DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Thailand – välsignat med två rika hav!
Andamanhavet, som följer Thailands västkust, är en särskilt rik del av Indiska ocenan.
Thailand – välsignat med två rika hav!
Neutral flytkraft, och flytkratskontroll, är ett centralt begrepp inom all dykning. I synnerhet över korallrev. Här demonstreras det hur väl även en UV-kamera kan vägas av med rätt armar till blixtarna.
Thailand – välsignat med två rika hav!
Läderlappsfiskarna grupperar sig i mindre grupper, men ibland siktas stora stim med hundratals individer.
Thailand – välsignat med två rika hav!
Harlekinräkan är ett drömmotiv för undervattensfotografen. Sen här sitter på en blå sjöstjärna som är deras favoritföda.
Thailand – välsignat med två rika hav!
Thailändsk dykning kan genomföras som dagsutflykter från idylliska tropiska öar med vita stränder.
Thailand – välsignat med två rika hav!
Mantan, den största av alla rockor, lever ett pelagiskt liv och är en återkommande karaktär på bland annat Hin Daeng och Hin Muang.

Thailand

Välsignat med två rika hav!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Kocken kollade ut från byssan och hojtade frenetiskt ”Macnut (Magnus på thailändska) now it is time. Whale shark sure!” Jag klev i och strömmen drog snålt runt Richelieu Rock. Sex minuter senare såg jag en enorm ljus mun materialiseras framför mig innan jag duckade för min första valhaj. Det var magiskt och det var stort i dubbel bemärkelse.

Thailand är ett resmål som gått från exotisk ros i öst till att etablera sig om en populär klassisk svensk charterdestinaton. Vi som besöker Thailand känner ofta hur oket lyfts från axlarna och att livet på något sätt är enklare och mer positivt där. Kombineras det med sol, värme, vita stränder, palmer och ett gudabenådat kök är det inte är speciellt svårt att resa dit. Eller att återkomma dit.
Den thailändska dykningen är välsignad med två rika hav. På västra sidan ligger Andamanhavet som är en del av Indiska Oceanen. På östra sidan finns Thailändska bukten som tillhör Sydkinesiska havet. Båda sidorna präglas av ett rikt marint liv i klart vatten med en vattentemperatur på 26 till 28 grader. Åker du på rätt säsong är det dessutom oftast bra och lugna dykförhållande. Så även som dykturist är det lätt att boka resan till Thailand.

Dykdestinationen Thailand har marscherat fort framåt och dykindustrin har nu etablerat sig och till och med mognat. På både gott och ont. Thailand erbjuder idag proffsiga dykcenter och högklassiga liveaboards och för er som föredrar små, charmiga och oftast lite mer luggslitna dykcenter så kommer de alltid att finnas kvar. Utan att på något sätt försöka ge en absolut bild av thailändsk dykning bjuder vi dig här att hänga med när vi gör några väl valda stopp hos våra favoriter på Väst- och Östkusten.

Snygga Similan
Thailändsk dykning är för många liktydigt med Similanöarna på Västkusten. Det finns såklart mycket annan dykning i Thailand men sockersöta Similan har den mest populära och mest besökta dykningen. De nio öarna bildar en mindre skärgård 100 kilometer ut i Andamanhavet nordväst om Phuket. På fastlandet är det Khao Lak som ligger närmast Similan.
Till Similan åker man för att njuta av fina korallrev, spännande undervattenslandskap och ett fantastiskt marint liv. Till skillnad från vad många tror är det inte speciellt vanligt att se valhaj och manta där. Ovan ytan är Similans rundade öar täckta av tropisk djungel. För oss dykare är det omringande klara turkosblå Andamanhavet det som lockar. Namnet Similan kommer av det malaysiska ordet ”sembilan” som betyder nio. Idag har alla öarna ett thailändskt namn och ett nummer och hela ögruppen skyddas aktivt med nationalparkstatus sedan 1982.

Det finns två markant olika miljöer att utforska runt Similan. Östsidan av öarna är klädda i fina stränder och under ytan begåvade med vackra korallträdgårdar. Den typiska topografin för en ”östsida” är en brant sluttning som slutar mot en vit sandbotten. Det är lättsamma ”drift dives” i sakta gemak längs ett färgsprakande sceneri.

Vilda västern
På andra sidan öarna, i väst, är det mer rock’n roll. Enorma granitblock dominerar det effektfulla undervattenslandskapet. Den spännande vilda västern bildar sprickor, håligheter och så kallade ”swim-throughs” under ytan där röda och lila mjukkoraller täcker stora områden. Där finns Similans...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Reguljärt till Bangkok eller charter direkt till destinationen. Lokaltid +6 timmar (+5 timmar sommartid)

Dykning Thailand erbjuder dykning året runt. Västkustens högsäsong är från...

Fakta

Visste du att

... varje dag klockan 08.00 och 18.00 så spelas den thailändska nationalsången på radiostationer, i TV och så vidare. Jag var en gång på busstationen i Bangkok när Pleng Cha...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser