DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Koh Lanta – Thailand i toppklass
En av många härliga solnedgångar över Koh Lanta.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Den godmodige zebrahaj er let at komme tæt på, hvis man bevæger sig langsomt og kontrolleret.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Några dykare utanför öppningen till ”Katedralen” på dykplatsen Koh Haa Yai.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Den smukke Seafan Garden på Koh Bida Nok.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
En Harlequin Ghost Pipefish (Solenostomus paradoxus) som gärna vill gömma sig i mjukkorallen.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Den mycket ovanliga skorpionfisken (Rhinopias) som gömmer sig på Hin Mouangs sluttningar.
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Koh Lanta – Thailand i toppklass
Dykplatsen Koh Bida Nai och i bakgrunden skymtar man de populära Phi Phi öarna.

Koh Lanta

– Thailand i toppklass

Av Gabriella Larsson och Jonas Samuelsson
Thailand lockar årligen tusentals turister från världens alla hörn. Här finns det något som passar de flesta – det gäller bara att hitta rätt ö eller stad som erbjuder just det du önskar. Har du siktet inställt på en lugn semester i kombination med suberb dykning? I så fall kan Koh Lanta vara ett intressant alternativ. Vi bad de svenska dykguiderna Gabriella och Jonas lista sina favoritdyk i området.

Den vackra ön Koh Lanta ligger i den sydvästra delen av Thailand i Andamansjön som är en del av Indiska oceanen. De allra flesta som söker sig hit är ute efter en riktig semester med lata dagar på stranden; kanske en dagsutflykt till någon av de små paradisöarna i närheten, och självfallet dykning och snorkling. Många svenska barnfamiljer som vill resa eller vara borta en längre tid lockas hit, eftersom Koh Lanta anses vara barnvänligt och det finns en svensk skola på ön.
Till skillnad från grannön Phi Phi Island så är Koh Lanta en relativt lugn ö med begränsat nattliv. Men visst kan den som önskar hitta trevliga strandbarer som erbjuder lite uteliv med billiga drinkar och musik.
Med sina 32 kilometer har Koh Lanta mycket som bör utforskas. Längst med västkusten från norr till söder sträcker sig många fina sandstränder. Det är här som majoriteten av öns hotell och restauranger finns. De populäraste stränderna ligger längst norrut, här på Khlong Dao och Phrae beach bor de flesta turisterna. Många barnfamiljer väljer att bo på Khlong Dao där stranden är långgrund och det finns gott om yta att röra sig på.
Phrae beach, även kallad Long beach, ligger vid nästa bukt och här hittar man en vit och finkornig sandstrand som är något djupare än den förra. Även denna är mycket populär. Längst med stranden ligger ett flertal bra restauranger och hotell, och man kan även hitta några barer där det kan erbjudas lite nattliv.
Ju längre söderut du tar dig ju mindre turister och fler folktomma stränder hittar du. Så är du ute efter ordentlig avkoppling med mindre folk och bebyggelse är det hit du ska söka dig.
Östkusten är inte alls exploaterad av turism och det är här flertalet av öns lokala invånare bor. De flesta invånare är muslimer och en minoritet buddister, så här du kommer träffa på många moskeér längs med vägen. På den här sidan av Koh Lanta hittar du även ”Lanta old town”, som är en gammal traditionell fiskeby med vackra trähus och några mysiga cafén och restauranger. Ett trevligt ställe att göra ett stopp för en lunch eller en fika. Vill du ta dig hit på egen hand så är det smidigt att hyra en moped, vilket är ett bra sätt att utforska resterande delar av ön. Vägarna är nu asfalterade och i bra skick.
Om man inte är intresserad av att hyra moppe eller bil så finns det ett stort utbud av andra transportmedel t.ex. så kallade ”tuk-tuks” som kör dig dit du önskar för en billig peng.
Ban Saladan är turisthuvudstaden och den hittar du längst i norr, det är hit du anländer med färjorna från fastlandet. Här hittar du shopping av det mesta, kläder, souvenirer, smycken m.m.
Även ett par banker med växlingskontor, apotek och matbutik finns här. Majoriteten av öns dykcenter och dykbutiker ligger likaså här. Längs med havet ligger många bra restauranger som är byggda på pålar över vattnet och här serveras det bästa som thaiköket har att erbjuda.
Utbudet av restauranger i övrigt på ön är stort, och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser