DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Drik masser af væske
Drik masser af væske

10 tips

– för att undvika värmeslag

Text: Jesper Kjøller, Foto: Sune Dadda Karma Harms m.fl.

De allra flesta dyker med torrdräkt i våra hav och sjöar, framför allt vid den här årstiden då det börjar bli lite svalare i vattnet. Men medan vattnet är relativt svalt, kan det fortfarande vara sommartemperaturer på land. Att bli för varm i dräkten före dyket kan i värsta fall leda till värmeslag. Här kommer 10 tips för hur du håller dig sval på land så att du kan behålla värmen i vattnet!

 Förutom att det är obehagligt att svettas i torrdräkten, ger det också nackdelar under dyket. Svetten, i form av kondens som samlas i dräkten, kyls ner under vattnet och får oss att frysa mer. Det ingår i alla överlevnadskurser i arktiska områden. Att svettas är förbjudet - det kan vara livsfarligt i en överlevnadssituation. Det är därför viktigt att undvika att man blir för varm i torrdräkten. Men vad kan man göra när vattentemperaturen är ensiffrig medan solen står högt på himlen och ger sommartemperaturer?

 

Drik masser af væske

1. Drick mycket vätska
Se till att ha koll på vätskebalansen och drick, även om du inte känner dig törstig. Du kan gärna äta en glass eller ta en kall milkshake på väg till dyket. Studier visar att det kan hjälpa kroppen att hålla nere temperaturen före träning, så det bör fungera även för dykning.

Tag den med ro
2. Ta det lugnt 
Vänta med att ta på dig dräkten tills allt annat är klart, så att du inte behöver ha den på för länge. Förbered allt och synkronisera med de andra dykarna så att ni är klara samtidigt. Koppla av och ta det lugnt - Vattnet försvinner inte, så det är ingen brådska.

Vent med lynlåsen
3. Vänta med dragkedjan

När du är redo att ta på dig dräkten, gå in i skuggan. Vänta med att stänga dragkedjan, men glöm inte att dra igen den innan du hoppar i, även om det kanske är ett bra sätt att svalka sig…

Køl ned
4. Blöt ner dig
Om det finns en dusch i närheten (exempelvis på en båt), eller om du är i närheten av vattnet, så kan du svalka av dig och kyla ner kroppen genom att blöta ner dräkten före dyket. Samtidigt kan du kontrollera att dräkten inte läcker och att tätningarna sitter rätt. Om du inte kan ta dig ner i vattnet kan du eventuellt hälla en hink med vatten över dig, eller åtminstone stänka lite vatten på dräkten.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #47:

SOME images:
10 tips för att undvika värmeslag
10 tips för att undvika värmeslag
, Drik masser af væske
Drik masser af væske
, Hold hovedet koldt
Hold hovedet koldt
, Køl af
Køl af

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser