DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Alexander Mustard

– älskar att utforska möjligheterna

Dr Alexander Mustard är 31 år gammal och bördig från Southampton i England. Han är marinbiolog. Dessutom tillhör han den ”nya vågen” av kommande och lovande unga undervattensfotografer. De har börjat utmana våra uppfattningar om vad vi ser nere i vattnet.

Alex tog sina första undervattensbilder vid 9 års ålder när han snorklade. Bilderna blev inte särskilt bra. På senare försök är de betydligt bättre! Hans undervattensbilder har publicerats på många håll. De har även använts i annonskampanjer. Han har också vunnit många tävlingar med dem. Alex har erövrat åtskilliga priser både i BBC Wildlife Photographer of the Year och vid Världsfestivalen för undervattensfoto i Antibes i Frankrike.
Hans första bok heter ”The Art of Diving”. Den kom ut 2006. Boken gjordes i samarbete med författaren Nick Hanna. Den är inte bara en bildkollektion. Den försöker även förklara varför vi älskar att dyka. National Geographic-fotografen David Doubilet beskrev boken som ”den bästa om dykning sedan ’Den Tysta Världen’ av Jacques-Yves Cousteau”. Doubilet fortsatte: ”Alex har enastående blick för motiven. Det här är fotokonst när den är som bäst”.
Alex har starkt förknippats med den digitala revolutionen inom undervattensfotograferingen. Han är med i gänget bakom nätsajten Wetpixel.com och ansvarig för den digitala sektionen inom British Society of Underwater Photographers. Han har också uppfunnit ”The Magic Filter”. Med det har han revolutionerat fotografering i befintligt ljus med digitala kameror.
Numera ägnar han alltmera av sin tid åt fotografering. Men han är fortfarande aktiv som forskare. Han fortsätter att publicera vetenskapliga uppsatser. I oktober 2005 var en artikel införd i den prestigetyngda tidskriften Nature.
Fler av hans bilder finns att se på hans egen nätsajt:
www.amustard.com

Utrustning
Huvudkamera är den digitala systemkameran Nikon D2x i Subalhölje med Subtronicblixtar och ”Magic Filter”. Alex använder många objektiv. Hans favoriter är 10,5 mm fisköge- och 105 mm närbildsobjektiv.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser