DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Darth Wader

– may the fullface be with you

Tekst: John Bantin

En helmask har många fördelar. Du slipper bli bränd av maneter eller få frusna läppar. Du blir inte trött i käken efter ett långt dyk och på köpet kan du prata med din parkamrat eller till och med någon på ytan. det finns också några nackdelar, men många av dem är undanröjda i Ocean Reef Neptune II NIRA.

Det måste vara irriterande för alla producenter att introducera en ny produkt på marknaden och först efteråt upptäcka att den inte är riktigt så bra som den kunde vara. Och ännu mer irriterande när en tvärilsk journalist basunerar ut produktens tillkortakommanden. Det var vad som skedde när då jag för en tid sedan testade den ursprungliga Ocean Reef Neptune helmask. Men den nya Neptune II har löst problemen genom att sätta dit en ventil som släpper in frisk luft och sen gjort det möjligt att koppla loss regulatorslangen.
Sergio Gamberinis verksamhet ligger i Genova i Italien. De är experter på formsprutade produkter och producerar bland annat delar till Swatch-klockor och skyddsmasker till brandmän. Och så gör de produkter till Ocean Reef. Det tog inte lång tid förrän Sergio insåg att om man bytte material i brandmansmasken så hade man en bra bas för en helmask till dykning. Sergio menade att jag borde ha en ordentlig grund att stå på för att utvärdera den ursprungliga produkten, så jag åkte till Italien för att dyka med honom, hans testdykschef och den lokala säljagenten. Kan du föreställa dig hur vi fyra såg ut under vattnet? Vi såg ut som en korsning mellan något från världarnas krig och fyra Darth Vader-kloner.
vi småpratade tillsammans genom de inbyggda kommunikationsenheterna. Och det hela gick bra tills vi kom tillbaka till båten. För att kunna krypa upp ur vattnet var vi tvungna att ta av maskerna.
Jag är en varm anhängare av att masken är bland det sista man tar av sig tills man är i trygghet ombord i båten. Det bar mig mycket emot att ta av masken medan jag fortfarande låg i vattnet. Jag kommenterade också att det var onödigt att man var tvungen att andas gas från flaskan så fort man tog på masken medan man fortfarande satt i båten. Då gick det ju åt gas i onödan.
Jag menade att det borde finnas en mekanism som gjorde det möjligt att andas även om flaskan var stängd, och dessutom borde man kunna koppla bort regulatorslangen från masken så att man kunde skilja den från flaskpaketet, som då kunde skickas upp i båten trots att man hade masken på sig.
Gamberini verkade lite ambivalent till min kritik, men då jag nyligen mottog den nyaste versionen av Neptune II blev jag glad när jag upptäckte att den nu har en ventil som antingen kan öppnas eller tas bort helt. Ventilen släpper in luft i masken utifrån så att man kan andas normalt. Utandningen sker genom den vanliga utblåsventilen.
Den medföljande NIRA-regulatorn kan kopplas loss från slangen på samma sätt som du kopplar loss en torrdräktsslang från dräkten. Så du kan behålla masken på medan du räcker upp ditt dykpaket till båten, innan du själv klättrar upp. Från början var tanken att Ocean Reef-helmasken skulle fungera med köparens egen regulator, men det visade sig vara problematiskt för det ökade luftrummet framför andrasteget fick de flesta modeller att friflöda hysteriskt.
Neptune II-masken levereras därför med en NIRA-regulator. Den ser...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser