DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Toad Hall – huledykning i Australien
Med scootere på vej ind i tunnel to.
Toad Hall – huledykning i Australien
Den store undersøiske sø i Cocklebiddy, hvor dykningen begynder.
Toad Hall – huledykning i Australien
En af ekspeditionslederne Dr. Craig Challen.
Toad Hall – huledykning i Australien
Scootere og rebreathere gør det muligt at nå længere ind i huler end nogensinde før.
Toad Hall – huledykning i Australien
Agnes undersøger et af kamrene i Toad Hall.
Toad Hall – huledykning i Australien
Agnes Milowka skriver sit navn på tavlen med alle, der har besøgt Toad Hall.
Toad Hall – huledykning i Australien
Leigh Bishop forbereder sin rebreather.
Toad Hall – huledykning i Australien
Taget i Tunnel 2 er dækket af krystalliseret calsit.

Toad Hall

– grottdykning i Australien

Av Leigh Bishop

I september 1982 kom tre australiska grottdykare upp efter att ha simmat nästan 4 kilometer i Cocklebiddygrottan. De hade sett en ofantlig underjordisk sjö och en serie torra grottkamrar. Största kammaren var tio meter hög och 250 meter lång. Upptäckarna gav den namnet Toad Hall – ”Paddsalen”. Cocklebiddy erkändes som världens längsta vattenfyllda grottpassage. Sedan dess har rekordet slagits flera gånger om. Ändå anses en simtur till Toad Hall fortfarande vara grottdykning i långdistansklass.

Hugh Morrison, Ron Allum och Peter Rogers var först för 27 år sedan. Precis som de kom jag fram till Toad Hall efter en makalös undervattenssimning. Jag var förtjust över att ha kommit så långt på mitt första grottdyk i Australien. Men jag var minst lika angelägen att få reda på hur stället fick sitt namn. Min dykkamrat Agnes Milowska från Melbourne föddes samma år som Toad Hall upptäcktes. Vi tog av oss dykpinalerna och klättrade in i den torra salen. Där satt en plastplatta med många namn. Alla som klarar simturen får äran att lägga sitt namn till något som blivit en sorts ”Vem är vem” bland grottutforskare på södra halvklotet. Färre än 50 personer hade satt sitt namn på plattan. Bara en av dem var kvinna. Vi tillfogade våra namn. Trots den höga koldioxidhalten gav vi oss iväg för att utforska Toad Hall på egen hand. I bortre änden ligger ett stenskravel. På typiskt Cocklebiddy-vis leder ett stenröse ner mot ännu en vattenfylld passage. Tre dagar senare dök Agnes genom nästan hela den framkomliga delen av passagen. Därmed slog hon rekordet för den längsta grottpenetreringen bland kvinnliga dykare i Australien.

Fotoutflykt
Efter rundturen i Toad Hall ägnade vi ytterligare två timmar åt att fotografera de övriga kamrarna. Vi tog ännu fler bilder på vägen ut. Hela sträckan blev nästan 8 kilometer – till största delen under vatten. Slutligen var vi tillbaka i sjön vid ingången 14 timmar senare. Dessutom hade en krånglande undervattensskoter tvingat Agnes att fensimma 2,5 kilometer av sträckan. Hon försäkrade att hon förvisso hade gjort liknande förr.
Fotoutflykten till Toad Hall kändes ändå futtig i jämförelse med vad som kom senare. En fullskalig räd in i sifon 3 förbereddes i lägret. Vår expedition under mars 2009 skulle följa upp samma dykares försök föregående år att tränga längst in i grottans allra innersta gömslen.
Gruppen leddes av Dr Craig Challen och Dr Richard Harris från Australien. Rick Stanton hade rest med mig från England. Som hjälpdykare hade vi ett gäng av mycket erfarna dykare. Lägret var upprättat i den heta öknen Nullarbor Plain. Den täcker en yta av ungefär två miljoner kvadratkilometer. Området sträcker sig cirka 1 200 kilometer i öst-västlig riktning över delstaterna South och Western Australia där de är som bredast.
På dagarna kan det bli 48 grader varmt. På nätterna är det ibland nattfrost. Då kommer djuren fram. Man undrar var de håller till hela dagarna. Den platta och öde Nullarborslätten är hemvist för tusentals kängurur. Även för en och annan dödligt farlig spindel. Att vakta tältet har alltså hög prioritet. Samtidigt är Nullarbor också världens största sammanhängande kalkstensområde. Därför är det vallfartsort för grottdykare. Cocklebiddy är Australiens största och längsta kända grotta.
Alla 14 deltagare bodde i lägret precis utanför ingången till grottan. Ute i öknen finns inget vatten. Heller inga duschar eller...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser