DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Konsten att packa lätt
Vi har alla stått där med ett fånigt leende framför en flygvärdinna som börjar prata om överviktsavgift. Läs artikeln inför nästa resa så är du bättre förberedd.
1 av 1

Konsten att packa lätt

(eller att komma undan med övervikten)

Text och foto: Marko Wramén
För en del resenärer är 20 kilos viktgräns på flyget inga problem – de har bara med sig pass, flip-flops och en packe kondomer. För andra är incheckningen förenad med oro och handsvett, varje gång. Det gäller speciellt alla vi som ofta reser för att utöva udda och konstiga sporter som kräver tung och skrymmande utrustning (läs dykning).

Flygbolagen har blivit allt snålare med hur mycket bagage man får checka in, allt i jakten på dolda kostnader (mer vikt kostar mer bränsle). Därför kan det löna sig att noggrant undersöka de exakta reglerna för bagage på de olika flygbolagen innan du köper biljett. Glöm inte att många flygbolag har reducerade överviktspriser för sportbagage som bokas i förväg, en del tar det till och med gratis. Många större bolag har också gått över till nya regler där du bara får checka in en väska gratis, men å andra sidan får den väga 23 kilo istället för som tidigare då det var obegränsat antal väskor men max 20 kilo totalt.

Före incheckning
Här kommer ett par tips som kan minska viktstressen inför incheckningen.

  • Välj rätt väska att packa i. En del väskor kan väga flera kilon, kilon som du kunde använt till roligare saker. Provväg dina väskor så får du se (hårda resväskor väger till exempel ofta mycket mer än mjuka väskor och ryggsäckar)
  • Packa de tyngsta grejerna i handbagage och jackfickor. Nuförtiden vägs sällan handbagaget (utom på Ryan Air och liknande extrema bolag), och ingen kollar hur tunga dina kläder är. Kameror, objektiv, laddare, böcker och tidningar är bra exempel, precis som mindre dyklampor, dykdatorer och batterier.
  • Ha de tyngsta kläderna och skorna på dig när du checkar in – vandrarkängor, tjocka jackan och jeansen väger tillsammans förvånansvärt många kilon.
  • Använd bara små eller nästan tomma flaskor för schampo, tvål etc.
  • Ta med dig mindre kläder och tvätta på plats.
  • Ha en separat (men inte för stor) kameraväska sidan om handbagaget. Jag har aldrig blivit stoppad på grund av detta andra handbagage. Ett undantag kan vara Ryan Air som är extremt petiga med handbagage. Har du ingen stor och tung kamera kan du ju alltid stoppa något annat tungt i den…

Välj lätt utrustning
En självklar grej att tänka på är så klart att genomgående välja lättviktsversioner av dykprylarna, i alla fall om du åker på dykresa ofta. Nuförtiden finns det lättare västar, regulatorer, slangar och fenor. Här kan du spara många sköna kilon. Det är sällan folk dyker så mycket att de faktiskt sliter ut en väst, regulator eller fenor.

Trix på flygplatsen
Misstänker du att du ändå ligger farligt nära viktgränsen när du ska checka in finns det ett par knep.

  • Studera köerna och incheckningspersonalen noga. Om en kö går mycket snabbare än de andra är det ett tecken på att det inte tjafsas så mycket om övervikt. Välj den! Var inte rädd för att släppa förbi folk bakom dig i kön tills rätt kö blir ledig.
  • Försök lägga din väska snett på bandet/bågen, så att den lutar mot kanten. Det här funkar bara på vissa incheckningsdiskar och om du har en stor dykbag eller väska. Men det har sparat mig många sköna slantar i överviktsavgift.
  • Finns det inget att luta väskan mot? Lägg den så att den...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser