DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Dan Kaasby

– nordiska vatten ger den största utmaningen

Dan Kaasby är 49 år. Till vardags är han lärare i Aalborg. Sedan 1974 har han varit medlem av Aalborg Svømmeklub Sportsdykkerafdeling. Han är också aktiv i Focus 90 – en dykarklubb för undervattensfotografer.

Fotoäventyret startade 1978 med en begagnad Nikonos II. Filmen var den legendariska Kodachrome 64. Enligt Dan är det den bästa diafilmen någonsin. Många bilder blev tagna i Limfjorden. Ertebølle var favoritstället. Dan har i många år varit med i Dansk Sportsdykker Forbunds fotosektion. Där har arrangemangen kring danska mästerskapet i undervattensfoto varit den årliga höjdpunkten. Dan Kaasby har haft lyckan att vinna danmarksmästerskapet ett par gånger. Dessutom har han deltagit i ett par världsmästerskap. Han var inbjuden som domare när Norge avhöll världsmästerskap i uv-foto i Ålesund 1998.
Dan har fotograferat i Karibien och Röda Havet. Han tycker ändå att nordiska vatten helt klart bjuder på de största utmaningarna för en undervattensfotograf.
Genom åren har Dan enligt egen utsago samlat på sig alltför mycket fotoprylar. ”Jag har hela tiden hållit mig till fabrikatet Ikelite. De tillverkar förträffliga höljen och blixtar till rimliga priser” berättar han. Kamerorna är analoga från Nikon. Objektiven är 16, 20, 60 och 105 millimeter.
– I många år använde jag ofta två blixtar för att fotografera. På senare år har jag gått över till enbart en blixt. Jag tycker ljuset blir mera spännande så. Jag ser fram emot att byta till digitalkameror. Utvecklingen har gått otroligt snabbt. Man får nypa sig lite i armen när man tittar på sin fina men föråldrade utrustning, avslutar Dan Kaasby.

Utrustning: Nikon F3, F801, två st. F90X, alla i Ikelite-höljen. Dessutom en Nikonos V med 15 mm objektiv. Blixtar: Ikelite Substrobe 50, 100, 200.

Du kan se fler av Dan Kaasbys bilder på www.seacam.dk.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser