DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Dykutrustning för resor
Viktfickorna till Cressi lightwing rymmer 4,5 kg vardera.

Dykutrustning för resor

Text och foto: Stefan Beskow

Att vara dykare innebär många gånger att du kommer att behöva resa för att ta dig till dina favoritplatser för dykning. Att få med sig sin utrustning, och samtidigt komma under viktgränsen för vad flygbolaget accepterar, kan många gånger vara problematiskt. Detta är något som många tillverkare av dykutrustning uppmärksammat, och numera finns det vikt- och reseoptimerad utrustning, som även är lättpackad att få tag på från de flesta större märken. Men hur bra är då denna typ av utrustning? När du lagt åtskilliga tusenlappar på att ta dig till det där fantastiska stället, vill du ju inte dyka med utrustning som inte håller måttet.

►  På min senaste tropiska dykresa, som gick till Maldiverna, beslutade jag mig för att nu äntligen prova en reseoptimerad utrustning.

Jag var ute efter utrustning som inte skulle innebära kompromisser som på något sätt skulle förta dykupplevelsen. Den skulle vara skön att dyka med, kunna hantera starka strömmar, regulatorn måste vara lättandad och som sagt så var det ju det här med vikten...

Som resande dykare kan det många gånger vara bekymmersamt att klara flygbolagets viktgränser, om man vill ha sin dykutrustning med, och här finns självklart kilon att spara in. Min dykutrustning, som jag dyker med hemma, tillhör inte den tyngsta, men när jag väger den (väst, regulator, mask och fenor) landar vikten på ca 8,7 kilo. Redan här är det nästan halva vikten av vad som tillåts på många flyg. Då är jag medveten om att många har en betydligt tyngre utrustning än jag själv.

När jag väger Cressis variant som beskrivs på föregående sida, hamnar den på 5,4 kilo. Alltså en besparing på mer än tre kilo. Jag kapar alltså mer än en tredjedel av vikten jämfört med min normala utrustning, vilket är en smått imponerande besparing av vikt!

Hur presterar då utrustningen, är väl den stora frågan? Att den är lätt och bra att resa med är ju en sak, men om den inte är bra att dyka med, spelar ju liksom vikten ingen roll längre. Nedan går jag igenom de olika delarna av paketet.

Regulator:
Cressi XS Compact Pro MC9SC

Detta är en regulator som visat sig vara populär för sin användarvänlighet och egenskaper. Vid första anblicken ser regulatorn väldigt smäcker ut och har en snygg design. Regulatorn är, trots sin lätthet, anpassad för att användas i kalla vatten, vilket gör den lämplig att dyka med även här hemma. Framförallt är andrasteget mycket lätt (140 gram) och bekvämt i munnen, ingen risk att bli trött i käkarna. Materialet är gjort av en viss typ av lätt termoplast som tar vara på värmen i vattnet och på så sätt gör att den hanterar kyla mycket bra. Det finns även ett vred (predive/dive) som hindrar friflödning före dyk.

Förstasteget har ett balanserat membran som gör att du alltid har samma luftflöde oavsett djup och flasktryck. Det är även förseglat. Det finns två högtrycksutgångar och fyra lågtrycksutgångar. Vikten på förstasteget är 510 gram.

Jag trivdes bra med regulatorn och kände inte att det var någon kompromiss mellan kvalitet och vikt. Den var lättandad och kändes bekväm i munnen. Oavsett position i vattnet levererade den luft oklanderligt. Länsknappen är lätt att komma åt och det är inga problem med friflöde på ytan med pre-dive reglaget aktiverat. Det är inte så mycket ”lull-lull” på regulatorn med flera reglage och vred för individuell optimering av luftflöde. Det är en av anledningarna till att vikten kan hållas låg och kan kanske ses som lite av en kompromiss. Personligen saknar jag dock inte dessa reglage på regulatorn.

Väst:
Cressi Lightwing...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resepaket från Cressi  
Efter lite efterforskningar föll valet på att prova ett resepaket från Cressi bestående av:

  • Regulator: Cressi XS Compact Pro MC9SC
  • Väst: Cressi...
Läs artikeln i DYK #69:

SOME images:
Dykutrustning för resor, Dykutrustning för resor
Viktfickorna till Cressi lightwing rymmer 4,5 kg vardera.
, Dykutrustning för resor
Masken Cressi Z1 är bekväm, har ett stort synfält och låg volym och vikt.
, Dykutrustning för resor
Fenorna Cressi Thor har låg vikt och svara bra på din fenspark.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser