DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Foto: Kaisa Lappalainen Photography. Både måsar och späckhuggare samlas runt fiskebåten. Jonas Beyer är redo med kameran.
Foto: Kaisa Lappalainen Photography. Både måsar och späckhuggare samlas runt fiskebåten. Jonas Beyer är redo med kameran.

Späckhuggare

– Intervju med Jonas Beyer

DIVE intervjuar Jonas Beyer, som har åkt till Tromsø för att dyka med späckhuggare.

Hur gjorde du dina förberedelser?
Mina förberedelser startade förra året då jag tog reda på att valar och späckhuggare kommer in i fjordarna runt Tromsö under november månad.

Så jag åkte dit upp och var där i fem dagar under 2015 och följde då med på några turistresor för att se valarna. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig, eftersom de bara var ute en timme i fjorden.
Jag pratade då med lokalbefolkningen om möjligheten att hyra båt eller att följa med någon av dem ut.

Det gav mig en väldigt god inblick i var valarna rör sig och under vilken tid på året de kommer in, hur länge de stannar och varför de är där.

Vad vet du om valarna?
Jag vet inte så mycket mer än det jag har sett och fått höra de senaste gångerna jag varit i Tromsö.
Det senaste året var jag tillsammans med en biolog ute på fjorden. Han berättade mycket om valars och späckhuggares beteenden och mönster.

Vad är din bakgrund?
Min bakgrund gällande valar och biologi är inte så mycket att skriva om.

Jag har alltid varit väldigt fascinerad av valar, särskilt späckhuggare har fångat mitt intresse.

Jag har varit på valskådning ett antal gånger tidigare, men det går inte att jämföra med att möta dem under vattnet i Nordnorge. Jag har några hundra dyk och känner mig hyfsat komfortabel i vattnet. I övrigt vet jag bara det jag fått höra av andra.
Det är viktigt att berätta att späckhuggarna kommer till Norge för att äta sill, och de har aldrig attackerat människor ute i det fria, utan bara i fångenskap. Det är två viktiga saker som jag tycker att man bör känna till innan man hoppar i vattnet till dem.

Fascinationen för valar hänger ihop med mitt intresse för naturfotografering, vilket ledde fram till detta projekt. Jag vill kunna visa vilda djur i deras naturliga miljö för att skapa intresse hos andra människor och visa hur fantastiskt det är att möta vilda djur, så att folk inte besöker djur i fångenskap.

Under de senaste fyra åren har jag fokuserat mycket på att ta bilder av djur i deras egen natur, och jag låter det ske på djurens egna villkor. Det ger otroligt starka minnen och ögonblick som är omöjliga att beskriva, men som man aldrig glömmer.

Vilka försiktighetsregler har du?
Jag har inga speciella försiktighetsregler.

Jag brukar ligga så stilla som möjligt i vattnet, även om jag gärna vill uppleva dem på nära håll. Jag brukar vänta och låta den mest nyfikna själv komma till mig när de vill ”leka”.

Vad bör man vara extra uppmärksam på?
Det man behöver ha ständig koll på är var man befinner mig i förhållande till flocken med späckhuggare, andra båtar omkring och extremt nyfikna unga valar. De unga är de som oftast kommer närmast och simmar länge och väldigt nära inpå. Jag tycker att man bör låta dem se dig ordentligt, så att de förstår att du inte är en sill.

Om man hamnar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #8:





SOME images:
Foto. Kaisa Lappalainen Photography
Foto. Kaisa Lappalainen Photography
, Foto: Kaisa Lappalainen Photography. Både måsar och späckhuggare samlas runt fiskebåten. Jonas Beyer är redo med kameran.
Foto: Kaisa Lappalainen Photography. Både måsar och späckhuggare samlas runt fiskebåten. Jonas Beyer är redo med kameran.
, Arkivfoto
Arkivfoto

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser