DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao
Även om det är de två flygplansvraken som är huvudattraktionen vid Arubas Airplanes Reef, finns det ändå massor med fisk att njuta av. Här söker ett stim grymtfiskar (Haemulon chrysargyreum) lä för strömmen.
ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao
En snapper (Lutjanus apodus) gömmer sig mellan mjukkorallerna.
ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao
Hilma Hooker sökte nödhamn på Bonaire med maskinproblem. När tullen undersökte henne fann de en jättesändning marijuana i ett dolt rum. Skeppet beslagtogs och slutade sina dagar som konstgjort rev på 30 meters djup.
ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao
Havssköldpaddorna har varit fredade på ABC-öarna i över 40 år och stortrivs. Ett par avstängda stränder erbjuder trygga platser för dem att lägga sina ägg.
ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao
Bonaire har marknadsfört sig som ett dykparadis. Det är det också, speciellt om man hyr bil så att man verkligen kan njuta av friheten i upplägget.

ABC-öarna

Aruba, Bonaire och Curaçao

Text: Jesper Kjøller Foto: Jesper Kjøller och Martin Örnroth
ABC-öarna i södra Karibien ligger praktiskt ordnade på rad och i bokstavsordning, men bjuder ändå på helt olika upplevelser, både under och över ytan. Följ med till tre bitar Nederländerna på drift i Karibien.

Visste du att vi har fantastiska korallrev inom EU? De tre karibiska öarna Aruba, Bonaire och Curaçao har några av Västindiens mest välbevarade korallrev och även om den politiska enheten De Nederländska Antillerna har upphört att existera rent administrativt förra året är kopplingen till Nederländerna och resten av Europa fortfarande högst påtaglig. Det holländska inflytandet är till exempel tydligt i ortsnamn som Kraledijk, Willemstad och Oranjestad.

På grund av öarnas status som tidigare holländska kolonier och tack vare deras alfabetiska förbindelse nämns de oftast i samma andetag. De har förstås också en hel del gemensamt. En klar dag kan man se Venezuelas klippiga kuster och ABC-öarnas sydliga läge skonar tursamt dem från orkanbältet i Karibiska havet. Här har man istället stabilt inlandsliknande klimat vilket gör att man kan besöka öarna året runt utan att frukta de våldsamma orkaner som hotar många andra karibiska öar på hösten.

Man dyker nästan uteslutande på de sydvästliga kusterna på de tre öarna som ligger i lä för den nästintill konstanta nordöstliga vinden. Vinden hjälper å andra sidan till med att ge öarna ett behagligt klimat – det blir sällan för varmt tack vare den svalkande brisen. Dessutom är sikten ofta lysande tack vare det torra vädret. Eftersom det sälla regnar är det också sällan sediment spolas ut i havet. Låt oss titta närmare på de tre öarna en åt gången.

Aruba
Dykningen kring Aruba är typisk för södra Karibien. Här är det inte överväldigande artrikedom som är grejen men de arter som ändå finns är i gengäld representerade i stora antal och korallreven är dessutom välbevarade. Stora orange tunnsvampar, märkliga lila rörsvampar och enorma fjäderkoraller tornar upp sig i landskapet och franska kejsarfiskar pilar ut och in mellan dem. Sköldpaddor och örnrockor hör till storviltet man ofta möter, i andra änden av storleksskalan gömmer sig sjöhästar och frogfish, om man kan upptäcka dem vill säga.

Med karibisk måttstock håller dykningen hög klass. Det hela är tillrättalagt för amerikanska dykare som ofta inte är särskilt erfarna och gärna blir lite hållna i handen. Det är väldigt säkert och tryggt men som erfaren skandinavisk dykare kan det kännas lite som om man är på dagis. Det bästa rådet är därför att dyka med samma dykcenter hela semestern så att du så fort som möjligt kan visa dem att du har koll på vad du gör och får lov att dyka utan alltför snäva begränsningar.

Aruba har ett par fina vrak, däribland Antilla, som med 125 meters längd är ett av de största vraken i Karibien. Antilla var ett tyskt lastfartyg som hamnade i blockad vid Aruba under andra världskriget. När besättningen insåg att de var tvungna att överlämna skeppet valde de istället att sänka det.

Vraket ligger grunt och är en dröm för fotografer, men man kan ibland bli frustrerad över att ha valt vidvinkeloptik eftersom guiderna är duktiga på att leta upp frogfish som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESA Reguljärflyg med KLM via Amsterdam. Räkna med tio-elva timmars flygtid över Atlanten och 1,5-2,5 timmar från Sverige till Amsterdam beroende på var du börjar.

DYKNING På Bonaire mest...

Fakta

Visste du att…

Istället för pastellfärgerna man ser på många av husen från kolonialtiden på de andra västindiska öarna är byggnaderna på ABC-öarna ofta målade i knallklara färger. Det har...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser