DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Cypern

– värt en dykresa?

Text och bild: Anders Nygren & Mikael Eriksson

Många söker sig till Cypern för att njuta av lata dagar på stranden eller för att festa till solen går upp. Men vi reste hit med ett annat uppdrag. Vi skulle ta reda på om det är värt besväret att släpa med sig dykprylarna till ön. Finns det något att se och för vilka typer av dykare passar Cypern?

Ända sedan Afrodite enligt legenden steg iland på en av öns stränder har den varit känd som kärlekens ö. Det är inte så konstigt att kärleksgudinnan utsåg Cypern, med sitt sagolika landskap och behagliga klimat, till sin egen. Sedan dess har miljontals dödliga upptäckt och låtit sig charmas av denna gudomliga plats.
Cypern är ett relativt litet land, men det är en stor ö. Faktum är att Cypern är den tredje största ön i Medelhavet. Landet är fullt av kontraster, med svala pinjeklädda berg som övergår i underbara sandstränder, små tidlösa byar och moderna städer. Som kontrast till det ”riktiga” Cypern, med en delvis orörd landsbygd, finns otaliga turistanläg-gningar med tillhörande kommers. Det är väldigt lätt att ta sig till Cypern. Många charterbolag har ön på sitt program och flygtiden är kort, något som bl a avspeglas att många barnfamiljer väljer att lägga semestern här, år efter år.

Dykningen Med sitt turkosblåa vatten och behagliga klimat har Cypern blivit en populär ö för dykare. Det finns inget tidvatten eller farliga strömmar och siktdjupet ligger oftast mellan ofattbara 30-40 meter, en rejäl skillnad från våra hemmavatten. Man är normalt befriad från starka vindar och de svaga sydvästvindarna möjliggör tillgång till alla dykplatser redan på förmiddagen. Temperaturen håller typisk Medelhavsnivå, varm och behaglig. Under sommaren går det alldeles utmärkt att dyka i en 3 mm dräkt eller en shorty, men under den tidiga våren och senhösten kan en 5 mm semidry vara att rekommendera om du ska göra upprepade dyk.
Vi har valt att fokusera på dykningen runt Ayia Napa och Fig Tree Bay, två av charterbolagens populäraste områden. Dessutom är det just på östkusten som man hittar några av öns bästa dive spots. Området vid Cape Greco är särskilt populärt och här finns en uppsjö av spännande dykplatser. Under ytan möter du ett omväxlande landskap bestående av grottor och rev. Djupet varierar mellan 10 och 45 meter, så det passar definitiva alla.
På Cypern genomför man huvudsakligen landdyk och utfärderna sker med olika varianter av jeepar och minibussar. Under högsäsong brukar de flesta dykcenter också lägga in båtdyk på schemat, något som är ett måste för att nå de bästa platserna, som t ex vraket Zenobia. Men du får räkna med att turerna ofta är fullbokade och det kan vara upp till 30 dykare per dykcenter som följer med på utfärderna. Dykningen sker normalt i grupper med en dykledare men man kan, till skillnad från vissa andra ställen i Medelhavet, även hyra en flaska eller två och åka iväg med sin parkamrat vart man vill på ön. Dock är det strängt förbjudet att ta med sig eller flytta på saker från vrak eller historiska objekt.
Medelhavet är ett relativt dött hav, mycket på grund av utfiskning. Djurlivet är sparsamt och utgörs huvudsakligen av små fiskar samt en och annan bläckfisk som blygt kikar fram ur skrevorna. Har man riktig tur finns också chansen att möta haj eller...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser