DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio
Titel Close Focus Wide Angle Plats Norges västkust Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Exponering Manuell 1/50sek, f/6,3, ISO160 Blixt En Sea&Sea YS 110A Kommentar: Under Nordic Photo Event i Norge, hade Alex Mustard hållit två olika lektioner. En om Close Focus Wide Angle, som går ut på att gå nära ett mindre motiv med en mycket vidvinklig lins. På så sätt skapar man en bild med stort djup. Och den andra lektionen kallade han Pool of Light, där man placerar sin blixt ovanpå kameran så att det konstgjorda ljuset kommer rakt uppifrån. Därigenom skapar man en ”sjö av ljus”. I denna bild har jag försökt kombinera de två teknikerna.
Titel Klassfoto Plats Århus Svømmestadion, Danmark Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Exponering Manuell 1/250sek, f/6,3, ISO100 Blixt Två Sea&Sea YS 110A Kommentar: Efter att den sista grenen i VM i fridykning var avklarad, bad jag alla fridykare att hoppa i poolen för att ta en stor gruppbild (se omslaget DYK10/2009). Här ligger alla vid ytan efter att bilden tagits.
Titel Liv och färger Plats Elphinstone Reef, Egypten Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon 12-24mm Exponering Manuell 1/100sek, f/8, ISO250 Blixt Två Sea&Sea YS110 Kommentar Jag älskar färgerna på frodiga Elphinstone Reef. Har man tur och får ett dyk utan ström, så finns otaliga vidvinkelmöjligheter.
Morten Bjørn Larsen
Titel Norsk världsklass Plats Norges västkust Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Exponering Manuell 1/40sek, f/5 ISO320 Blixt Två Sea&Sea YS 110A Kommentar En kort båtresa från Gulen Dykkesenter på Norges västkust ligger SS Frankenwald från andra världskriget. Ett stort, välbevarat och fotogeniskt vrak i Norges klara vatten. I mina ögon spelar detta vrak i samma liga som flera av vraken i Truk Lagoon.
Titel Oceanic White Tip Sted Elphinstone Reef, Ægypten Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon 12Titel Oceanic White Tip Plats Elpinstone Reef, Egypten Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon 12-24mm Exponering Manuell 1/125sek, f/11, ISO320 Blixt Två Sea&Sea YS 110 Kommentar: Detta dyk är ett som jag aldrig glömmer. På en uv-workshop i södra Röda havet inledde vi veckan med ett dyk på Elphinstone i hopp om att se haj – men ingen lycka. Vid slutet av resan gjorde vi ett nytt försök och denna gång var de där! Alla fick nu chansen att ta bilder på detta vackra rovdjur.-24mm Eksponering Manuel, 1/125 sek, f/11, ISO320 Blitz To Sea&Sea YS 110 Kommentar Dette dyk er et af dem, jeg aldrig glemmer. På en uv-fotoworkshop i det sydlige Rødehav havde vi startet ugen med et dyk på Elphinstone i håb om hajer – men uden held. Nu var vi så tilbage på sidstedagen, og nu var de der! Alle fik chancen for at skyde billeder af dette smukke rovdyr.
Titel På kanten Plats Norges västkust Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon VR105mm makro Exponering Manuell 1/100sek, f/22, ISO100 Blixt Två Sea&Sea YS 110A Kommentar: Gulen Dykkesenter på den norska västkusten har ett husrev som går under namnet Nudibranch City. Det är ingen överdrift. Så är man ute efter nakensnäckor kan man få sitt lystmäte här. Jag älskar denna bild då man kan ana bakändan av snäckan genom bladet.
Titel San Francisco Maru Plats Truk (Chuuk) Lagoon Kamera Sea&Sea 860G (kompaktkamera) Exponering Auto 1/33sek, f/2,9, ISO200 Blixt Intern Kommentar Denna bild är en av dem som fick mig att spara pengar till en DSLR-kamera. Jag hade ingen aning om slutartid, bländare eller ISO. Men den fantastiska känsla som jag fick av att ta denna bild gav mig ett enormt sug att fortsätta med uv-foto.

Morten Bjørn Larsen

– med ett grundmurat intresse

Morten är en 33-årig köpenhamnsbo som till vardags arbetar som murare. Egentligen hade han aldrig funderat på att ta ett dykcert. Men under en resa till Asien för åtta år sedan fick hans flickvän övertalat honom att gå en kurs på Phi-Phi Islands i Thailand.

Plötsligt öppnades en ny värld för hans ögon och sedan den resan har han inte kunnat få nog av undervattensvärlden.
Intresset för uv-fotografering vaknade dock inte till liv på allvar förrän 2007, då Morten fick en Sea&Sea 860G med en YS27-blixt som bröllopspresent. Det fick honom att dyka på ett nytt sätt. Plötsligt blev det enkla stranddyket spännande igen. Överallt fanns utmaningar, som t ex att komma så nära en plattfisk som möjligt för att få en bra bild.
– När jag kikade i dyktidningarna kunde jag dock tydligt se att bilderna där hade fler detaljer och bättre färger än de som jag tog. Jag började därför så smått att överväga om jag skulle satsa på ett större kamerasystem. Då jag fick ett erbjudande om att köpa en begagnad Nikon D200 med hölje, armar, blixtar och domport, slog jag till direkt, berättar Morten.
Sedan dess har han deltagit på flera workshops med den berömde engelske uv-fotografen Alex Mustard, för att bli duktigare och för att umgås med likasinnade. Samtidigt har det gett Morten en insikt om hur givande det är att dyka med andra uv-fotografer för att få mer tid att koncentrera sig på varje enskild exponering.
Mortens favorit bland världens dykplatser är Truk Lagoon som han gärna besöker igen, denna gång med sitt DSLR-system. Nästa resmål är dock Malapascua på Filippinerna, en plats som är känd för att man där har goda möjligheter att se den vackra rävhajen. Och målet för framtiden är givet: att bli en bättre uv-fotograf.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser