DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
En ensam läderlappsfisk stillar sin nyfikenhet.
Anläggningen väntar på sina första gäster.
Soppsköldpadda vid Nilandhoo.lämnar sin sovplats för att få lite luft.
Sköterskehajar vid Villingili. Der låg 11 hajar i grottan.
Anemonfiskar på Maamendhoo Kandu.
Typiska välmående koraller. Spåren från El Niño-katastrofen är borta.

Södra Maldiverna

- orörda rev

Av Zac Macaulay
Allra längst söderut i Maldiverna växer korallerna frodigt. Fiskarna vet knappt hur en dykare ser ut. Här hittar du strandbaserad dyksemester när den är som bäst. Men allting har sitt pris och än så länge är denna del av Maldiverna huvudsakligen förbehållen de som har en lite tjockare plånbok.

Är det förstklassig lyx du är ute efter? Tretumsbitar av välstekt filé varje dag? De finaste viner som mänskligheten känner? Oklanderlig uppassning? Inlogering så bra att du ägnar evigheter åt att snoka runt i sovrummet för att komma på vad alla knappar ska användas till? Och – javisst ja – egen privat badstrand 20 steg från rummet?
Föreställ dig allt det där. Lägg därtill de bästa korallrev jag sett på åratal. Dykguider som lirkar ner en i vattnet. Fast – innan man hoppar i tar de först bort den iskalla handduken från pannan. Man behöver inte röra en muskel.
En sak måste sägas. Förmodligen går det att avnjuta den makalöst fina dykningen runt de avlägsna atollerna i södra Maldiverna på billigare vis. Men att så oblygt låta sig bli uppassad och bortskämd kan bara tjäna till att göra semestern minnesvärd på varje tänkbart sätt.
Alila Villas på ön Hadahaa i North Huvadhoo Atoll ligger på bara ett 35 sjömils skutt från ekvatorn. Det är också 6 sjömil till närmaste bebodda ö. Därför stör inga gatlyktor stjärnhimlens gnistrande ljus i sammetssvarta nätter. Inget motorljud från små röda sjöflygplan irriterar under dygnets ljusa timmar. Allt är lugnt, fridfullt, orört och mycket grönt. Grönt i både bokstavlig och miljöpolitisk bemärkelse.
Dykcentret heter Blue Journeys. Jag kom dit i slutet av september och både hotellanläggningen och centret hade just öppnat. Allt var splitternytt och centrets chef Mattias berättade att han upptäckte nya dykställen varje dag. Jag var mera oroad än glad åt det från början. Jag var angelägen om att inte dyka på outforskade ställen. Då riskerar man att slösa bort värdefull dyktid på att bara simma runt och leta. Verkligheten visade sig vara helt annorlunda. Varenda dykplats visade sig nämligen vara bra.
Hela området är i stort sett odykt. Mängden orörda koraller var en skön anblick att skåda. På varje dyk såg jag storslagna imponerande scenerier – rena rama naturens glansnummer. Sådant kan man förvänta sig på högst ett av fyra eller fem dyk på jämförbara dykcentra i den normala världen.
Två meter breda bordskoraller sträckte sig mot solen. Mellan dem stod slösande mängder av hjorthornskoraller i underskönt arrangerade bestånd – som om de hade placerats där för fotografering. På bordskorallerna stod stim av glasfiskar tätt som i en sardinburk. Stimmen rörde sig i takt som om de vore ett enda stort djur.
Gulryggade fusiljärer patrullerade längs revkanterna. Sweetlips stod och hängde överallt medan de betraktade oss dykare med uppenbar nyfikenhet. På varje dyk såg jag minst två havssköldpaddor – antingen karettsköldpadda eller soppsköldpadda. Oftast snavade jag praktiskt taget över dem medan de mumsade i sig mat. De blev förstås störda mitt i måltiden. Då begav de sig oftast till ytan för att ta en nypa luft. Samtidigt visade de upp sig från sin bästa sida mot djupblå bakgrund.

Tittutlek
Varken min dykguide Shamoon eller jag hade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser