DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Vid Fushivaru Thila finns en putsarstation för mantor. Här bjuds vi på ett av naturens mäktigaste skådespel.
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Anemon Thila är ett nyupptäckt rev med bara anemoner. Här hittar vi Nemo – och tusen av hans polare.
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Kuredu är känt för att ha ett av Maldivernas fisk-och artrikaste vatten, med bland annat stora stim av barracudor.
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Kuredu Express är mer än haj och häftiga strömmar. Sedan några år är dykplatsen skyddat naturreservat och vattnet fullkomligt exploderar av fisk i alla dess former och färger. Som det här stimmet ”sweetlips”.
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Dansa med mantaer – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Efter tio timmars direktcharter landar vi i paradiset. Kuredu är en av Maldivernas största öar till ytan – och under ytan en av de mest attraktiva.
Dansa med mantor – när Maldiverna öppnar för direktcharter
Fören på det sjunkna fiskefartyget ger dykplatsen Shipyard en spektakulär inramning. Vraket går till 30 meters djup och är en populär dykplats.

Dansa med mantor

– när Maldiverna öppnar för direktcharter

Text: Roger Borgelid Foto: Ray van Eeden (UV-foto) och Roger Borgelid

De svävar runt oss som levande rymdskepp. Fyra meter majestätisk magi, på armlängds avstånd. DYK återvänder till svenskfavoriten Kuredu – och bjuds på en närgången dans med mantor.

Maldiverna gör comeback på chartermenyerna efter nästan tio års frånvaro. Nu är det åtegigen möjligt att kliva på direktflyget och tio timmar senare landa i paradiset. Det firar vi med ett besök hos en jubilar.
Örepubliken i Stilla Havet består av 26 atoller och 1192 öar, och ser så här uppifrån luften, från sjöflygplanet, ut som turkosa droppar sporadiskt utstänkta på en djupblå akvarellmålning. När piloten, som alltid kör barfota – hög James Bond-faktor – en stund senare sätter ner pontånerna på havsytan, har vi landat vid en av jubilarerna. En nybliven 20-åring. Eller rättare sagt två och båda är svenska.

Första turistön
Kuredu Island Resort var den första svenska turistresorten på Maldiverna när den startade i Fritidsresors regi 1988. Samtidigt öppnade också Prodivers sitt dykcenter, med svenske dykaren Staffan Hansson i staben.
 Staffan är 20 år senare fortfarande kvar. Nu som delägare av dykcentret.
– Jag har levt halva mitt liv på Maldiverna och har inga planer på att resa härifrån. Varför skulle jag lämna Kuredu, här finns allt en dykare kan önska sig, säger Staffan när vi sätter oss ner under några palmer för att prata.
Ord som så här efter en dryg vecka på ön är lätta att förstå. Kuredu har helt enkelt idealiska och i många fall också unika förutsättningar för dykning i världsklass.
Först och främst är det fiskrikedomen. Kuredu har länge varit känt för att ha de fiskrikaste och artrikaste (800 olika arter) vattnen i Maldiverna. Prodivers kan också erbjuda hela 45 olika dykplatser inom en timmes båtresa, fler än något annat dykcenter. Två av dom är skyddade naturreservat och rankas som några av världens häftigaste dyk.
Sen är det förstås det tropiska klara vattnet, med sikt på upp till 60 meter, och variationen av färgstarka korallrev, stim av småfisk, vrak, hajar, sköldpaddor och mantor. Men det bästa av allt – vi får allt för oss själva.
Till skillnad mot exempelvis Röda Havet eller Thailand – där det kan vara kö på revet, där alla stora båtar ankrar vid de bästa dykplatserna och du kan få trängas med 200 andra dykare – så har du kring Kuredu den exklusiva lyxen att i stort sett alltid vara enda dykbåt på plats.
 – Under de tio första åren var vi den enda resorten i atollen. Nu finns här ytterligare tre, men från ett av dom kan vi styra dykningen lite och från de andra två dyker de inte så mycket. Det gör att vi får dykupplevelsen för oss själva, och då också en större upplevelse eftersom reven är intakta och fiskarna är kvar.  Vi kommer närmare naturen, helt enkelt, säger Staffan och läppjar på sin espresso.

Starka strömmar
Kuredu Express är den mest berömda av Kuredus 45 dykplatser. Förutom husrevet också den närmaste, bara tio minuter bort med båt. Det är inte särskilt svårt att lista ut var namnet kommer ifrån. Här driver vi i expressfart med strömmarna, tillsammans med hajar.
När världens stora dykmagasin...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Resan Fritidsresor – som är enda arrangör som erbjuder paketresor med direktflyg – har två veckors paketresa med flyg, sjöflyg och boende i enklare bungalow för 16 700 kr – och i exklusivare beach-svit för 22 500 kr. Fritidsresor har också billiga flygstolar (vid lediga platser), ibland neråt 3-4000 kr per flygstol.
Övriga arrangörer använder reguljärflyg och bokar boende separat. Det ger möjlighet att skräddarsy sin dykresa och exempelvis stanna borta tio dagar. Quatar Airways har fem flyg i veckan med mellanlandning i Doha för 9000 kr t/r. Sjöflyg för ca 2500 kr t/r tillkommer.

Boende Kuredu är en av Maldivernas största öar med 3 km vit sandstrand, 370 bungalows, 6 restauranger, 5 barer och 2 spa-anläggningar. Kuredu har på senare år rustats upp till ett resort i 4-4,5-stjärnig standard, samtidigt har man lyckats behålla öns speciella barfotacharm med sandgolv i alla restauranger och barer. Mer info finns på: www.kuredu.com
Tänk på att dryck inte ingår i halvpension (utom vatten till frukost och middag). En flaska vatten kostar ca 30 kr. Lunch på à la carte-restaurang kostar 150-250 kr.

Dykningen Tropiskt klimat med ca 30 grader året om. Bästa tid att se manta är oktober och november, samt februari och mars. Finaste dyksäsong och bäst sikt december till april. Maj till oktober är monsunsäsong.
Prodivers är ett av Maldivernas största dykcenter med 27 anställda (som talar tiotalet språk) utöver lokala båtbesättningar och kompressorkillar. Prodivers har hög säkerhet med förmånen att ha egen tryckkammare, samt europeiska läkare stand by 24 timmar om dygnet. www.prodivers.com

Valuta Landets valuta heter rufiya och 1 rufiya motsvarar ca 50 öre, men alla priser räknas i dollar och all betalning görs med dollar eller kreditkort.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser