DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Brothers, Daedalus & Elphinstone

Text & foto: Jesper Kjøller
En av de mest populära turerna med liveaboard i den egyptiska delen av Röda havet är den så kallade BDE-rutten - Brothers, Daedalus & Elphinstone. Många har redan besökt dessa tre spektakulära rev, men det är inte alla som känner till de hemligheter som döljer sig i djupet, som endast få dykare har möjlighet att utforska.

Det är 18 år sedan jag första gången besökte Brothers Islands, som ligger långt från land, där den enda möjligheten att komma dit är via liveaboard. Mycket har förändrats sedan dess, både vad gäller standarden på de fartyg som opererar i Egypten och även mina färdigheter som dykare och fotograf. Efter det första besöket 2000 skrev jag en av mina första artiklar för DYK, men jag var tvungen att låna bilder från andra fotografer, eftersom jag själv inte ens hade börjat med fotografering under vattnet. Fartyget var knappt sjödugligt och inte heller särskilt bekvämt. Det blåste fruktansvärt under hela resan, så det var inte en speciellt trevlig upplevelse att vara ombord - det var faktiskt bäst att vara under vattnet. Det blåste så mycket att båten gungade även när den låg förtöjd i skydd av revet, så flera av gästerna var permanent sjösjuka under de tre eller fyra dagar vi var ute vid Brothers.
Jag kommer fortfarande ihåg det första dyket på Numidia, där jag såg en hammarhaj för första gången, medan vi klamrade oss fast vid vraket i den starka strömmen. Numidia fortsätter ner till ett djup av över 80 meter, men teknisk dykning i Röda havet var inte utvecklad på den tiden. Nitrox var knappt tillgängligt, så det var gammal hederlig luftdykning med enkelflaska som användes. Det har som sagt hänt en hel del sedan dess....

De nordligaste av Egypten offshore-rev är de legendariska Brothers Islands, eller El Akhawein, som de kallas på arabiska. De två bröderna ligger cirka 200 km söder om Ras Mohammad eller 150 km sydost om Hurghada, vilket motsvarar åtta till nio timmars kryssning i bra väder. Bröderna ligger bara femton minuter med båt från varandra och består av vulkaniska branta väggar som reser sig från djupet. Deras läge i ett område som i övrigt är omgivet av djupt vatten har under åren utgjort en fara för fartygstrafiken genom Röda havet. Därför har en 32 meter hög fyr uppförts på Big Brother. Tornet byggdes av britterna 1883 och renoverades 1993. Fyren förvaltas idag av den egyptiska flottan, och under ytintervallet mellan dyken är det möjligt att besöka tornet och köpa en Brothers Islands T-shirt.
Öarnas isolerade läge gör dem helt unika, och många dykare anser att de är en av Röda havets höjdpunkter. Deras avlägsna läge är också en nackdel. Det är långt till land för att få hjälp om något skulle gå galet, så konservativ dykning rekommenderas. Nattdykning är inte tillåtet, och dykningen här kan vara utmanande - även om det sker på sportdykardjup. Du bör vara bekväm med dykning i ström, och användning av SMB är en absolut nödvändighet.

Fyren på Big Brother har varnat skeppstrafiken i över 100 år, men några olycksaliga fartyg har trots det gått på revet mitt i Röda havet.

Vi reser ut mot öarna under natten i relativt hårt väder, så det blir en något gungig resa. Jag kliver ut på däck strax innan solen går upp, nyfiken på var vi är och hur vinden påverkar förhållandena. Om vågorna är alltför höga, kan det bli något riskabelt att besöka vraken på den norra sidan av Big Brother. Under svåra väderförhållanden kan det bli problematiskt att ta sig upp i gummibåten om något skulle gå fel. Det ser någorlunda bra ut den här dagen.
De flesta dykare som använder nitrox och singelflaska är begränsade till ett maxdjup på drygt 30 meter. Det räcker för att utforska de grundare delarna av de två vraken Aida och Numidia som ligger vid den norra spetsen av ön.
Red Sea Explorers är specialister på scooterdyk, och en av deras dragplåster på deras nordliga rutt är den legendariska “fyra vrak på ett dyk” vid Abu Nuhas, där det är möjligt att besöka vraken Kimon M, Chrisoula K, Carnatic och Giannis D på ett och samma dyk.
På Big Brother kan du göra ett annat superdyk med två vrak på menyn. Det är ett sådant dyk vi har planerat att göra idag.

Två i ett
Efter att ha undersökt och fotograferat Aida med ett genomsnittligt djup på cirka 60 meter, sätter vi kurs mot Numidia. Efter cirka fem minuter med gasen i botten på scootern passerar vi de stora tåghjulen som fallit av Numidias däck när hon gick på grund, och vi spanar ner mot aktern på vraket. Numidia visar sig från sin bästa sida idag, med en sikt som är nästan oändlig. Michel och jag låter oss sjunka ner över kanten av den majestätiska aktern och fotograferar Faisal, som rutinerat poserar ovanför. Jag har gjort detta och andra liknande dyk så ofta med Faisal så att vi nästan kommunicerar telepatiskt med varandra. Han placerar sig instinktivt på de rätta ställena, vilket är viktigt eftersom vi vill använda vår tid på 80 meters djup så effektivt som möjligt. Snart börjar vi långsamt flytta oss uppåt längs...
 

Läs hela artikeln i NetMag #19...

SOME images: