DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mexiko – stort både i öst och väst
Stillahavsmantan är den största rockan i världen med ett vingspann på upp till fem meter.
Mexiko – stort både i öst och väst
På Yucatan kan alla följa med på guidade cavern-dyk, men riktiga grottdyk kräver utbildning i just grottdykning.
Mexiko – stort både i öst och väst
Vraket Mama Viña ligger utanför Playa del Carmen. Den före detta räkfiskebåten blev sänkt som konstgjort rev och får mig att tänka på Forrest Gump.
Mexiko – stort både i öst och väst
Vid Socorro Islands i Stilla havet utanför Baja California kan man nästan inte undgå att se knölvalar, så länge man är där på våren när det är säsong.

Mexiko

Stort både i öst och väst

Text och foto: Jesper Kjøller
Mexiko är ett drömland för dykare som gillar variation. På Östkusten står det tropisk dykning i Karibiska havet på menyn, med världens bästa och mest lättillgängliga grottdykning som dessert. På västsidan lockar Stilla havet med valar, sälar, hajar och mantor i storslagna omgivningar.

Många dykdestinationer har relativt likartad dykning oavsett var i landet man reser. Men USAs sydliga granne utmärker sig genom att erbjuda åtminstone tre helt olika former av dykning, som dessutom kan kombineras på samma resa. Till det kommer en rik och spännande kultur och historia som man kan lära sig mer om vid de många tempelruinerna från Mayafolket och aztekerna. Och så har vi det läckra mexikanska köket som långt mer varierat och intressant än den amerikaniserade vi blir serverade på texmex-restauranger i Europa och USA.

Låt oss starta längst i öster på ön Cozumel, som ligger 45 minuters färjetur från turistorten Playa del Carmen på Yucatanhalvön. Man kan förresten också flyga direkt till ön. Cozumel är pannkaksplatt och avlång, 60 kilometer lång och 16 kilometer bred. Nästan alla invånarna bor i huvudorten San Miguel på Västkusten medan resten av ön består av platt lågland med tät vegetation. Kryssningsturism och dykning är i princip öns enda inkomster.

Nästan alla dyk sker från båt på Västkusten in mot Mexikos fastland. Östsidan är i regel alltför exponerad mot vågor och vind, även om det finns fina korallrev hela varvet runt. Också på västsidan är det ofta strömt vilket gör att de flesta dyk är strömdyk. Det är rätt så avkopplande eftersom man inte behöver tänka på var båten är. Den följer med i ytan och plockar upp dig där du väljer att avsluta dyket.

Sceneriet och djurlivet är typiskt för den här delen av Karibien och påminner en del om det man hittar på andra öar i närheten som till exempel Kuba, Jamaica och Cayman Islands. Men tack vare de konstanta strömmarna runt ön är sikten alltid fantastisk och strömmarna för dessutom med sig näring till glädje för korallerna och de karakteristiska svamparna.
Fisklivet är varierat. Nära väggarna ser du ofta örnrockor, barrakuda, trevallys, revhajar och då och då silkeshajar. Men det är framförallt kejsarfiskarna som dominerar revet och som kan ses nästan överallt. Talrika havssköldpaddor vittnar om att arten är skyddad i området.

Den vanliga rytmen är två dyk på förmiddagen, lunch i land och sedan ett eftermiddagsdyk lite närmare utgångspunkten och så kanske ett nattdyk som avslutning om någon är sugen.

Mayaindianernas riviera
På fastlandet kring Cancun och Playa del Carmen kan man njuta mer karibisk dykning, även om den inte är av samma kaliber som på Cozumel, där korallerna och klippformationerna är tjusigare. Cancun är ett amerikaniserat turisthelvete med casinon, barer och stora hotell medan Playa del Carmen är betydligt trevligare och småskaligare. Mellan de två städerna sprider enorma resorter ut sig längs havet.
I Playa kan man trots allt få tiden att gå på de schyssta gågatorna, maten är utmärkt och priserna rimliga. Dykningen försiggår från små snabba båtar som startar från stranden, och de flesta dykcenter ligger i närheten.

Höjdpunkten är att möjligheten att få dyka med tjurhajar utanför...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESA Östkusten: charter eller reguljärflyg till Cancun. Västkusten nås lättast via reguljärflyg till huvudstaden Mexico City och sedan inrikesflyg till Baja California eller La Paz.

DYKNING...

Fakta

Visste du att…

Aztekerna i stort sett blev utrotade av spanjorernas vapen och smittsamma sjukdomar. Å andra sidan lever Mayaindianernas ättlingar fortfarande på Yucatan, Belize och i...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser