DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder
Dahab - CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder

Dahab

– CDWS presenterar: Röda Havet från norr till söder

Denna semesterort på Sinaihalvön har inte tappat sin hippie-prägel trots att den idag lockar såväl dykare och vindsurfingentusiaster, som turister som bara vill ha en avslappnad oas att hänga på för att komma bort från stöket.
Den tidigare beduinfiskebyn bjuder på en mycket avslappnad atmosfär i de vackra omgivningarna, inramade av gyllene ökenberg och sprudlande korallrev. I huvudsak finns tre typer av dykare som besöker dessa vatten. Tekniska dykare och fridykare kommer hit på grund av de stora djupen nära land samt för de beryktade och spektakulära dykplatserna Blue Hole och Canyon. För den vanlige fritidsdykaren är det problemfri kustdykning i lugna vatten som lockar.  
The Blue Hole och Canyon är de två signaturdyken i Dahab. I det världsberömda ”blå hålet” har många fridykare med monofenor gått ner till rekorddjup och tanktyngda tech-dykare har  simmat igenom öppningen i korallväggen och ut i öppna havet. Den 50 meter breda korallringen som bildar toppen på The Blue Hole har inte så mycket liv  på grunt vatten, och fungerar mest som i- och uppgångsplats för dykare som vill utforska revets utsida. Den klassiska rutten som ger störst utbyte av The Blue Hole, börjar vid The Bells, 100 meter norr om hålet. Här går du ner genom en small spricka i revet. Därifrån fortsätter du genom en 18 meter lång skorsten som slutar i en smal grotta. Den planar sedan ut på 28 meter och mynnar ut i det blå. Livet på utsidan av Blue Hole är vackert och här möter man ofta stora fiskar som ex barracuda. Dyket slutar inuti The Blue Hole som är tillgängligt genom att man simmar över en korallbevuxen sadel på sex meters djup.
Vill man dyka på The Canyon så stiger man ner genom en spricka i korallkanten, platsen har fått sitt namn från en lång och smal klyfta som löper i nord-sydlig riktning längs revet och har ett maxdjup på 50 meter.
Om man önskar lite mer strömma vatten för att ha chansen att se större firrar, som man typiskt finner kring Sharm el Sheikh, så kan man nå Gabr El Bint antingen med båt eller med kamel.
Till de mindre kända dykplatserna, som ändå är värt ett besök, hör bl a The Islands. Det är som att komma in i en hemlig trädgård bestående av hård- och mjukkoraller i alla dess färger, och dessutom finns där ett rikt makroliv. Andra dykplatser vid sidan av allfartsvägarna är Three Pools, Moray Garens och Umm Sid där ytintervallerna spenderas på härliga stränder.
Nästan alla dykplatser kan besökas när som helst på dagen, beroende på vindförhållandena. Här finns  en stor frihet och flexibilitet för dem som gärna vill inkludera flera landbaserade aktiviteter under semestern. Ovan ytan har Dahab mer att bjuda på än de flesta andra Sinai-destinationerna: perfekta förhållanden för kite- och windsurfing,  ett väletablerat gäng med yogainstruktörer som erbjuder undervisning och alternativa skönhetsbehandlingar. Dessutom finns här ökenutflykter, klättring, kamelsafari och möjlighet att få uppleva äkta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser