DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Australien

– en down under guide

Text och bild: DYK

Denna gigantiska kontinent skulle kunna underhålla vilken dykare som helst under ett helt år, utan att man skulle tröttna eller behöva besöka samma dykplats två gånger. För att göra det lite mer överskådligt har vi delat in landet i två delar, öst och väst. Australiens östkust domineras av Stora Barriärrevet. Knappast någonting kan sägas om den här mäktiga geologiska formationen som inte har sagts förut.

Östra Australien
Nöjesdykningsbranschen uppträder där i alla tänkbara skepnader. Fastlandsbaserade dykcentra, turistanläggningar på öar och en mångfald av dykkryssningsbåtar.
Viktigaste städerna för dykning på Barriärrevet är från norr till söder Port Douglas, Cairns, Townsville, Rockhampton och Brisbane.
Men Barriärrevet ligger inte strax intill kusten utan 20 sjömil utanför. Många dykare föredrar därför att bo på någon av de yttre öarna typ Lizard, Lady Howe, Fraser eller Whitsundays.
Lättbegripligt nog drar en så världsberömd attraktion som Barriärrevet till sig turister i oräkneligt antal. Exempelvis måste alla japanska turister bara se revet när de besöker Australien. Många ”måste” också dyka på det – antingen de vill eller inte.
Samma sak kan sägas om störtfloderna av ryggsäcksluffare och vanliga turister. Från hela världen flockas de kring Cairns, Townsville och Port Douglas vartenda år. Följaktligen finns en uppsjö av dykcentra som erbjuder nybörjarkurser. En marknad med mycket hård konkurrens har utvecklats. Bästa pris kan kollas i en gratisutdelad tidskrift (TNT Magazine) som finns på alla pensionat och hotell.
Överflödet av nybörjardykare har satt sina spår på många dykställen. Lyckligtvis är Barriärrevet väl omskött. Mer erfarna dykare får möjlighet att åka till områden som har mer att ge.
Dessutom finns ett otal dykplatser att välja mellan. Det vore omöjligt att göra rättvisa åt Barriärrevet ens i en hel bok uteslutande ägnad åt ämnet.
Cod Hole är förmodligen det mest berömda av alla de välkända ställena. Stora ”potato cod” (en sorts havsabborrar) samlas vid matningsstationen för att roa dykarna och fylla sina egna magar.
Vraket efter SS Yongala är ett annat välkänt ställe. Trots sin popularitet kan vraket vara knepigt att komma till. Det ligger öppet för väder och vind 40 kilometer söder om Townsville. Resan dit kan bli både guppig och skvalpig. Ändå åker man dit bara i perfekt lugnt väder – vilket inte inträffar särskilt ofta. Med lite tur kan man möta ett nittioårigt vrak som är fullt av liv. Havssköldpaddor, hajar och alla tänkbara sorters revfisk.
Lady Bowen är hela 110 år och nästan likadan. Hon återupptäcktes 1996 och börjar komma in i safaribåtarnas resrutter. På samma sätt som Yongala ligger hon exponerad för vind och vågor. Dykning där är möjlig enbart när förhållandena är som allra bäst (vanligen på sommaren).
För naturdykningsentusiasterna borde den berömda Pixie Pinnacle falla i smaken. Koralltornet reser sig från cirka 30 till 2 meter och vimlar av i stort sett alla typer av revlevande organismer.
Ta en safaribåt om du vill få ut det bästa av Stora Barriärrevet. Det finns åtskilliga att välja mellan både i Townsville, Cairns och Port Douglas. Dykmöjligheterna och chanserna till upplevelser på Barriärrevets yttre delar tar australisk dykning upp till en högre nivå. Exempelvis finns det på vintern...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser