DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Torris – tips för dig som dyker torrt
Torris – tips för dig som dyker torrt
Torris – tips för dig som dyker torrt
Använder ankelvikter bara för att det är skönt att ha något som smiter åt runt fotlederna? Prova med ett band eller en gummistropp istället.
Torris – tips för dig som dyker torrt
Om manschetten inte är helt tät kan du använda ett kardborreband som spänns under vattnet.
Torris – tips för dig som dyker torrt
Fäst ett elastiskt snöre i torrdräktsfickan, så kan du lätt säkra extrautrustning med en karbinhake.
Torris – tips för dig som dyker torrt
Blixtlåset är dräktens dyraste del och svagaste punkt. Försäkra dig om att den person som hjälper dig att stänga dräkten behärskar tekniken med att ha ett finger under kedjan, som skydd för att inte flärp eller underställ fastnar.
Torris – tips för dig som dyker torrt
Kom ihåg att stänga kissventilen innan du hoppar i

Torris

– tips för dig som dyker torrt

Av John Liddiard
Torrdräkten förlänger dyksäsongen till hela året. Dyken blir både längre och skönare. Men en torrdräkt måste skötas och underhållas för att fungera perfekt. Den kräver också en del träning att använda. Så, innan du dyker med torrisen för första gången, gå en torrdräktskurs. Som komplettering till kursen får du här en rad tips.

Nybörjare med torrdräkt brukar alltid ha samma första bekymmer. De får upp luft i benen. Fötterna flyter upp. Sådant måste undvikas. Det är olämpligt att flyta upp med fötterna först! För det ändamålet har en hel industri etablerats. Den säljer ankelvikter i olika utföranden.
Flytande fötter är ofta rena inbillningen. Problemet kan bero på att många färskingar i torrdräkt fortfarande är nybörjare på dykning – även i våtdräkt. Avvägning och balans i vattnet har ännu inte blivit ryggmärgsreflexer. Dykarna har sannolikt för vana att simma runt och vara en aning för tunga. Sedan måste de slösa energi bara på att hålla sig uppe. De är alltså inte vana vid att simma med benen horisontellt och i nivå med överkroppen – eller kanske ännu högre. Därför känns luften i benen onaturlig. Luften frammanar en skräck för att hamna i ytan med fötterna först. Ofta tar de råd från andra dykare med samma rädsla. Sedan skaffar de sig ankelvikter.
Försök vänja dig vid luft i benen! Det är faktiskt en av de stora fördelarna med torrdräkt. Det känns bekvämt att kunna ligga horisontellt eller med ansiktet en aning djupare. Ställningen ger minimalt vattenmotstånd vid simning. Den håller också fenorna borta från bottenslammet. Dessutom hjälper luften i stövlarna till att hålla fötterna varma.
Tänk efter lite. En ankelvikt på exempelvis 1 kilo har inte särskilt stor inverkan på din avvägning. Många har tappat sina ankelvikter under ett dyk utan att upptäcka saken förrän de är tillbaka på land. Varför känns det då så skönt att bära ankelvikter? De ganska styva skaldräkterna i trilaminat och liknande material har ofta långa ben. Dykaren måste ju ha möjlighet att sätta sig ner eller klättra uppför en båtlejdare. Banden till ankelvikterna håller de lösa stövlarna på plats. Det bli mindre risk att fötterna kryper ur dem. Men det är inte vikten som gör susen – det är bandet! När jag dyker i neoprentorrdräkt undviker jag ankelvikter helt och hållet. När jag dyker i skaldräkt använder jag ibland gummiremmar om fotlederna för att hålla stövlarna på plats. Tycker du fortfarande att fötterna känns för lätta? Då kan ett par tunga fenor av gummi vara en bättre lösning.

Avvägning med dräkt eller väst?
För vanliga dykare räcker det med att fylla på lite luft i dräkten precis vid dykets början. Sedan kan de hålla sig väl avvägda – om de väl att märka var korrekt avvägda när dyket startade. De behöver bara fylla på lite extra och kompensera för att luften inuti dräkten och i dräktmaterialet trycks ihop. Använd uteslutande dräkten att avväga dig med. Då blir det lättare att behålla den rätta horisontella kroppsställningen i vattnet. Det är både enklare och säkrare att bara ha ett enda ställe att släppa ut luft under uppstigningen. Västen finns med som ”lyftreserv” och för att använda i ytan.
Naturligtvis finns det undantag. Med en torrdräkt av tjockt neopren kan det bli obekvämt på stora djup. Dräkten bli alltför full...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser