DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio

Alex Dawson

– de enkla motivens mästare

Hade det inte varit för havet hade han nog aldrig börjat fotografera. Alex funderar ett tag på frågan varför han fotograferar i ett element som många inte ens skulle komma på tanken att ta med kameran i.

–Kanske är det för att jag vill försöka fånga den annorlunda känsla som smittade mig en kall oktobermorgon för tolv år sedan, säger Alex. Det var då Alex andades under ytan för första gången. Möjligen började det med några suddiga diabilder från en Sea & Sea Motormarin II. Hur som helst har hans undervattensfotointresse idag mynnat ut i att Alex arbetar med reklamfoto på heltid i en studio. Motormarinen följdes av en Nikon F90X i Hugyfot-hus och senare en digital Nikon D70 i ett Sea & Sea hus.
– Helst av allt skulle jag vilja skriva att jag är bosatt på Aruba eller någon annan exotiskt plats, men det är jag inte, säger Alex.
Som stockholmare har han ofta behövt jaga efter sina undervattensmotiv bland trävrak och kalkbrott, snarare än koraller och hajar. Kanske är det för att kompensera bristen på exotiska motiv som Alex ständigt klurar på hur han kan utveckla det enkla motivets komposition.
– För egen del vill jag känna att en dykbild gör mig avundsjuk, jag vill vara där i bilden. Kanske vill jag vara dykaren som är på bilden, eller fotografen som tar bilden, och i samma stund upplever det som syns på bilden. Just så tror jag att den perfekta bilden är, en bild som drar oss in i en stämning eller en upplevelse, berättar Alex.
Hans dröm är att få dyka i riktigt kalla vatten med flytande isberg och ett bottenlöst blått hav under sig.
– Jag skulle jaga isens slingrande former och vattnets ljusspel, avlsutar Alex.

Vill du se mer av Alex Dawson surfar du in på: www.dawson-photo.com

 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser