DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Test av Santi Flex underställ

Text: Sune Dadda Karma Harms
Du behöver inte vara snyggt klädd när du ska dyka, men det är ju ingen nackdel om utrustningen har en snygg och tilltalande design. När det nya understället från Santi landade på mitt skrivbord så blev jag såld direkt. Jag är van vid att man brukar se lite klumpig ut i kläder som ska bäras under dräkten, men i det nya designade understället från Santi ser du riktigt snygg ut. Dessutom sitter det bra och är bekvämt att ha på sig!

Underställ
Om du dyker året runt i våra skandinaviska vatten, så är jag ganska säker på att du äger en torrdräkt, och de flesta torrdräktsdykare använder också ett isolerande underställ. Jag har själv haft ett antal olika underställ. De flesta av dem har tillverkats för ett enda syfte - att fungera som isolerande lager under torrdräkten, och det är ju faktiskt den viktigaste egenskapen. Mina dykande vänner har ibland skrattat åt mig när jag haft på mig mitt underställ, vilket påminner en racingförares overall. Det kanske inte ser ut att tillhöra dykutrustningen, men det har i alla fall hållit mig varm. Tidigare har jag också använt tjocka tvådelade fleeceunderställ och helunderställ som gör att man ser ut som en nallebjörn (ja, jag vet min figur gör sitt också). Jag har även haft underställ som liknat en superhjältes kostym! Utvecklingen för underställ har förändrats från att tillverkas i ett lager av samma tyg och tjocklek till att fokusera mer på de mest utsatta kroppsdelarna, genom att använda olika materialtyper och fler lager på rätt ställen. Det har också blivit mer fokus på kombinationen av funktionalitet och design. Santi Flex360 är en ny typ av underställ, och jag ser fram emot att få testa det.

Vad är det som ingår?
Santi Flex360 levereras i en robust och praktisk tygväska, designad för ändamålet. Väskan har en invändig ficka med dragkedja för exempelvis plånbok eller nycklar.
Själva understället är tvådelat och består av en jacka och en ärmlös overall. Delarna kan köpas separat och kombineras genom de 16 olika storlekarna som finns i herrserien och de 12 storlekarna i Ladies First-serien. Jag har ofta problem med passformen när det gäller standardstorlekar för kläder, men bland de många storlekarna lyckades jag hitta en som passar mig riktigt bra.

Jackan
Då jag för första gången provade jackan så gillade jag den så pass mycket att jag knappt ville ta av mig den!
Jackans rygg består av materialet PrimaLoft® Gold Insulation och på framsidan mikrofiber som hjälper till att behålla kroppsvärmen samtidigt som det andas. På utsidan av ärmarna används Flex360 och längs insidan Flex180. Flex360 är i praktiken ett dubbellager av Flex180, vilket innebär att ärmarna har mer isolering på utsidan och blir därmed lite tjockare. För att skapa optimal flexibilitet används Flex180 vid armbågarna. Vid handlederna sitter lite längre muddar med hål för tummarna. Jackan är vindtät, tack vare det yttre lagret av mjuk polyester som även är vattenavvisande. Materialvalet gör att jackan torkar snabbt om den skulle bli våt, och den isolerar fortfarande värmen även om du skulle få vatten i dräkten.
Det finns två mjuka sidofickor med Polar fleece och två likadana innerfickor. På bröstet finns en ficka med två fack som är försedd med en dragkedja. Jackan har en vanlig dragkedja framtill.
Halskragen på jackan är fodrad med Polar fleece som...
 

Läs hela artikeln i NetMag #21...

SOME images: