DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Ur Frodes loggbok: Farne Islands

Frode Kjems Uhre
Jag hajar till när jag plötsligt känner att någon rycker i min ena fena, eftersom jag faktiskt trodde att jag dök ensam. När jag vänder mig om, visar det sig vara en lekfull gråsäl som har bitit tag i fenan. Den tittar nyfiket på mig, medan den fortsätter att rycka några gånger.

Jag befinner mig vid Farne Islands. En plats som Sir David Attenborough beskrivit som Storbritanniens största naturupplevelse med vilda djur. Öarna är kända för sina stora kolonier av gråsälar. Med över tusen sälkutar som föds varje år, är det den största kolonin av gråsälar i Storbritannien. Sälarna har dock inte öarna helt för sig själva. Fler än 150 000 häckande par av lunnefåglar, sillgrisslor, silvertärnor och andra sjöfåglar slåss under parningssäsongen om att få plats på någon av de små vackra klippöarna, bara några kilometer utanför den engelska östkusten, strax söder om gränsen till Skottland. Under ytan finns det också gott om liv.

Stenreven och klippväggarna är vackert övervuxna med död mans hand, havsanemoner och andra koralldjur, och överallt finns krabbor och humrar som kikar fram. Om man tittar noggrant, så hittar man också små vackra nakensnäckor. Jag ser stora stim av sej, men också små plattfiskar och simpor som har en imponerande förmåga att kamouflera sig, och de kan vara väldigt svåra att upptäcka.

Hade det inte varit så gott om fisk här, skulle både gråsälar och sjöfåglar förmodligen valt att leva någon annanstans. Det finns också en hel del intressanta och välbevarade vrak att dyka på vid Farne Islands. Under säkerhetsstoppet vid slutet av dyket blir jag helt...
 

Läs hela artikeln i NetMag #24...

SOME images: