DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
Vid Ningaloo Reef är det inte tillåtet att dyka med valhajarna. Men sällskapet under snorklingsturerna är det knappast någon som klagar över...
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
En dykare försöker beblanda sig med ett stim gulrandiga snappare.
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
Vacker tass! En dykguide besöker sin bläckfisk-kompis.
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
Wobbegonghaj. Fantastiskt vacker att titta på, när man väl får syn på den. Men den har ett häftigt temprament.
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
Havsormar finns det gott om i området. Deras dödliga bett i kombination med extrem nyfikenhet har gjort många dykare nervösa. Dock är det fredliga varelser.
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
En väldig havsabborre får ansiktsbehandling av två putsarfiskar.
Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust
Fjärilsfisken är med sin pincettliknande mun perfekt anpassad för att leta mat i skrymslen och vrår där andra inte kommer åt.

The Big Three på Ningaloo Reef

Valhaj, knölval och manta på Australiens västkust

Text: Anna Lindstedt Foto: Adam Butler

Ningaloo Reef, som ligger på Australiens västkust, är relativt okänt för många dykare. Kanske hamnar det lite i skymundan av ”storebror” på östkusten, Stora Barriärrevet? Men Ningaloo Reef har knappast något att skämmas för när det gäller artrikedom, här finns 250 arter av korall och 500 fiskarter, men vi upptäckte också att djuren blir ovanligt stora här. Sedan 1987 är delar av revet klassat som en marin nationalpark.

Ningaloo Reef är ett av världens största kustnära korallrev och bara ett av två korallrev i världen som har formats på västsidan av en kontinent. På det södra halvklotet pressas kallt vatten från Antarktis upp längs västsidan av en landmassa och varmt vatten från ekvatorn ner längs östsidan, vilket gör att korallrev normalt sett återfinns på östkusten. Men tack vare ett lokalt fenomen, en sydgående kontraström med varmt vatten som heter Leeuwin, finns förutsättningarna för korallbildning här.
130 mil norr om Perth ligger den sömniga småstaden Exmouth med sina 2 500 invånare. Detta är centralorten för dykning på Ningaloo Reef och ligger nästan längst ut på en halvö. Passande nog härrör ordet Ningaloo från de lokala Aboriginernas språk och betyder ungefär udde. Hit kommer huvudsakligen Australiensare och vi träffade bara en annan svensk på tio dagar.  

Mantor
Många dykare drömmer om att få se mantor. På Ningaloo Reef finns de i överflöd under det svenska sommarhalvåret när vattnet är fullt av näring. Dessutom är de ovanligt stora. Vid elvatiden kastar vi ankar vid dagens andra dykplats. Vi har alla fyra tagit på oss huvor, för att slippa frysa, vilket väcker en viss förundran på båten. Dykguiderna, som själva bara dyker i tremillimetersdräkter eller sharkskins, undrar om inte vi svenskar är vana vid kallt vatten. När vi förklarar att vi bara dyker i torrdräkt hemma tittar de ännu mer skeptiskt på oss. Fortfarande lite frusna, efter morgonens första dyk, hoppar vi fulla av förväntan i på Central station, en av de säkraste ställena att få se manta. Dykplatsen har fått sitt namn av de putsarstationer som finns här, dit mantorna kommer för att få parasiter bortplockade av små putsarfiskar.
Vi hinner knappt komma ner innan den första mantan graciöst seglar förbi oss. Vi simmar efter den och sätter oss på sandbotten bredvid det stora korallhuvudet som utgör putsarstationen. Bara några meter framför oss utspelar sig ett fantastiskt skådespel när de stora mantorna, som mest fem stycken, turas om att besöka putsarstationen. Vi sitter lugnt på botten och bara njuter. Det här är verkligen något av det vackraste man kan uppleva under ytan. Efter några minuter kommer den största mantan, med ett vingspann på fyra meter, simmande rakt emot mig. Den seglar över mitt huvud på bara några decimeters höjd och jag står med stor svårighet emot impulsen att sträcka upp handen och dra den längs magen på mantan. Det här är dykning när den är som bäst!  

Knölvalar
Under perioden juni till november passerar knölvalarna Ningaloo Reef. Vi ser grupper med knölvalar från båten nästan varje dag. De stora djuren glider med lätthet genom vattnet på sin väg norrut. Knölvalen är en skyddad art i Australien, vilket tyvärr innebär att man varken får dyka eller snorkla med dem. Enda chansen att se dem i vattnet är om man har turen att se dem av en slump under ett dyk eller en snorkling. Vi hade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser