DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa

Aruba

– den okända lillasystern

Text: Fredrik Isakson – Bild: Alex Dawson

Det finns väl knappast någon dykare som missat de västindiska öarna Bonaire och Curaçao. Men alldeles intill ligger den tredje av ABC-öarna - Aruba – som hittills hållit sig i bakgrunden. Vi har besökt ön för att se om undervattensvärlden matchar det läckra vyerna på land.Förutsättningarna är i alla fall goda – här ligger nämligen ett av Karibiens största vrak, Antilla.

Det stora flygplanet sveper in över Arubas flygplats på bara 30 meters höjd över vattnet. Mörkret har lagt sig som en mörk mjuk matta över den karibiska värmen när vi landar på den svarta asfalten. Ryktet säger att ön framförallt riktar sig till romantiska par som vill skämma bort sig med goda middagar och ljumma kvällar. Nu landar vi, två killar, med en massa dykutrustning och kameraprylar, för att ta reda på om detta är platsen för den som också vill ha lite dykning under semestern.
Vår guide, Castro Perez, möter upp på flygplatsen med ett, som det skall visa sig, typiskt Arubaleende på läpparna. Trots att vi är ganska trötta efter den långa resan vill vi veta allt om dykningen. Vilka dykplatser tycker han att vi måste besöka när vi är här? Vad kommer vi att få se?
- På Aruba dyker vi framförallt på den sydvästra sidan av ön, berättar han, den norra är allt för farlig för turisterna. Det går starka strömmar och det går inte att ta sig i vattnet utan att riskera att slå ihjäl sig i bränningarna.
Allt är extremt turistanpassat på Aruba och är du en van dykare kan du bli irriterad på operatörernas enorma försiktighet. Efter några dagar kommer du att förstå varför. Som skandinav känner man sig ganska snart som en mycket duktig dykare. Många av amerikanerna har dålig fysik och skrala färdigheter, så dykguiderna är tvungna att hålla extra koll. Tänk på att all dykning sker med yokebygel och aluminiumflaskor. Så se till att ha en semesterbygel med på resan.
Så checkar vi in på vackra La Cabana Hotel som blir vår bas under vistelsen och gör oss redo att utforska Arubas undervattensvärld.

Antilla Dagen efter blir vi upphämtade redan klockan 8 på morgonen för vårt första dyk på Antilla. Vi lastar på våra saker på den gröna pickuptruck som Castro hämtar oss i. Idag ska vi ut med Red Sail sports, en av öns största dyk- och vattensportscenter. De anordnar de flesta vattenaktiviteter, bland annat populära kryssningar med katamaraner. Det är mycket uppskattade bland kryssningsbåtarnas passagerare som befinner sig på ön i några få dagar, eftersom det är fri sprit i baren.
Antilla är vraket efter ett tyskt fraktfartyg som hamnade i blockad på Aruba under andra världskriget. Det innebar att de inte fick lämna ön för de nederländska trupperna. Hon är över 125 meter lång och idag ett av de största vraken i Karibiska havet. När det gick upp för besättningen att de snart skulle bli tvungna att överlämna skeppet till sina fiender öppnade man bottenpluggarna och sänkte skeppet.
Besättningen hamnade i ett fångläger under återstoden av kriget men under sin fångenskap blev de allt mer förtjusta i ön. När kriget var slut dök den tyske kaptenen ner till vraket i hemlighet och hämtade upp det morfin som han visste fanns i lasten. Morfinet sålde han på svarta marknaden och köpte marken där deras fångläger låg. För pengarna han fått för morfinet byggde han sedan öns första resort och den finns...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser