DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
Alla dräkter testas innan de lämnar Camaro. Manschetterna tätas med hjälp av PET-flaskor och därefter fylls dräkten med luft. Den hålls nere under ytan med hjälp av ett metallgaller.
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
Mycket långa och kraftiga manschetter sörjer för en bra övergång mellan handskar och handled.
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
En av fördelarna med dräktens design är att man kan se tänderna i blixtlåset vid öppning och stängning.
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
Man håller ut blixtlåset framför sig när det stängs. Därefter spänns det fast runt magen.
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
Huvan sitter permanent på dräkten, men den kan bäras i öppet läge innan dyket.
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Camaro – Arctec Pro torrdräkt
I Attersee, där vi genomförde testdyken med dräkten, har man skapat en lekplats för dykare med cyklar och plattformar på olika djup, och dessutom finns ett par vrak.

Camaro

– Arctec Pro torrdräkt

Text: Jesper Kjøller Foto: Rene Lipmann

Camaro har tagit fram ett helt nytt material och nya principer för tillverkningen. De hävdar att det innebär en revolution på marknaden för torrdräkter. Den österrikiska dräktspecialisten bjöd in oss på ett provdyk i passande kylslagna omgivningar vid Alpernas fot. Vi antog utmaningen.

Jag berättade för min 95-åriga mormor att jag skulle till Österrike för att dyka. Hon ansåg att dykningen nog borde vara bra i det omgivande havet. Jag måste förklara att Österrike sannerligen inte har någon havskust alls. Där kan man bara dyka i insjöar. Det kunde hon inte begripa. Hennes föräldrar hade haft en bekant som var officer i den österrikiska flottan. Trots sin höga ålder har hon ett intellekt skarpt som en rakkniv. Ändå tänkte jag att hon nog hade virrat till det lite för sig. Först efter samtalet gick saken upp för mig. Det Österrikisk-Ungerska Kejsardömet före första världskriget omfattade det mesta av länderna mot Adriatiska Havet! Österrike har haft en havsflotta!
Idag är alplandet helt omgivet av andra nationer. Därför har en sak alltid förundrat mig. Hur kan en verksamhet som Camaro uppstå i Österrike? De är ju i högsta grad inriktade på aktiviteter i havet. Jag accepterade alltså inbjudan med höga förväntningar på att få en förklaring till den gåtan. Vi skulle besöka fabriken och testdyka deras nya skapelse – torrdräkten Arctec Pro.
Inte långt från Salzburg ligger Mondsee – en liten idyllisk stad vid stranden av sjön med samma namn. Omgivningarna var snötäckta. Den solskensdränkta dagen i februari påminde fullständigt om landskapet kring en modelljärnväg. Där har Camaro sitt huvudkontor. Verksamheten är perfekt lokaliserad för de tre ganska olika tillverkningsområdena under gemensam ledning.
Camaro tillverkar beklädnad för vattensporter. Systerföretaget Komperdell framställer skidstavar och golfutrustning. Inom kort avstånd från fabriken ligger både dykmöjligheterna i sjön, en golfbana och – under säsongen – finfin skidterräng. Fabrikens testare kan alltså enkelt ta sig till idealiska omgivningar vilken utrustning som än ska provas ut.

Familjeföretag
Camaro startades 1968 av Erich Roiser. Grunden för hela verksamheten var vattenskidsporten. Den utövades flitigt på Mondsee om somrarna. Roiser började att i liten skala tillverka dräkter för vattenskidåkare.

Brädseglingen tillkom. Efterfrågan på neoprendräkter ökade explosivt. År 1978 flyttade Camaro in i sina nuvarande lokaler. De inledde en mera rationell och industriell tillverkning av funktionella dräkter för vattensport. Under 1980-talet blev Camaro en av Europas ledande tillverkare. De utvidgade med nya byggnader och omkring 100 medarbetare. Exporten bredde så småningom ut sig över hela världen.
År 1983 köpte man upp Komperdell. Tillverkningen av skidstavar startades på fabriken. Senare utökades sortimentet till att även omfatta golfutrustning.
Sonen Thomas Roiser har vuxit upp med våtdräkter och skidstavar. År 1999 blev han direktör för bägge verksamheterna. Pappan drog sig tillbaka men är fortfarande engagerad i golfprodukterna. Idag framställer Camaro mer än 100 000 neoprendräkter årligen. Torrdräkter har länge varit en sidomarknad för Camaro. Med den nya Arctec Pro är målet att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser