DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Claus Larsen

– dansk mästare 2006

Claus Larsen är 45 år. Till vardags jobbar han som försäljningschef. Han är medlem i Frømandsklubben Nikon i Ishøj. Där är han också verksam som instruktör.

Claus började dyka 1998. Sitt första certifikat fick han under en resa till Röda Havet. Där hade han och ett par kamrater hyrt en Motormarine-kamera. Claus fick den i handen och lyckades bland annat ta en riktigt bra bild av en sköldpadda. Sedan var han såld på undervattensfotografering. Först med en billig titta-och-tryck-kamera. Den blev snabbt avlöst av en Nikonos V. Efter en avstickare till undervattensvideo uppgraderade han till en Nikon D70s i hölje.
Kameran har under de senaste åren varit med på i stort sett alla dyk. Resultaten kan beskådas på hans hemsida på www.dykfoto.dk. Där laddar han ständigt upp nya bilder. Planen är att utvidga hemsidan med tips och idéer på dykställen, motiv och teknik –speciellt för nybörjare att dra nytta av.
Glädjen i att dokumentera den fantastiska världen som gömmer sig under ytan är det som motiverar honom. Plus det faktum att han ständigt kan förbättra sina färdigheter som undervattensfotograf.
År 2006 vann Claus guld i Danmarksmästerskapen. Förutom äran gav det honom ännu mera blodad tand. Hans hittills största upplevelse inom undervattensfotograferingen var att delta i Photosub 2007 – VM i undervattensfoto på Mauritius i maj 2007. Mötena med några av världens bästa undervattensfotografer i en så stor tävling gav massor av erfarenhet. Dessutom inte minst mängder av inspiration för framtida uppgifter.
– Under den närmaste tiden kommer vidvinkel att få den största uppmärksamheten så långt förhållandena tillåter. Tyvärr är det ganska sällsynt i danska dykvatten. Det är där som jag gör övervägande huvuddelen av mina dyk, berättar Claus.
– Därför står en resa till Röda Havet och en till Norge på programmet till hösten i år. Jag planerar även framtida projekt i mina hemmavatten. En resa till Fu Shang Hai på senhösten ger självklara möjligheter att få bra vrakbilder. Naturligtvis ska jag försvara guldet under Danmarksmästerskapen i september. Den stora drömmen om framtida dykresemål är utan tvekan Rangiroa-atollen i Franska Polynesien. Jag hoppas att det en dag kan bli verklighet, avslutar Claus Larsen.

UTRUSTNING  Nikon D70s i Sealux undervattenshölje med diverse fronter för närbild och fisheye. Blixtsystemet består av en Nikon SP 800 i undervattenhölje och en Ikelite SS150 som upplättningsblixt.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser