DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Argon – ökenvinden i din torrdräkt
Argon – ökenvinden i din torrdräkt
1 av 1

Argon

– ökenvinden i din torrdräkt

Text: Jesper Kjøller; Grafik: Charly Nielsen
I vår artikelserie om dykfysik och olika gaser kan du fräscha upp tidigare kunskaper och förhoppningsvis också lära dig något nytt. Argon, gasen vi ska prata om idag, är speciell på så sätt att det är den enda gasen vi använder inom dykning som man faktiskt inte ska andas in. Argon är nämligen tänkt att användas utanpå kroppen, inte inuti.

Argon, eller Ar, är en ädelgas. Så kallas de sex gaser som återfinns längst ut till höger i det periodiska systemet. Argon har precis som de andra ädelgaserna helium (He), neon (Ne), krypton (Kr), xenon (Xe) och radon (Rn) varken smak, färg eller lukt. Just argon är den mest använda och mest utbredda ädelgasen. Den används till exempel mycket till svetsning av aluminium och stål där det gäller att hålla luftens syre borta medan man svetsar. Argon används också i framställningen av titan och när man gör kristaller i samband med produktion av halvledare.

Hade det inte varit för en annan ädelgas, helium, så hade argon aldrig uppmärksammats inom dykning. Men då helium började användas inom dykning i form av trimix började dykarna frysa mer. Helium, som är en tunn och lätt gas, leder värme och kyler av dykaren när han andas in gasen, och den är ineffektiv som isolering i torrdräkten. Lösningen är att ha en separat liten flaska med gas till torrdräkten. Och ska man nu ändå ha en extra flaska med är det lika bra att välja en gas som är så varm som möjligt. Ju större och tyngre gasmolekyler desto varmare är gasen. Det finns tyngre gaser än argon, men argon är en bra kompromiss mellan pris, tillgänglighet och funktion.

Andas inte in argon

I praktiken använder trimixdykaren en liten stål- eller aluminiumflaska med ett förstasteg och en lågtrycksslang som kopplas till torrdräkten. Flaskor i storleken 1,5-3 liter är vanligast och de monteras typiskt under vänster arm eller på dubbelpaketet.

Det är viktigt att man inte av misstag andas in argon. Gasen är inte giftig i sig själv, men man kvävs snabbt på grund av bristen av syre. Därför är det viktigt att man inte blandar samman argon med gaser som är avsedda för andning. Den tyngre gasen är nämligen mycket mer narkotisk och bara en liten mängd argon i andningsgasen ger dykaren en rejäl fylla även på grunda djup.

I praktiken är det enkelt att undvika problemen. Argon kan köpas på dykcenter som har specialiserat sig på teknisk dykning och om du bar fyller argon direkt på de små dräktflaskorna är det lätt att hålla isär gaserna. Argon levereras på stora 50 litersflaskor från gasproducenterna och tappas sedan över på de små argonflaskorna.

Argon ger ungefär dubbelt så mycket värmeisolering som luft. Det betyder att man rent teoretiskt får det dubbelt så varmt i sin torrdräkt. I praktiken fungerar det inte så. Det finns ju massor med vanlig luft kvar i dräkten när man tar på den. Därför bli det mer effektivt om man ”sköljer igenom” dräkten med argon ett par gånger innan dyket, så att understället blir mättat med argon.

I början när argon började användas menade en del att det fanns en större risk för tryckfallssjuka när kroppen var omgiven av argon. Men det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser