DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Saudiarabien Kamera Nikonos 5 med 15 mm lins Blixt: Ikelite 150 på ½ styrka Exponering: Bländare 11 Film: Provia 100 ASA Kommentar Bilden tagen i grottan Dahl Hith 300 meter under havsytan i den saudiarabiska öknen. Jag ville åstadkomma ett ljus bakom Arlene men vi var bara två dykare så jag ställde upp ett stativ med en slavblixt som hon sam förbi. Slavblixten fick ställas upp dagen innan för att bottensedimentet skulle hinna sjunka. För att illustrera en dyklampa måste dykaren ha en slavblixt. En lampa är för svag för filmen.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Öland, Östersjön Nikonos 5, 15mm lins och bl.4 Kamera Nikonos 5 med 15 mm lins Blixt: Ingen Exponering: Bländare 4 Film: Fujicolor 1600 Kommentar Här var jag ute efter samma sak på vraket VALTER LEONARD söder om Öland. Jag använde en 1600 ASA svart-vit film. Sedan har jag lagt på färgen vid skanningen för att få Östersjö stämning.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Shaab Rumi, Sudan Kamera Nikonos 5 med 15 mm lins Blixt: Ikelite 150 på ¼ styrka Exponering: Bländare 8 Film: Provia 100 ASA Kommentar Av alla de varelser jag har mött i havet har jag ett speciellt förhållande till hajarna. Att se deras perfekt formade kroppar, oförändrade sedan 70 millioner år, sakta glida genom vattnet i fulländad harmoni med sitt element, är en estetisk upplevelse som aldrig upphör att fascinera. Kombinationen av skönhet, perfekt form och en kittling av fara som deras blick och vetskapen om deras styrka och tandbeväpning ger, är en enastående upplevelse och en oemotståndlig lockelse för fotografen som vill ha intressanta bilder.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Jeddah, Saudiarabien Kamera Nikon N90, Subal-hus, Nikkor 105mm makrolins Blixt: En Ikelite MV och en Ikelite 300 slavblixt. Exponering: Bländare 16 Film: Fujichrome Velvia 50 ASA Kommentar Drakfisken är medveten om sitt gift och ligger oftast helt stilla men denna gjorde ett plötsligt utfall med uppspärrat gap. Jag fick använda kameran för att hålla den från mig och en av ryggtaggarna stack mig i fingret. Det kändes som jag stuckit fingret i en öppen låga. Men smärtan avtog snabbt. De spännande bilderna kommer ofta som en snigel och försvinner som en blixt.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Saudiarabien Kamera Nikon F90, Subal-hus, Nikkor 105mm makrolins Blixt: Ikelite MV och en Ikelite 300 slavblixt på ½ styrka. Exponering: Bländare 32 Film: Fujichrome Velvia 50 ASA Kommentar Den lilla räkan, 7mm lång och knappt synlig, kände hela tiden mina andetag och höll sig gömd så att bara antennerna syntes. Efter 3 dyk och ett rekord i statisk apnea lyckades jag fånga den när den försiktigt, försiktigt tagit sig så här långt från sitt gömställe.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Mesharifa, Sudan Kamera Nikon N90, Subal-hus, 16 mm fisheyelins Blixt: Ikelite 300 blixt på ½ Exponering: Bländare 11 Film: Fujichrome Provia 100 ASA Kommentar På hösten, när plankton blommar i Mesharifa kanalen i norra Sudan, samlas stora stim av mantarockor som dammsuger ytan i flockar som påminner om flyttfågelstreck. De tillåter att man simmar mycket nära dem men den här blev lika chockad som fotografen när de bokstavligen krockade.
Erik Bjurström – tandläkaren som var med från början
Plats: Öland, Östersjön Kamera Nikonos 3 med 15 mm vidvinkel Blixt: , Ikelite 150 blixt Exponering: Bländare 11 Film: Agfa 50ASA Kommentar En grym, hård, bild, kanske etiskt tveksam. Men som illustration för att få oss att inte glömma vad som verkligen hände i samband med det romantiska Kronanvraket, har den sitt berättigande. 800 sjömän dog, instängda och fastklämda under de mest kvalfulla omständigheter.

Erik Bjurström

– tandläkaren som var med från början

Erik Bjurström, 60, är en av Sveriges första UV-fotografer. Karriären inleddes 1957 när han som 10-åring hittade Costeau`s bok ”Den Tysta Världen” på biblioteket och fascinerades av bilderna. Då var sjön hemma, med sina algskogar, upplevelser fullt i nivå med Röda Havets korallrev idag. Han började ta bilder med cyklop och snorkel långt innan han kunde dyka med apparat. En enkel plåtkamera av “point and shoot” typ i en bit bilslang och framtiden var utstakad.  Men efter dykarkurs hos legenden Dennis Österlund i Lysekil blev det större djup och det fodrades bättre grejor. Det blev en plexiglaslåda som han tillverkade hemma. Han började kasta lystna blickar på pappas systemkamera och när pappa såg vad som höll på att hända och hos den lokale fotohandlaren hittade den första Nikonosen med lampblixt, en dröm för ung dykare, gav han den till honom i juklapp.
Idag är han inne på Nikonos 5 med 15mm lins för vidvinkel, en Nikon N90 i ett aluminium hus för makro och Ikelite blixtar. Kamerorna har följt honom genom ett långt dykarliv. Tandläkarens yrke gjorde att han kunde förverkliga sina drömmar i Röda Havet i 16 år. Det bästa han varit med om var att simma med ett stim valhajar i Röda Havet i två dagar. Det värsta när han skulle hämta de framkallade filmerna och fotofirman hade ”stekt” alla filmer! Att bli biten av en haj i Sudan ser han bara som en intressant erfarenhet!
Idag bor han i Kalmar och har på sin bakgård utanför Öland vad som han själv tycker världens mest spännande dykvatten. I gruppen Ocean Discovery har han lokaliserat en mängd jungfruliga vrak på djupt vatten och forskat i deras historia.
Han har bl.a. tagit priser i Natural Wildlife Photographer of the Year, världens största naturfoto tävling och stora tävlingar i USA.   
Mest för att finansiera ny utrustning började han tidigt skriva till bilderna och publicera. Idag publicerar han över hela världen. På sin meritlista har han en mängd artiklar i och omslag på DIVER, världens mest spridda dyktidning, och en mängd andra tidskrifter om äventyr, natur och resor. Och ja, han jobbar på en bok om sina äventyr.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser