DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Hollis LED 16 har en ensam 16 watts LED med ultrahög ljusstyrka. Ljuskällan skickar ut mer än 1 000 lumen.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Halcyon-lampan levereras med en E/O-kontakt. Den går att lossa och ansluta nere i vattnet. Man kan alltså byta batteripack under pågående dyk – eller använda samma batteripack även till exempelvis en eluppvärmd underväst.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Ljuskäglan från Halcyon var inte bara bredare, den var också vitare och ca 50 % ljusare.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Hollis ger en smal stråle med rödaktigt ljus.

Ljushuvudenas tvekamp

– Halcyon EOS LED Primary mot Hollis LED 16

Av John Bantin
Tiderna förändras. Numera går dykare ner i vattnet med små lampor som faktiskt gör skäl för namnet ”ficklampa”. Ändå lyser de starkare än någon kunde föreställa sig för fem år sedan. De ståtar med brinntid som räcker för alla nattdyk under en vecka på semestern.

Förr måste så starka lampor vara strömförsörjda via kabel från en stor batteripack. De som tillverkar sådana lampor har tvingats tänka om. Dykare som går kilometervis in i grottor finns det helt enkelt inte tillräckligt många av. Ändå tycks massor av dykare gilla att efterapa de där äventyrslystna hjältarna. De vill fortfarande ha en separat batteripack att stuva in den långa slangen till sin Hogarthriggade primärregulator bakom. Kanske man bara kan nöja sig med att göra batteripacken lite mindre?
Halcyon är tätt förknippade med en utbildningsorganisation vars rötter finns bland Floridas grottdykare. De har alltid sett till att förse de kräsnaste grottdykarna med vad de anser sig behöva. Global Underwater Explorers (GUE) har uppenbarligen knutits till företaget i deras nya strategi för marknadsföring.
Marknaden för tudelade lampor drar till sig dykare i stora skaror. Tänk om alla använde sina batteridrivna ljushuvuden för att ägna sig åt grottdykning? Då skulle all världens grottsystem likna T-centralen i Stockholm under rusningstid. Därför har även andra tillverkare givit sig in i leken. Föga överraskande är de flesta från USA.
Hollis Industries knoppades av för att möta den efterfrågan. Bob Hollis är den grånade åldermannen inom dykindustrin i USA. Hans familj har tillverkare som Oceanic, Aeris, Pelagic och Romi under sina vingars beskydd. En av hans söner har hand om den tekniska dykningen. Företaget bär familjens ärofulla namn.
Idag har jag två lampor för teknisk dykning till mitt förfogande – en från vardera tillverkaren. De ser väldigt lika ut. Liksom alla med intresse för dylika mackapärer undrar jag naturligtvis hur de står sig mot varandra.

Ljuskällor

En sak behöver knappast sägas. Bägge lamporna är tillverkade med högsta precision. Lamphuvudena är prydligt svarvade i aluminium och eloxerade. De är både robusta och korrosionsbeständiga. Bägge levereras med handtag av Goodmantyp. Man kan alltså fritt använda handen som håller lampan. Bägge går att justera permanent med en krysspårsmejsel.
Halcyon har äntligen bitit i det sura äpplet och hostat upp en lampa med LED-teknik i lamphuvudet. Modellen heter EOS LED Primary Light. Den borde vara åtskilligt mindre ömtålig än HID-lamporna. Sådana var väldigt populära – ända tills lampskrället råkade dunka ner i däck. Sedan måste både den dyra ljuskällan och elektroniken bytas ut.
LED-ljuskällor är otroligt stryktåliga. Deras förväntade livstid är 20 000 brinntimmar. Halcyon hävdar också att deras lampa ger mera ljus än en 10-watts HID. EOS har tre lysdioder tätt tillsammans med total effektförbrukning på 12 watt. Vid full styrka sägs ljusutbytet motsvara 600 lumen eller 1 450 lux på 3 meters avstånd.
Inbyggda termosäkringar sänker automatiskt effektförbrukningen för att skydda LED-klasen mot överhettning. Det kan behövas om lampan tänds på land. Den har även två manuella inställningar på halv och hel...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser