strait nord KAMERA OG OBJEKTIV D300, 60mm EXPONERING 1/30 sek, f16 BLIXT Två Sea & Sea YS120 KOMMENTAR Det här vraket fraktade kokosnötter till en fabrik där man gjorde olja av dem. Sikten var inte så bra, kanske bara tio meter, men masten var vacker så jag tog den här bilden på våra dykare på väg ner. Lembeh är inte känt för sina vrak men vi har faktiskt tre här.

Portfolio

– Hör hemma vid Lembeh

Cary Janny började fotografera när hon var sex år gammal med en kamera hon fick av sin morfar. Hon köpte sin första spegelreflexkamera när hon var 19 och började själv framkalla och förstora sina bilder.

– 1989 lärde jag mig att dyka och visste med en gång att jag kunde kombinera mitt intresse för fotografi och kärleken till livet under vattnet, berättar Cary.

– 1993 blev jag instruktör hos Emperor Divers i Röda Havet vilket så småningom ledde till delägarskap. Men jag kom inte igång med UV-foto på allvar förrän jag tillsammans med min man flyttade till North Sulawesi och öppnade Eco Divers.

Sedan dess har hon fått chansen att ta många bilder på denna unika plats och hon har haft turen att dyka tillsammans med några av världens bästa undervattensfotografer och marinbiologer. De har lärt henne massor om miljön hon dyker i. Mantrat när man dyker i Lembeh Straits (där Cary nu bor) är ”tänk smått och simma långsamt”. Har man det i bakhuvudet blir varje dyk en ny upplevelse.

– Jag är fortfarande lika begeistrad idag när jag kommer upp ur vattnet som jag var efter mitt första dyk. Djurens välbefinnande är viktigt för mig och jag skulle aldrig komma på tanken att störa dem eller flytta runt dem för att få bättre bilder. Enligt min mening ska en bra fotograf kunna ta naturliga bilder av naturligt beteende. Kan du inte det så låt bli! Bilderna är inte så viktiga att de är värda att förstöra naturen för.

– Jag har haft en otrolig tur som kan kombinera mitt arbete som manager på Eco Divers Resort Lembeh med min passion. Makrodykningen här är helt fantastisk och jag älskar att dela med mig av de upplevelserna med våra gäster.

Mer information på www.eco-divers.com

Utrustning
Kamera Nikon D300
Objektiv Huvudsakligen 60 millimeter makro men ibland 105 millimeter
Blixt Två Sea & Sea YS120

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser