DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken
Den flygande fästningen ligger vid foten av citadellet i Calvi. Bakpartiet har brutits av men den främre delen är i hyfsat skick.
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken
Det tar inte många minuter med RIB’en innan man är framme vid dykplatserna.
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken
Korsika – Fransk ö i italienskt solsken

Korsika

– fransk ö i italienskt solsken

Av: Jesper Kjøller
Korsika är lite franskt och lite italienskt. Allra mest är det ändå korsikanskt. Ön domineras av berg. De reser sig högt på hela den västra sidan av ön. Bergens branta och skrovliga klippor fortsätter ner i vattnet. Där bildar de dramatiska och imponerande scenerier.

Korsika liknar en knuten näve med utsträckt pekfinger. Ön sticker upp ur Liguriska Havet i Genuabukten. Till nästan 90 procent är den täckt av berg. Många av dem är mer än två kilometer höga. Ursprungligen bildade Sardinien och Korsika en landbrygga mellan Alperna och Pyrenéerna. Under loppet av de senaste ungefär 25 miljoner åren har sedan de två öarna långsamt drivit ut i norra Medelhavet. Samtidigt har vattenståndet fallit.
Dykningen är bäst på den branta och oframkomliga västsidan. Där stupar bergssidorna på många ställen lodrätt ner och fortsätter likadant under ytan. Bottnen uppvisar lika fantasifulla och dramatiska formationer som uppe på land. Bonifacio på öns allra sydligaste spets är också ett ypperligt dykområde. Dessutom är samhället ett av de mest dramatiskt belägna i hela Europa.

Siesta
Calvi på Korsikas nordvästra skuldra är det främsta turistiska resmålet för många. Där finns öns alla härligheter samlade på samma ställe. I Calvi kan man beundra citadellet och fantastiska badstränder kantade av olivlundar, apelsinträd och branta klippor. Därtill kommer den lilla mysiga hamnen med nöjesbåtar och fiskebåtar. De överdådiga restaurangerna har överraskande rimliga priser – till och med under högsäsong. Turen med snabbfärja till Nice tar mindre än tre timmar.
Dykningen i Calvi-området genomförs från RIB. Dykplatserna ligger ofta bara 5 till 10 minuters båtfärd från hamnen. Där har också stadens lilla handfull dykcentra sina huvudkvarter. Dykschemat är typiskt franskt – ett dyk på morgonen och ett på eftermiddagen. Alla ska ju ha tid för en god lunch och en ordentlig siesta. Undervattensfotografers småaktiga önskemål om dykning när solen står som bäst tar man lätt på. Det är bara att låta sig nöja med morgon- och eftermiddagssol. C’est la vie.
Dykcentret Plongée Castille drivs av ett sympatiskt och inte helt ungt äkta par. Själva centret är inrymt på en större båt som aldrig lämnar hamnen. Man gör sig klar ombord på moderfartyget och klättrar ner i en kraftig RIB. På några få minuter tar den dykarna till ett av de ungefär tio dykställena i området. Redan själva båtturen bjuder på sevärdheter. Den går längs muren efter det gamla citadellet där Kolumbus ska vara född. Men det verkar visst som om korsikanerna är ensamma om att tro på den myten.
Bästa naturdyken finns kring Revelata-halvön. Dess nakna och taggiga klippor omges av ett undervattensreservat. Fisklivet är både rikt och omfattande med Medelhavs-måttstock mätt. Klipporna nere i vattnet bildar överallt nya och överraskande formationer. Stora havsabborrar vaktar svartsjukt sina revir. Tittar man efter noga kan det ligga två eller tre bamsingar inom synhåll samtidigt. De är inte precis några slanka eller eleganta simmare. Likafullt är de snabba på korta ruscher. Hela tiden håller de sig på visst säkerhetsavstånd. Attans irriterande när man vill fotografera dem. Med sin enorma mun närmast suger de in sina byten...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser