DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Star Trek og iPhone på DEMA – årets gadget-nyheder
Mässbyggnaden i Orlando, Florida, där DEMA har gått av stapeln de senaste fem sex åren. .
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Buddy Link sitter på masken och indikerar avståndet till parkamraten med hjälp av färgade dioder.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Den nya Cressi-masken med genomskinlig silikon som inte missfärgas med tiden.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Paul Strike från Fourth Element visade upp deras nya boots med ergonomiska inlägg.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
HD-video i masken – så kan dine oplevelser ryge på YouTube lige efter dykket.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Mares har nya idéer för hur företaget också i framtiden ska kunna ligga i täten när det gäller fenor.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
SeaBob – en undervattensskoter för de som redan badar i pengar.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Ny regulator från Si-Tech, speciellt framtagen för att klara av kalla vatten.
Bland Star Trek och iPhone – DEMA-mässan  i USA
Si-Techs silikonmanschetter. Kanske är detta lösningen som alla torrdräktsdykare har väntat på?

Bland Star Trek och iPhone

– DEMA-mässan i USA

Av John Bantin

Tätningsmanschetter som inte går sönder, HD-videokamera i masken, ett kamerahölje som passar drygt 450 kompaktkameror, till och med ett dykdatorprogram för iPhone! Det är bara ett axplock bland de häpnadsväckande nyheterna på DEMA-mässan i Florida.

Branschens största tillverkare hade sagt att de inte tänkte komma. Det började bli för dyrt. Alltså verkade 2009 års upplaga av mässan Diving Equipment Manufacturer’s Association (DEMA) i Orlando i Florida bli helt annorlunda mot förr. När det kom till kritan visade allihop ändå upp sig – med ett fåtal iögonfallande undantag. Halcyon led troligen fortfarande av de ekonomiska sviterna efter att ha återkallat ett stort antal produkter. Suunto var också frånvarande.
Förr tävlade de främsta märkesnamnen om att lägga beslag på det största utrymmet och använda det på pråligaste och vräkigaste sätt. Kostnaderna blev därefter – i synnerhet som mässan går av stapeln i USA. Nu visade sig den världsomfattande lågkonjunkturen ha satt tydliga spår.
Lågkonjunktur har också en tendens att sprida startfältet. De nyare och mindre företagen tog chansen att göra inbrytningar på marknaden. Förr kunde de se sig inträngda i ett hörn av bättre etablerade medtävlare. Vid 2009 års DEMA passade en del små europeiska tillverkare på att glänsa i kapp med internationella giganter som Mares, Oceanic och Aqua-Lung.
Brittiska Fourth Element, VR Technology, Otter och Ambient Pressure Diving (under täckmantel av sin amerikanska distributör Silent Diving); svenska Waterproof, Viking och SiTech; belgiska Greenforce; franska Beuchat plus italienska Cressi, Seac-sub och Ocean Reef – bland tillverkare dominerade de med de största montrarna.
I övrigt handlade mässan till stor del om dykresemål. Alla de största fanns representerade. Det här året hade Filippinerna lagt ner störst ansträngning på att göra reklam för sig. PADI-montern var lika ofantlig som vanligt.
I stället för kilometervis med glassiga montrar liknade 2009 års DEMA mera en konsumentmässa i Europa. Gångarna mellan montrarna var fortfarande breda. Alla de vanliga ansiktena fanns där. Alltså gick det att träffa uppgörelser – och utan de vanliga ändlösa fotvandringarna mellan affärsmötena. Jag kan upplysa om att massor av kontrakt och mängder av beställningar skrevs. Allmänt ansågs mässan ha varit en stor framgång.
Nykomlingarna var många också. Killarna från Midland Diving Equipment är inriktade på flaskventiler. De rapporterade förbluffande bra resultat från sitt första framträdande. Det schweiziska företaget Uemis var förvisade till yttersta utkanten av mässhallen. Den amerikanska tillverkaren Atomic stod undangömd i andra änden. Bägge hade mycket intressanta datorer för semesterdykning med ljusstarka och färggranna OLED-skärmar. Shearwater använder samma sorts organiska dioder i sin senaste dator för teknisk dykning. Den heter Predator. Du kommer snart att få se mer om de nya datorerna i kommande nummer av DYK.

Hållbara manschetter
Tiderna har förändrats. Traditionellt väntade tillverkarna med att lansera nya produkter tills de kunde göra det med stort ståhej på DEMA. Nu introducerar de sina nyheter i egen takt och inom sina egna...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser