DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Stora Barriärrevet – ensamt i sitt slag
Ett av de 2 900 rev som tillsammans utgör världens största revsystem.
Stora Barriärrevet – ensamt i sitt slag
Bläckfiskar är inte särskilt lämpade som fotomodeller. Man måste nästan ha en videokamera för att göra dem rättvisa när de skiftar färg och form.
Stora Barriärrevet – ensamt i sitt slag
Lyssnar man noga kan man höra papegojfisken knapra alger på korallerna.
Stora Barriärrevet – ensamt i sitt slag
En stor potato cod. Det är giganter som denna som gett namn till en av Australiens mest berömda dykplatser – The Cod Hole.
Stora Barriärrevet – ensamt i sitt slag
Eftersom den vitspetsade revhajen ofta är nyfiken, har man goda chanser att få fina närbilder.

Stora Barriärrevet

– ensamt i sitt slag

Av Marie Davies

Resan dit är lång. Men revet garanterar intressanta upplevelser. Därför ligger det på många dykares önskelista för nästa semester. Marie Davis rapporterar från ett berömt hörn av världen.

 Förr eller senare uppdagar folk att jag bodde i Cairns ett helt år. Då kommer en störtflod av frågor: ”Var är bästa stället att dyka?” … ”Är Stora Barriärrevet verkligen så storslaget?”
Stort är det i alla händelser. Det är världens största tropiska revsystem. Med en yta ungefär som Japan består det av mer än 2 900 rev. För dykare är det alltså en rejäl bit att svälja. Det finns gott om dagsutfärder till närbelägna rev. Men du vill säkert få ut ”dä göttaste” ut Stora Barriärrevet. Då är det bara dyksafari i tre, fyra eller helst sju dagar till Yttre Barriärrevet som gäller.
Barriärrevets yttre delar vilar precis på kanten till kontinentalhyllan. Bara ett fåtal båtar gör resor dit. Det är cirka 100 sjömil från Cairns norrut till Ribbon Reefs. Där kan dykare utforska isolerade korallpelare, väggar, tidvattenskanaler, sandfläckar, raviner och grunda korallträdgårdar.
Vad som bjuds är en uppsjö av tropiska fiskar, högsjöarter, ålar, sköldpaddor, revhajar, gigantiska napoleonfiskar och de berömda ”potato cod” vid Cod Hole plus jättemusslor, stenfisk och skorpionfiskar.
För ovanlighetens skull får även snorklare sin beskärda del. Nästan alla dykplatser kan skryta med lättillgängliga grunda revområden. Som grädde på moset ingår en flygfärd i en del resor. Man flyger på låg höjd över de magnifika reven från Lizard Island tillbaka till Cairns.
Jag har varit ute på ytterreven många gånger. Flera av resorna gick ombord på safaribåten Spoilsport. Den drivs av Mike Ball Dive Expeditions. ”Tjena kompis och välkommen!” – det är hälsningsfrasen när man går ombord. Strax därpå följs den av ett glas champagne, lite välkryddad köttpaj och en tallrik saftig frukt. Inget dumt sätt att inleda semestern.

Koralltinnar
Skutan är inte ny. Men hon är rymlig och bekväm. Med en längd på 30 meter har hon 11 mans besättning. De är helt inriktade på att göra färden så minnesvärd som möjligt för de 29 passagerarna. Det finns stort dykdäck och kamerabord. I salongen och matsalen är det gott om plats. Hytterna är en aning små (om man inte har bokat någon av ”lyxsviterna”). Nästan alla har egen toalett. Man tillbringar väldigt lite tid i hytten i alla fall. De flesta dykare håller till på soldäcket. Där försöker de bättra på solbrännan eller fylla i dykloggen. Maten ombord lämnar inte mycket i övrigt att önska. Den tycks bestå av en outsinlig rad läckra delikatesser.
Resan ut till Ribbon Reef No 3 kan ibland bli ganska skumpig. Sådant är snart glömt när man hoppar i på första dyket vid Flare Point. Det är ett incheckningsdyk. Man kan alltså förvänta sig en lättjefull simtur genom grunda korallträdgårdar fyllda med färggranna fiskar. Fiskmenyn omfattar rundmunnad havsnål, trumpetfisk, fusiljärer, blåsfisk, havsbarb, papegojfiskar, fjärilsfiskar, tryckarfiskar och ett litet stim barrakudor. Alltså i stort sett hela den vanliga skaran av misstänkta i den tropiska undre världen.
Flare Point...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser