DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Mantorna kretsar ofta runt spetsen på Koh Bon. Ofta gör två eller tre av dem sällskap med dykarna.
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Koh Lipe en dold juvel  Koh Lipe är en liten ö som utgör del av nationalparken Tarutao. Den har vita sandstränder, sakta vajande palmer, storartad snorkling utanför stranden och sagolik dykning i resten av nationalparken. Ön ligger vid sidan av allfarvägarna. Men den är väl värd det extra besväret att ta sig till under en resa till Thailand. Det går en färja dit dagligen från Koh Lanta från november till maj. Resten av året går en färja per vecka från Pak Barra. Det är ett litet fiskarsamhälle nära den södra gränsstaden Satun.
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Dykare under dykbåten i lagunen på Koh Haa.
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
En tångulk har gömt sig inuti en stor spongie vid Elephant Head Rock i Similan.
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk
Vackra vatten – guide till Thailands bästa dyk

Vackra vatten

– guide till Thailands bästa dyk

Text: Louisa Butler Foto: Adam Butler

Thailand erbjuder en mångfald av rikedomar under vatten att tjusa de mest bortskämda dykare med. På en tvåveckors resa hinner man uppleva dyksafari i världsklass till Similanöarna, de sagolika kalkstensklipporna vid Koh Haa och makalösa dyk vid Red Rock och Purple Rock.

VÄSTKUSTEN
Similanöarna
Med sitt läge högt upp längs Thailands västkust är Similanöarna svåra att missa. Det var genomgång inför ett dyk på vår första resa dit. Jag frågade vår thailändske dykguide vad vi kunde vänta oss att se på dyket. ”Tja – gulornamenterad spökflikfisk, harlekinräka och rödornamenterad spökkantnål. Två sorters sjöhästar, troligen en havssköldpadda och med lite tur en valhaj.”
Jaså minsann tänkte jag. Och det inbillar du dig! Men vi såg faktiskt alltihop och mycket mer därtill! Jag var Similanfrälst.
Vi avgick från piren i Tublamu i närheten av Khao Lak. Det är ett litet kustsamhälle två och en halv timmes bilresa norr om Phuket. Vi befann oss ombord på Wicked Witch. Båten ägs av det engelska företaget Sea King Diving. Hon är byggd som dyksafaribåt och kan ta upp till 24 dykare. Man bor rustikt men bra ombord. Luftkonditioneringen kan blåsa isvindar om man vill. Kojerna är bekväma och duscharna sprutar varmvatten för högtryck.
Maten är fantastisk. Menyn är varierad med omväxlande västerländska och thailändska rätter. Rostat bröd, läsk och kex går att få dygnet runt. Engelska gäster kan göra sig populära bland sina landsmän i personalen genom att ta med sig burkar med jästextraktet Marmite. Det är omöjligt att få tag på i Thailand.
Bland resans höjdpunkter vill jag nämna East of Eden och West of Eden på den sydligaste Island 7. Där fick vi njuta av havssköldpaddor, stim av gulfenad snapper, ananasnakensnäckor, jättemuränor som putsades av räkor riskabelt nära de vassa tänderna, korallkrabbor och fantastiska solfjäders- och hjorthornskoraller. Och det var bara på förmiddagsdyket!
Anita’s Reef mellan Island 5 och 6 består av ofantliga block. De ser ut att ha staplats huller om buller i en hög av en lekfull jätte. Där upptäckte vi zebrahaj, ännu fler sköldpaddor, vackra nakensnäckor och hänförande simturer genom tunnlar mellan blocken.
Nattdyken avslöjade en uppsjö av kräftdjur – stora röda krabbor, pyttesmå dansande durbanräkor, korallkrabbor och eremitkräftor. Havssköldpaddor låg och dåsade på sanden. Min favoritaspekt på nattdyken är ändå den ymniga marelden i thailändska vatten. Den är vad som får mig att avstå från att dricka öl under de där timmarna medan man väntar på att det ska bli mörkt. Vifta lite med handen – och resultatet blir ett makalöst moln av lysande änglastoft runt fingrarna. I kölvattnet efter dykkompisens fenor bildas ett fyrverkeri av gröna gnistor.
Ett av mina favoritställen var Elephant Head Rock. Det har fått namn efter den del av klippan som reser sig ovan vattnet. Under ytan bildar block och mindre stenar rena rama labyrinten. Vår pålitlige guide visade oss vägen genom alla tunnlarna. Han verkade hitta överallt. Vi såg några vackra nakensnäckor och sällsynta krabbor i mjukkorallerna. Nyfödda vitspetshajar slumrade under ett överhäng. För erfarna dykare skulle platsen vara...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser