DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Camouflage Eye Plats Husrevet i Shagra Village, Egypten Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 105mm makro Exponering Manuell, 1/250 sek, F/16, ISO200 Blixt Två Sea&Sea YS-250PRO Kommentar Jag måste nog erkänna att jag är svag för makrobilder föreställande fiskögon. Här är det ett öga som tillhör en krokodilfisk. Som synes är det lätt att känna igen artens karaktäristiska kamouflage som hänger ner över ögonen.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Here I am Plats Husrevet i Shagra Village, Egypten Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 105mm makro Exponering Manuell, 1/160sek, F/18, ISO200 Blixt Två Sea&Sea YS-250PRO Kommentar Den lilla, genomskinliga och mycket snabba varelsen med två ögon brukar oftast ligga och sola sig på korallerna. Fångar man den, som här, liknar den nästan en alien i ett månlandskap.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Jellyfish Lake Plats Jellyfish Lake – Palau, Mikronesien Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 10,5mm Exponering Manuell, 1/100sek, F/16, ISO400 Blixt Ingen blixt Kommentar Endast på två platser i världen finns det en sjö som är full av harmlösa maneter. En av sjöarna hittar man i Mikronesien. Miljontals maneter lever i denna förhållandevis lilla sjö mitt på denna paradisö i Palau. En kort men kul utflykt som man inte bör missa.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Jungle descent Plats Cenote – Playa Del Carmen, Mexiko Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 10,5mm Exponering Manuell, 1/100sek, F/8, ISO500 Blixt Ingen blixt Kommentar Har du ännu inte besökt en cenote i Mexiko på Yucatanhalvön vid Playa del Carmen? Då är det på tiden att ger dig av. Du behöver inte ha någon specialutbildning för att få dyka ner och uppleva de fantastiskt vackra grottorna och det makalösa ljusstrålarna som i stort sett alla grottor kan bjuda på.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Laser Beam Plats Cenote – Playa Del Carmen, Mexiko Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 10,5mm Exponering Manuell, 1/80sek, F/2,8, ISO500 Blixt Ingen blixt Kommentar Mitt på dagen tränger solens strålar ner på ett mycket vackert sätt i cenoten Taj Mahal. Det skapar en illusion av att du håller på att bli ”upp-beamad” till Star Treks stora rymdfarkost.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel Sardines on the run Plats Husrevet i Shagra Village, Egypten Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 10,5mm makro Exponering Manuell, 1/250sek, F/18, ISO200 Blixt Två Sea&Sea YS-250PRO Kommentar Vid båtpiren i Shagra Village finns ofta mycket kul att upptäcka. I början av vintern kan man ofta se sardinstim som jagas av drakfiskar, något som kan utgöra spännande motiv. Det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Rasmus Dysted – entreprenören
Titel The Parot eye Plats Husrevet i Shagra Village, Egypten Kamera Nikon D300 i Sea&Sea-hus Objektiv 105mm makro Exponering Manuell, 1/160sek, F/11, ISO200 Blixt Två Sea&Sea YS-250PRO Kommentar Här lyckades jag fånga en fritt simmandes papegojfisk med min närbildslins. Jag tycker att fiskens öga påminner om ögat från filmen De två tornen i Sagan om ringen. Det i kombination med några spännande färger gör att bilden blir ännu mer full av mystik.
Rasmus Dysted – entreprenören
Rasmus Dysted

Rasmus Dysted

– entreprenören

Redan som 17-åring tog Rasmus en PADI Open Water-kurs. Han hade sett flera av Jaques Cousteaus undervattensfilmer och bestämde sig för att livet under ytan var något han måste utforska.

Trots att hans allra första dyk gjordes i Århusbukten, som knappas har något att erbjuda i jämförelse med vad han sett på Cousteau-filmerna, blev han helt uppslukad av sporten. Rasmus utbildade sig därför till Divemaster 1993 och till instruktör året efter. Vid den tidpunkten drev han också Fritidsdykkerskolen i Århus.
Intresset för uv-foto kom ganska naturligt i början av 90-talet och precis som Cousteau, ville Rasmus gärna dela med sig av det han upplevde under vattnet. Hans första kamera var en Sea&Sea Motormarine II som extrautrustats med en Sea&Sea YS 60 blixt. Denna uppsättning fick dock snart se sig ersatt av en Nikonos V och så småningom en Canon DSLR i ett Ikelite-hölje.
Mellan 1996-2005 arbetade Rasmus som regionschef för en kedja med friluftsbutiker. Samtidigt drev han sin egen firma där han erbjöd dykutbildningar och arbetade som uv-filmare för Danmarks Radio (motsv. SVT, red. anm.). Det blev totalt sju dokumentärprogram om dykning under samarbetet med DR.
En sommardag 2005 gick Rasmus av nyfikenhet in på dykcentret Kingfish Dive & Travel i Köpenhamn. Därefter hände allt väldigt snabbt och snart hade Rasmus köpt en andel i dykcentret. Idag arbetar han för fullt med dykning och som PADI Course Director håller han kurser på alla nivåer, men han brinner fortfarande för uv-foto och extra roligt tycker han det är att hålla uv-fotokurser, både för nybörjare och erfarna.
Det har blivit många resor genom åren och Rasmus har mycket svårt att nominera en favoritdestination. Han föredrar att se nya platser där det finns chans att uppleva nya äventyr. Dock är Truk Lagoon och Sydafrika två platser som han med säkerhet ska åka tillbaka till.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser